Daniel Roos, www.motljus.nu
Dreamhack, Foto: Daniel Roos, Studio Motljus

Ny lag kräver tillstånd för LAN-spel (och därmed avgifter)

Det har beslutats att LAN-spel motsvarande Spel/Internetcafé skall omfattas av den tidigare existerande lagen om automatspel.

Det faller därmed på Lotteriinspektions lott att utöva tillsyn och kontroller på området. Den rent pragmatiska effekten för näringsidkare inom området är kostnader, relativt höga sådana. Avgiften som utgår beror på antal maskiner och ett par andra variabler, som exempel är ansökningsavgiften för “förströelsespel” från 3000 SEK för 1-10 automater och 35000 SEK för 26 eller fler automater. Det är således en ganska saftig avgift som utgår som slår kanske framförallt mot nyetablering av den typen av verksamheter. Jag har viss insikt i hur lagen applicerades under slutet av 90-talet och den var otroligt komplicerad med detaljer som revisionsnummer på spel i maskinerna och kompletta listor på alla spel och vilka versioner som fanns tillgängliga i lokalen. De verkar dock ha lättat på de restriktionerna kring just datorbaserade spel eftersom det sannolikt skulle bli en enorm administration.

Det finns dock en viss ironi och fördomsfullhet i hela historien, det är nämligen så här att lagen är i sin grund en “social skyddslag” som existerar för att motverka de negativa miljöer som finns i samband med spelautomater. Det rör sig alltså egentligen om regler för att barn inte ska hänga på MC barer och liknande och lära sig dricka öl och röka cigaretter. Jag kan absolut förstå och kanske även hålla med om logiken att inkludera LAN-café under lagen som reglerar förströelsespel (dvs spel där du inte kan vinna pengar/priser utan som mest belönas med frispel). Det som jag reagerar på är just förarbetet för lagen och poängen med lagen i sin helhet. I den värld vi lever i idag så har jag svårt att se att det är så fruktansvärt farligt att “hänga” på ett LAN-café med sina kompisar och att företag som erbjuder de tjänsterna ska beläggas med skyddsavgifter när alternativen är ett nedmonterat kommunalt icke alternativ. De kanske borde belägga McDonalds och motsvarande etablissemang istället där risken för “dåliga miljöer” känns bra mycket mer påtaglig än något LAN-café jag någonsin besökt.

Det går att läsa press releasen från Lotteriinspektionen här

Det finns även ytterligare information om tolkningar av lagen från Notisum här

Foto: Daniel Roos (Dreamhack), Studio Motljus

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x