ESL och Dreamhack säljs för 9,7 miljarder – blir saudiarabisk e-sportsjätte

Det dröjde inte länge efter att ESL och Dreamhack gått samman innan de nu också går ihop med FACEIT Savvy Gaming Group (SGG) tar över efter MTG.

FACEIT är precis som ESL ett e-sportsbolag med ligor för CS: GO, League of Legends, Rocket League, Rainbow Six Siege, Dota 2 och Team Fortress 2. Ambitionen verkar vara att nu bli ännu större på just e-sport.

Sammanslagningen av ESL och Dreamhack skedde mitt under pandemin i september 2020 och MTG har varit ägare sedan de köpte Dreamhack 2015 för 244 miljoner kronor av grundarna Martin Öjes och Kenny Ekelund som arrangerat “datorfestivalen” eller LAN-party:t sedan 1994. Sedan dess har de internationella ambitionerna för festivalen vuxit och flera syskonfestivaler har skapats världen över även om huvudarrangemanget är kvar i Sverige.

Dreamhack har ändå tidigare varit kvar i svensk ägo då MTG, eller Modern Times Group, är ett svenskt mediaföretag ägt av Kinnevik, som fokuserat på onlinespel och digital underhållning.

MTG lämnar nu över facklan till SGG för 9,7 miljarder kronor. Häng med i svängarna nu, för SGG passar i sin tur på att slå samman Dreamhacks nuvarande moderbolag, ESL med FACEIT för att bilda det nya bolaget ESL FACEIT Group. SGG ägs i sin tur av det saudiarabiska statens fondbolag Public Investment Group of Saudi Arabia (PIF), så det innebär att större delen av den internationella e-sportsscenen nu hamnar i saudiarabiska statens ägo.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x