Recension: King of New York: Power Up

65

King of New York: Power Up! från iello är inget revolutionärt tillägg, men ändå en logisk och underhållande utbyggnad på det klassiska ”monster-yatzy” spelet King of New York. King of New York var i sin tur något av en mer invecklad variant på King of Tokyo, som även det hade sin egna ”Power Up!” expansion.

Expansionen tillför unika förmågor för varje monster vilket ger de annars generiska monstren egna karaktärsdrag på riktigt, och ökar spelkänslan och kaoset i ett redan högst slumpbaserat spel. Varje spelare börjar med ett utav åtta kort, och kan sedan tillförskaffa sig ytterligare utvecklingar under spelets gång.

Med spelet följer ett nytt monster, Mega Shark, samt en lek för varje monster med åtta utvecklingskort. Dessutom medföljer utvecklingskort för monstren i King of New York så att man kan nyttja dem i ”King of Tokyo: Power Up!”, ett något udda val då det för mig hade varit mer logiskt med kort så att man kan nyttja King of Tokyo monstren i King of New York. Korten är av rätt blandad styrka och inte på något sätt balanserade, men det passar in rätt bra med det generella temat för spelet. Reglerna innehåller dessutom ett alternativ för att drafta utvecklingskorten innan spelet kör igång, vilket är toppen om man nu mot förmodan skulle vilja spela seriöst. Som en tävlingsinriktad spelare kommer jag nog dock i princip aldrig nyttja detta alternativ, då King of New York helt enkelt inte är den typen av spel där det är relevant. Spelet är för mig optimalt på antingen en fest där man vill köra något lättare, eller som fillerspel vid början/avslut på spelkvällen.

Korten passar generellt rätt bra in med monstren tematiskt, även om det hela är ytterst överdrivet och utnyttjat för komisk effekt. Mitt favoritkort är Mega Sharks ”Loan Shark”, ett kort där du GER energi till en annan spelare mot att de förlorar liv varje tur till dess de betalat tillbaka lånet (med ränta såklart). Ja, ingen lovade att korten skulle vara en realistisk skildring av hur en stor Kaiju-haj skulle bete sig i New York, men vem bryr sig när det är så barnsligt roligt?

Det största problemet med expansionen är beslutet att inkludera kort för att kunna spela King of Tokyo med King of New York monstren, eftersom det i min mening inte finns någon mening med att äga båda spelen. De fyller en liknande nisch, och bara ett superextremt fan behöver samtliga produkter i sin spelhylla, medans resten kan nöja sig med det spel som tilltalar dem mest. Det lite mer invecklade King of New York för ett fillerspel för mer inbitna gamers, eller King of Tokyo som lättare går att spela med besökande släktingar. Personligen hade jag helst sett att dessa slopades och att spelet fick en något lägre prispunkt. Hade vi kunnat komma under hundralappen så hade jag inte tvekat att rekommendera produkten till alla. Dessutom hade den då kvalat in som kandidat för mitt nya koncept för middagsbjudningar – byt ut flaskan vin till värden mot ett mindre brädspel eller brädspelsexpansion!

Som det står sig så är det en rolig produkt som jag utan tvekan kan rekommendera den som redan har och uppskattar King of New York då den helt klart ger spelet lite ökad spelglädje, men jag hoppas att man i framtiden låter mindre expansioner av denna form vara just små expansioner och inte försöka klämma in massa innehåll som faktiskt inte är helt nödvändigt.

Recensionsexemplar tillhandahölls av Lautapelit, en distributör och utgivare som etablerat sig på den nordiska marknaden genom en mängd lokaliserade utgåvor av stora internationella sällskapsspel.

King of New York: Power Up
Stil
80
Innehåll
60
Känsla
60
Variation
60
Positivt
Ökad variation genom unika förmågor för alla monster
Negativt
Något hög prispunkt
65
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x