Camel Up, av Steffen Bogen, är ett kapplöpningsspel med kameler, men det hela går inte ut på att komma först över mållinjen.
Den här vinnaren av Spiel des Jahres 2014 handlar om kameler som springer ikapp, men spelarna äger inga kameler och själva tävlingen är i princip omöjlig att påverka, kaos och slump kommer bestämma hur det går. Istället ligger fokus på att tjäna så mycket pengar som möjligt, och det gör man framför allt genom att satsa pengar på vilka kameler som kommer att vinna deletapperna, och vilken kamel som kommer att komma först respektive sist i loppet. Det påminner lite om Reiner Knizias galoppspel Royal Turf, men där ligger fokus på att påverka hur det går i loppet genom att välja vilka hästar som ska flytta.
Vi kanske ska börja med hur själva loppet går till. Varje kamel har en egen tärning (färgkodad), och spelet levereras med en ihålig pyramid där man kan stoppa in alla tärningarna och blanda runt dem. Tärningarna innehåller siffrorna 1-3, vilket motsvarar antalet steg framåt som kamelen kan gå. Pyramidens fiffiga konstruktion med ett gummiband gör att man kan skaka om den, vända den upp och ner och genom att trycka in en kartongbit slumpa ut en färdigslagen tärning. Inför starten på spelet stoppar man alltså i alla tärningar, slumpar ut dem en efter en och ställer upp detta som startordningen. Så fort en kamel hamnar på samma ruta som en annan kamel ställer man den nya ovanpå den gamla, och de här kameltornen kan bli ganska höga. En kamel ligger före alla de kameler som befinner sig under den i samma kameltorn.
På sin runda kan man göra en av följande handlingar:
- Lägga ut eller flytta sin ökenbricka, som ger en peng så fort en kamel hamnar på den. Beroende på vilken sida man vänt upp kommer kamelen därefter att flyttas antingen framåt eller bakåt en ruta. Det här är enda sättet att kunna påverka hur loppet går, genom vissa placeringar kan man ibland ändra sannolikheten för en specifik kamel att vinna eller förlora.
- Satsa på vilken kamel som kommer att vinna den aktuella etappen. En etapp är att alla kameler fått flytta en gång. Om kamelen vinner eller kommer tvåa vinner man pengar på detta, annars förlorar man en peng. De här satsningsbrickorna har fallande utdelning (5-3-2 för vinnande kamel) så man vill helst satsa innan de andra spelarna gör det.
- Satsa på vilken kamel som kommer att vinna/komma sist i hela loppet. Ju tidigare man gissar rätt, desto mer pengar kan man vinna på detta, men det är å andra sidan svårare att pricka rätt. Man får dessutom betala för varje felaktigt bud.
- Låta en av de kameler som ännu inte fått flytta göra det genom att slumpa ut en tärning ur pyramiden. Det här får man en peng för, och det är en fiffig kompensation för att man ger de andra spelarna mer information om hur det går och vad som är klokt att satsa på.
Den stora grejen med kamelloppet är att när man flyttar en kamel som har andra kameler ovanpå sig, så flyttas dessa med som ett paket. Det kommer därför att uppstå situationer där det är extremt viktigt vilken av kamelerna som flyttar först, om kamelen längst upp flyttar ett steg så kommer de andra att springa förbi eller hamna ovanpå, får den först snålskjuts kan den komma långt fram och få värdefulla extrasteg.
Kritiker av det här spelet brukar just anföra att det bara är kaos och att spelarna mest följer med i baksätet. Det är förvisso sant, men spelet handlar å andra sidan inte om loppet utan om att tjäna pengar på resultaten. Och även om det bara är slumpen som avgör vilken som blir nästa kamel att flytta, så går det ändå att ta hjälp av sannolikhet när man ska fundera på vad som är det listigaste draget.
Själv föll jag som en fura för det här. Jag är svag för kalkylerade risker i brädspel, och här går varje spelrunda fort. Reglerna är så enkla att man borde kunna ha med ganska unga barn, och för dem är loppet i sig också väldigt spännande. Pyramiden känns mest som en gimmick, men den är samtidigt vansinnigt praktisk och när man vant sig skulle man aldrig vilja byta till att exempelvis dra tärningar ur en påse. Speltiden varierar lite beroende på antal spelare, men med 4-5 så kan man oftast bli klar på under en halvtimme.
Det har släppts en expansion som heter Supercup. Egentligen är det flera mindre expansioner som man kan välja att kombinera var för sig eller ihop. Expansionen tänker vi dock recensera separat vid ett senare tillfälle.
Avslutningsvis ska det sägas att i den svenska utgåvan av Camel Up har spelet döpts om till Camel Cup, vilket kan vara bra att veta om ni ska leta efter det på nätet.
[boardgamepricebox id=8785 destination=SE currency=SEK stock=Y]
[bgg id=153938]