Brickor och andra spelkomponenter i AQUA

Bygg korallrev och samla fiskar i AQUA

Brickor och andra spelkomponenter i AQUA
Läsarbetyg0 Betygsätt

I AQUA: Biodiversity in the Oceans skapar du ett färgglatt korallrev för att locka till dig olika djur.

Reglerna i korthet

Spelets grundkomponent är sexkantiga korallbrickor, som alla består av tre olika färger. Genom att kombinera dem så att färgerna matchar bygger du antingen habitat eller korallrev, som består av längre kedjor i samma färg. När du skapat ett habitat i en viss färg kommer ett litet djur (fisk, krabba eller liknande) att omedelbart flytta in där. Det vill säga, du lägger en djurbricka i matchande färg ovanpå ditt habitat. En kombination av olika mindre djur ger dig möjligheten att lägga på ytterligare ett lager på ditt korallrev, i form av ett större djur, som alltså täcker över flera mindre djur.

Korallbrickorna som du använder för att bygga upp din biologiska mångfald, plockas från en marknad som alltid består av en bricka mer än antalet spelare. När det inte lägre går att fylla på marknaden är spelet slut, och du har då fått ut exakt 17 brickor.

Istället för att ta en bricka från marknaden kan du välja att ta “havssnigeln”, som gör att du får vänta till sist den här rundan men får börja nästa runda.

I slutet av spelet får du poäng för små djur, stora djur, djur som ligger angränsande till korallrev, och slutligen specialpoäng som finns på brickor som slumpas ut i början av spelet. Alla specialpoäng är kopplade till en viss sort av små djur.

Reglerna finns också i en avancerad variant (med andra vinstkriterier än i grundspelet), en familjevariant (med poängräkning bara för små och stora djur) och i en solovariant.

Mångfald och flexibilitet

Variation är bra i AQUA. För att kunna spela ner stora djur som ger dig mycket poäng måste du ha små djur i olika färger. Du vill också kombinera olika typer av små och stora djur för att matcha de olika vinstkriterierna. Och du vill blanda korallrev med habitat.

Du måste också vara beredd att tänka om och ändra din strategi beroende på vilka brickor som blir tillgängliga. Du vet redan från början att du bara kommer att få 17 brickor att jobba med, och det finns ofta många valmöjligheter och du behöver bedöma om det till exempel är mest fördelaktigt att utöka ditt korallrev eller att attrahera ett djur, samtidigt som du håller i minnet vilka kombinationer som är bäst.

Igenkänning och engagemang

AQUA påminner om många andra spel. Grundmekaniken är tile placement, och det är förstås på inget sätt unikt. Det är lätt att associera till exempel till Cascadia eller Calico. Igenkänningen är både en fördel och en nackdel, det gör tröskeln lägre för att komma igång men det kan ju upplevas som ett spel man redan har spelat. Samtidigt är det en smart kombination av andra mekaniker, som brickorna som läggs ovanpå andra brickor och pusselmomentet när man ska få ihop rätt former och kombinationer.

Det som saknas är dels interaktion mellan spelarna, och dels något som höjer pulsen. I mångt och mycket är detta ett spel som du spelar för dig själv. Visst konkurrerar du med de andra spelarna om att hinna först till ett djur som ger höga poäng, eller att plocka just den brickan som du behöver. Möjligheten att ändra spelarordningen kan också hålla dig på tårna. Men i grunden är det mest ett ganska mysigt pussel, på gott och ont.

Sammanfattningsvis

Det här är ett snyggt spel, där både färger och illustrationer ger en positiv känsla. Det är också ett spel med ganska enkla regler och kort speltid, det går snabbt att komma igång och det är också ganska kort speltid. Variationen är inte jättestor, även om det finns många olika vinstkriterier som ni kan slumpa fram för varje spelomgång. AQUA är trevligt, lättsamt, lagom klurigt men ingen knock-out.

Brickor och andra spelkomponenter i AQUA
AQUA: Biodiversity in the Oceans
Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Avslappnat men ändå utmanande
Härliga färger och snygg design
Det går snabbt att komma igång
Negativt
Inte särskilt mycket spelarinteraktion
Inte innovativt, känns inte nytt
Inte pulshöjande
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x