SpellBook är ett väloljat maskineri

Läsarbetyg0 Betygsätt
3.5

SpellBook är spelet där du tar dig an rollen som en trollkarl som deltar i en högtidsritual där du samlar på dig magisk energi för att visa de andra vem som är mäktigast.

Den som först fyller sin formelsamling eller matat sin Familiar går segrande därifrån. Läser du bakgrunden känns det lite påklistrat. Ser man dock till materialet som du får med spelet känns trollkarlsdelen i alla fall mycket träffande.

Jag var pepp på SpellBook när jag tittade på vad utvecklarna lovade oss. 2100 möjliga variationer a kändes som en chans att få tillbaka en liknande upplevelse av när jag körde Race for the Galaxy första gången. Samtliga spelare mässade IGEN efter parti på parti. En mer sansad del av mig antog att det lät för bra för att vara sant. Verkligheten skulle visa sig landa någonstans mittemellan. Varje spel utgår från 7 besvärjelser som är tillgängliga för samtliga spelare. Varje besvärjelse tillhör olika element och det finns 3 varianter som kan användas vid varje parti vilket är vad de menar med hög variation.

Som spelare har du två primära sätt att avancera spelet och vinna. Du kan investera dina resurser i rena vinstpoäng eller så kan du lära dig besvärjelser för att få dem, samt en blandning av dessa. Båda metoderna leder till att spelet avslutas vilket hindrar att spelet drar ut på tiden. Samtidigt är det enkelheten som gör att spelet inte får den komplexitet som jag personligen brukar leta efter. Visst finns det en utmaning i att lista ut de bästa dragen för att säkra en vinst, vilket är en essentiell del av detta spel då dina motståndare har samma förutsättningar som du. Här märks ett vägval i designen där tillgänglighet och enkla regler fått leda processen. Med det sagt är det mycket vi ändå får med regler så enkla att de ryms på ett spelkort.

Spelet lämpar sig väl till dem som har tid att utforska flera partier och gillar spel där ni har samma förutsättningar att utgår från. Sällan att spel lyckas med så mycket med så lite. Reglerna är så grundläggande att det är imponerande att de ändå fått till en vettig “engine builder” Interaktionen med andra spelare är mycket begränsad vilket du antingen gillar eller inte. Generellt sett vill du komma igång med att få igång dina besvärjelser tidigt då det ger dig kraftfullare handlingar och där kan turen ibland spela in.

Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Snabbspelat
Enkla regler
Negativt
Första rundorna känns lite repetitiva innan du kan lära dig besvärjelser
Finns bara två sätt att tillskansa sig poäng vilket kan kännas begränsande
3.5
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x