Digitalt bordrollspelande med Riotminds Online

Riotminds är spelmakarna bakom Drakar & Demoner: Trudvang och Götterdämmerung. Nu har de skapat en online-plattform där vi användare kan spela de två rollspelen online med våra vänner. Men inte som ett MMO utan som ett vanligt bordsrollspel. Vi på Spelkult har fått en möjlighet att titta lite på tjänsten.

På plattformen finns deras material till rollspelen. Allt material finns hyfsat lättillgängligt i ett webbgränssnitt. Det är enkelt och överskådligt. Förutom själva grundmaterialet finns det också möjlighet att skapa rollpersoner, chatta med andra användare, delta i rollspelssessioner, vara spelledare och en del annat. Det finns en hel del information och hjälp med hur en navigerar på deras hemsida och fyra videos på Youtube som förklarar det på ett visuellt sätt.

Jag har dock inte fått nycklar så det räcker att testa tjänsten skarpt, men vi hoppas på att återkomma med det i en senare artikel.

Att skapa en rollperson är förhållandevis enkelt och som spelledare verkar det vara rätt lätt att skapa en session och börja spelleda. Men än så länge verkar det bara gå att spela och spelleda det material som Riotminds har lagt upp.

Spontant kan jag tycka att tjänsten har lite uppförsbacke. Det finns redan olika verktyg som gör det möjligt att spela online tillsammans med sina vänner med Skype, Google Hangout, Google Docs, wiki och olika tärningssimulatorer. Götterdämmerung kostar 259 kronor och en “early access” av Drakar & Demoner: Trudvang kostar 269 kronor. Gillar ni Riotminds Trudvang och Götterdämmerung och har sina vänner utspridda över världen tror jag att detta är en bra lösning.

Men för att denna tjänst ska kunna konkurrera utanför Riotminds egna material måste det finnas en möjlighet att skapa sina egna scenarion och kampanjer. Kanske också att använda andra regelsystem, eller åtminstone ha sina egna varianter.

Jag, som personligen är mera intresserad av berättande och storytelling, stör mig lite på händelsetabeller och tärningsrullande med en tonvikt på action och strid är inte så glad i Riotminds rollspel. Men frågan är om det går att skapa en online-tjänst som är mera öppen och tillgänglig för improvisation och berättande?

Men jag hoppas att vi kan testa denna tjänst med skarpt rollspel. För visst vore det roligt att se vår hobby utvecklas tekniskt för att dra nytta av internet och det uppkopplade samhället.

Summa summarum. Om du gillar Riotminds och Drakar & Demoner borde du verkligen ta en titt på denna tjänst. Om du är nyfiken på vart vår hobby är på väg till borde du också ta en titt. Och även om jag är skeptiskt till det hela önskar jag Riotminds lycka till och jag hoppas att det blir något bra av det hela.

Uppdatering

Jag har helt missuppfattat Riotminds tjänst. Tanken är tydligen att varje spelare ska ha en surfplatta med sig när en spelar rollspel tillsammans, och att man på så sätt inte ska behöva ha med sig tärningar, papper, rollpersoner och mycket annat samt att allt sparas på Riotminds hemsida.

“…tanken är att det i första hand ska ersätta rollformulär och böcker… Man spelar fortfarande runt ett bord med den skillnaden att rollformuläret är en surfplatta eller dator. När man spelar i en session sker alla modifikationer och dylikt i händelseverktyget.”

Magnus Malmberg, Riotminds

Detta förändrar produkten mycket, och förmodligen till det bättre i min synvinkel. Det gör produkten bättre för spelledaren som då har mycket lättare att gå utanför de skrivna produkterna men behåller fortfarande det enkla sättet att navigera i rollspelets böcker.

Men jag undrar över hur mycket av tjänsten som faktiskt behövs under en vanlig rollspelssession. Tärningssimulatorn till exempel känns för mig lite meningslös, det är ju ändå en del av charmen att ta fram sina putsade lyckotärningar och snärta iväg dem med handleden. Jag har svårt att se att denna känslomässiga handling, som dessutom inte kräver mycket av spelaren, kan vara en vettig sak att låta en dator göra.

Sedan är jag lite old-school och undrar dels om en surfplatta är bättre än papper och penna, samt om dessa surfplattor faktiskt är så vanliga att alla i ens spelgrupp har en. Jag har testat tjänsten på min Microsoft Surface Pro 3 och Lumia 930 så jag kan berätta att den flyter på bra i Windows 8.1. Jag utgår ifrån att även Andriod och iOs-baserade prylar också kan hantera tjänsten väl då tjänsten på så sätt bara är en hemsida.

Men jag blir än mer skeptisk till att denna produkt har en målgrupp. Vad händer om en spelar rollspel ute på landet i en scoutstuga eller liknande utan internet? När surfpotten dör på ens abonnemang? Har inte redan alla spelgrupper tärningar?

Jag kan förstå nyttan för en spelledare. Jag har själv upptäckt hur smidigt det är att spelleda med en pdf på halva skärmen och OneNote på andra halva skärmen med en penna i högsta hugg. Men frågan är om jag skulle vilja ha en sådan låst produkt som Riotminds levererar. På min Surface kan jag enkelt och lätt skriva på både texten i pdf:en, rita snabba kartor och lappar i OneNote eller liknande medan jag låter Spotify och andra ljudprogram ordna med det auditiva. Allting sparas dessutom på min surfplatta och kräver inte tillgång till nätet för att kunna användas nästa gång.

Spontant blir min nya summa summarum att denna tjänst förmodligen bara är vettig för spelledare till Riotminds båda rollspel, och då inte hela tjänsten. Jag tror spelare hellre rullar sina egna tärningar än låter en simulator göra det åt dem. Jag tror fortfarande att tjänsten kan fungera hyfsat för online-spel tillsammans med Skype. Och jag är än mer nyfiken på hur tjänsten faktiskt kommer att fungera i ett skarpt läge.

Uppdatering: Läs Johannas recension av Riotonline.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x