Bild: Hussein El-Alawi

Trygghet är för alla

I ett öppet brev, signerat med över 200 namn (däribland mitt), har Linnea Risinger, Helena Staberg Udd, Ea Malmberg och Linda Svedberg kritiserat händelser på Fotevikens marknad. Det handlar om att en teatergrupp vid namn Nordic International Slave Trade Company, fångar in och ”säljer” unga kvinnor på egna slavmarknader. Nu senast var det en kvinna som blev så illa berörd av den kränkande behandlingen att hon polisanmält det hela.

Det öppna brevet talar om att kvinnors trygghet inte är till salu, och att event som Fotevikens marknad ska vara till för alla. Detta verkar dock inte teatergruppens grundare hålla med om då han till Sydsvenskan ska ha påtalat att ”Det är trist att allt ska vara så politiskt korrekt.” Han tycker också att de som blir kränkta ska stanna hemma. Dock beklagar han kvinnan tagit illa upp, så vilken fot han ska stå på tycks otydligt. Att Fotevikens museidirektör inte heller har koll på hur han ska vända på det hela är tydligt, när han till sydsvenskan både uppger att ”… man måste säga ifrån.” och att ”Ett nej hör väl också till spelet.”. Hur offret för detta ofredande skulle bete sig för att bli lämnad ifred är alltså högst oklart. Att vara politiskt korrekt, alltså att sträva efter att inte särskilja människor negativt utifrån kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning, med mera, används dessutom av teatergruppens grundare som något negativt. Det är alltså, om vi ska parafrasera honom, trist att allt ska vara så respektfullt och hänsynsfullt numera. Då kan man ju inte ha roligt på andras bekostnad längre!

Men skämt åsido. Oavsett hur de utfrågade försöker vända på det hela är det uppenbart att en djup kränkning har skett, och antagligen har skett flera gånger tidigare mot andra. Marknader är en fantastisk fin grogrund för vackra minnen och roliga lekar, och att en grupp vill köra sin lek så långt att andra känner att de måste lämna sällskapet helt är inte acceptabelt någonsin. Ett ”vill man vara med i leken så får man leken tåla”- tänk är stagnerat sedan länge. Och jag minns inte att jag gick med på att behandlas som en ägodel för att jag beslutade mig för att besöka en marknad. Den leken ville jag aldrig vara med i.

Alla måste få känna sig trygga, annars missar vi poängen med att denna värld ska vara inkluderande. De som dock inte har missat poängen är friluftsmuseet Vikingatider, som har portat Nordic International Slave Trade Company från sin vikingamarknad Fröja Thing med start imorgon. De har på facebook fått motta mycket kritik för detta, men också stöttande kommentarer från folk som tackar dem för att de tar ställning. Om jag inte själv var på andra sidan Östersjön hade jag definitivt begett mig dit!

http://www.sydsvenskan.se/2016-07-15/kvinnors-trygghet-ar-inte-ett-skamt

http://www.sydsvenskan.se/2016-07-15/sexistsunket-pa-foteviken-har-pagatt-for-lange

http://www.sydsvenskan.se/2016-07-13/kvinnor-ar-lite-lattare-att-fanga-in

http://www.sydsvenskan.se/2016-07-12/saldes-som-slav–polisanmaler-vikingar

http://www.sydsvenskan.se/2016-07-14/teatergruppens-kvinnosyn-ar-inte-ok

http://www.sydsvenskan.se/2016-07-15/de-maste-ta-det-lugnt-med-folk

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x