3D-utskrifter till rollspel for dummies

Det här är en nybörjarguide till folk som är nyfikna på hur det fungerar att 3D-printa sina egna figurer och terräng, till olika rollspel eller liknande. Min tanke är att förklara grunderna, sätta lite förväntningar, och ge bra tips för de som vill ge sig in i den här sidan av hobbyn. Happy printing!

Idag finns det mängder med olika märken och modeller på skrivare, som kostar från 2000 kronor och uppåt. Så vilken maskin skall man köpa? Well, till att börja med finns det två olika huvudtyper av skrivare. Filament eller resin-skrivare.

”FDM” eller ”Filament”-skrivare

Detta är en maskin som har en rulle med plastfilament-tråd, som matas ner i en varm metallnozzel där plasten smälter, och sen rör sig nozzeln och sprutar ut tunna lager plast och sakta bygger upp en modell – lager efter lager.

Det här är nog den vanligaste typen av skrivare, och den som främst används när man skaffar sin första skrivare. Den är jämförbart billig i drift för filamentet kostar inte så mycket, och man behöver inga extra förbrukningsvaror.

En FDM skrivare är bra på att skriva ut det mesta – men har inte riktigt samma detaljnivå som Resin-skrivare (nedan). Många tycker att den är klockren för att skriva ut terräng, men är man petig med små detaljer på sina figurer så är Resin bättre. Med det sagt så kan man få väldigt bra kvalitet på figurer även från en FDM skrivare, beroende på inställningar och lite tricksande.

Resin-skrivare

Den här maskinen har ett bad av flytande resin, i vilken en ljus i botten av badet härdar vätskan till fast form, sakta, medan modellen växer upp ur badet likt en Terminator. Resin ger oftast bättre små fina detaljer på figurer, jämfört med FDM. Fördelen är också att det tar lika lång tid att skriva ut en (1) figur som tio samtidiga figurer. På en FDM skrivare kan man säga att tiden ökar linjärt för varje extra figur du skriver ut samtidigt.

Nackdelen är att det krävs kemikalier och medel som inte är bra att få på huden eller andas in, när du jobbar med skrivaren. Modellerna skall även tvättas i olika bad med vätskor, och härdas under UV-lampa – så det är lite mer pyssel och kladd. Det luktar även ofta illa kring printern. Man brukar starkt rekommendera att bara använda en resin-printer i väl ventilerade utrymmen (dvs inte ha den körandes i datorrummet eller sovrummet liksom).

Märken och Modeller

Det finns som sagt en uppsjö olika märken och modeller. Googla runt, läs forum, och bilda dig en egen uppfattning om vad som är lämpligt för dig. Lite inledande tips är märket Creality, ett väldigt populärt Kinesiskt lågbudgetmärke, som gör helt okej FDM skrivare. Finns många användarforum som kan svara på frågor också. Märket Prusa är annars ”originalet” som många andra i princip baserar sin design på.

För resin finns idag olika märken som till emepel Elegoo, Anycubic eller Phrozen. Kolla runt och se vad som gäller när du läser detta, men ett tips att att skaffa en av de nya generationerna som har “mono-screen” och “4K”-upplösning för detaljerade och snabba utskrifter.

Hur går det till att skriva ut?

Kortfattat så börjar man med att leta upp en ”ritning” på saken man vill skriva ut. Det är typiskt en .stl fil, som man laddar ner från nån websida – eller om man själv skulpterar i ett 3D-program.

STL filen öppnar man sen i ett program på sin dator, som kallas Slicer. Den vanligaste Slicern heter ”Cura” och är gratis. I detta program ser man hur ens figur ser ut, och kan sen ställa in hur man vill att 3D-skrivaren skall bete sig för att skriva ut den. Man ställer in saker som ”hur många lager per milimeter” eller ”hur fort skall skrivaren gå” eller ”vilken temperatur skall det vara på nozzeln”. Vanligtvis har man några olika förinställda profiler för dessa inställningar, som man efter testning sett funkar bra.

Man kan även behöva justera lite ”supports” eller även rotera modellen för att den skall skrivas ut bättre. Mer om detta senare.

Till sist exporterar man ut en .gcode-fil, vilket är instruktioner till själva skrivaren – matar in det i skrivaren – och kör igång.

Sätta förväntningar

Mina erfarenheter är främst av FDM-skrivare, så detta gäller främst sådana. Jag har dock precis köpt min första resin-skrivare, så lite inledande erfarenheter kommer även där.

En 3D-skrivare är inte lika plug-n-play som en pappersskrivare du köper till din dator. Det behöver inte vara jättekomplicerat, men var beredd på en del pillande och trixande. Ofta behöver man montera ihop sin skrivare när den är ny – inte några jättesvåra saker, kolla upp bra Youtube-videos i förväg och följ dem. De medföljande instruktionerna från Kina brukar inte vara så bra.

FDM

Det är även väldigt viktigt att kalibrera sin skrivare. Det absolut viktigaste är att ställa in korrekt avstånd från skrivarhuvudet (nozzeln) till glasplattan man bygger på. Annars lossnar dina figurer mitt i utskriften, eller så får du bara en hög spaghetti-plast. Återigen, kolla lite forum och youtube, så fixar du detta.

Ofta funkar allting bra ett tag, men plötsligt börjar du få problem – figurer som inte skrivs ut kompletta, allt börjar se hackigt och fult ut, eller nått annat. Då måste man felsöka. Youtube och forum är din bästa vän. Du kanske har fått ett propp (”clog”) i nozzeln som måste rensas, eller så behöver man justera nån skruv eller band som har blivit slappt. Ta ett djupt andetag, och be om hjälp – och var beredd på att behöva testa, fixa och pyssla lite.

Det tar tid! 3D-skrivare är långsamma, det tar lätt 2-8 timmar att skriva ut en figur, baserat på hur detaljerat du vill ha det. Frustrerande långsamt när man vill ha sina fina figurer, men planera lite och kör utskrifter medan du är på jobbet eller skolan, eller över natten om du inte störs av ljudet. För det brötar och piper och surrar en hel del…

Kvalitet då? Man skall vara tydlig med att detaljrikedomen inte riktigt når upp till färdiga köpta figurer, exempevis Warhammer eller liknande. Om du är en hängiven miniatyrmålare, och förväntar dig likadan kvalitet så kan du bli besviken. Men det kan blir riktigt bra ändå. Resin-utskrifter är väldigt nära, och även med en rätt konfigurerad FDM-skrivare så blir det bra nog för att skriva ut mängder med figurer och använda till din Dungeons & Dragons-kampanj eller dylikt.

Resin

Resin-skrivare är på sätt och vis enklare att sätta upp och den enda mekaniska man behöver göra är att justera byggplattan så den är korrekt. Det snåriga kommer sen, när man måste lista ut vilka inställningar man skall ha för att saker skall skriva ut korrekt och bra. Efter lite research i Facebook forum, Google och Youtube så skall det inte vara några stora problem att lista ut bra startvärden och sätta igång.

Var dock beredd på att testa, misslyckas, felsöka, och testa igen. Jag slogs med ett flertal olika problem i början: utskrifterna fastnar inte på byggplattan, utskrifter slits av från sina supports, utskrifter stoppar halvvägs, etc. Allt går att lösa med lite hjälp från Facebook-grupper, men givet att man står och kladdar med resin, isopropanol och handskar så kan det vara lite tröttsamt när man tvingas stå med allt söl utan att få sin fina figur. Men håll ut!

Stark rekomendation är också att vara noggrann och försiktig. Resin är inte nått du vill ha på huden eller i ögonen. Vad som också är mycket viktigt är att inte spilla resin på själva LCD-skärmen på skrivaren, eller ta på fel saker med kladdiga handskar – så lugn och fin, och tänk på vad du gör.

Skriva ut figurer

Hur hittar du figurer att skriva ut? Det finns faktiskt mängder och åter mängder av gratis ”ritningar” till figurer att ladda hem från nätet. Kolla upp www.thingiverse.com till att börja med, men det finns fler bra sidor.

En del går även med i Patreons för vissa skulptörer, som varje månad släpper en ny samling figurer till sina medlemmar. Då och då startas Kickstarters med ett visst tema, som ofta prisvärt säljer stora samlingar ritningar på både figurer, fordon och terräng.

Till sist finns sajter som Heroforge, där du via ett web UI kan designa din egen figur – likt ett MMORPG – och sen köpa ritningen, ladda hem, och skriva ut på din skrivare.

Figurer kan vara lite pilliga att skriva ut bra på FDM-skrivare. Man vill ha bra detaljer, och då tar det längre tid. Man måste även tänka på hur figuren ser ut – om den har armar och vapen etc. som sticker ut, och i så fall kan behöva extra stöd (”supports”) medan man skriver ut. Tänk dig att den smälta plasten alltid måste smetas ut på ett undre lager, så om en arm sticker rakt ut finns det ju ingenting under den som kan hålla den uppe – varpå smält plast bara rinner ut likt spaghetti.

Just ”supports” är en vetenskap, med fingerkänsla och erfarenhet. Man tweakar och ställer in, roterar figurer i olika leder för bättre resultat, osv. Och när du väl skrivit ut figuren, måste du försiktigt klippa bort den extra plasten från dina supports utan att råka skada figuren. Jobbigt i början, men man lär sig. Tips är också att kolla efter figurer som är ”supportless” dvs inte behöver supports för att skulptören tänkt på det redan i designen.

För resin är det på sätt och vis enklare med figurer. Många Patreons erbjuder “pre-supported” modeller, där ett proffs redan lagt dit alla supports som krävs. I bästa fall är det bara att skriva ut figuren utan några direkta funderingar. Men om det gäller en figur du hittat gratis på Thingiverse måste du själv lära dig att sätta dit supports, på samma sätt som för FDM. Resultatet blir dock fantastiskt. Resin-figurer är helt klart snäppet snyggare än FDM.

Skriva ut terräng

Det finns mängder med fin terräng att ladda hem från nätet också. Stenblock, fantasyhus, murar, träd, vagnar, rymdskepp, tunnor, osv. Ofta kan man skriva ut dessa lite med lite grövre inställningar, för att få upp farten.

Något som är populärt bland exempelvid Dungeons & Dragons-folk, är att skriva ut modulära Dungeon-kits. Det finns gratis (Open Forge) och betalversioner, av pusselsystem – där du skriver ut olika sorter väggar, hörn, dörrar osv – och sen kan modulärt montera ihop dessa med clips eller magneter. Det finns in olika varianter som mursten, ruinväggar, kloaker, läbbiga grottor, mm.

Måla

Jag är inte nån vidare bra figurmålare, men några erfarenheter: terräng behöver man inte måla med dyra miniaturfärger. Köp billig konstnärsfärg på tub för dina grottor och gråa murar.

Var försiktig med Ink och Wash – det är inte alltid det beter sig som på köpta figurer. FDM ger alltid små små lager-linjer i plasten, och bläcket kan rinna ner i dem snarare än i det tilltänkta vecken på figurens mantel, och snarare förstärka de oönskade lagerlinjerna. Testa och se vad som funkar för dig.

Filament

Vad kostar det att skriva ut då? Tja, inte mycket. En 1kg rulle filament-plast kostar 200 kronor på Clas Ohlson. Det räcker till mängder med figurer och terräng. Efter den inledande investeringen av skrivaren, så hävdar jag nästan att materialkostnaden är försumbar. Vi pratar kanske nån krona per figur.

Det finns olika typer av filament: PLA, ABS, PET med mera. För att skriva ut saker till spel så duger den billigaste, enklaste och smidigaste varianten: PLA. PLA är faktiskt inte oljebaserad plast, utan härrör från majsstärkelse eller sockerrör.

Det finns olika tillverkare, billigaste jag hittat är Clas Ohlsons egna märke – men det finns dyrare märken som hävdar att de har hög kvalitet, men tja… funkar det så funkar det.

Vad gäller resin så är det betydligt dyrare. Finns olika märken i olika prisklasser, och folk diskuterar vilka som är bäst – men räkna med att betala 250 kr för 500 g, vilket i teorin räcker till många figurer, men det är en hel del spill i form av utskrivna supports, misslyckade försök, och allmän rengöring.

Till slut

Jag har haft jätteroligt med att skriva ut figurer och terräng till spel. Det har helt väckt min lusta att måla saker också, när figurerna inte har kostat hundratals kronor utan jag kan testa och göra om, om nått skulle bli fel.

Jag har även slitit mitt hår, och svurit högt, när skrivaren strular och man felsöker som en galning innan man lyckas fatta orsaken och kan åtgärda. Var beredd, och ha tålamod – annars är risken att du köper en dyr pryl som bara blir stående.

Lycka till!

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x