Agatha Christie: The ABC Murders – Välansade mustascher

Grafik
80
Ljud
70
Innehåll
85
Spelkänsla
70
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Bra
Snyggt
Stämningsfullt
Roliga pussel
Dåligt
Lite för lätt
76
ABC Murders

Samla ledtrådar, lös pussel och förhör misstänkta i den här mordgåtan.

Hercule Poirot är troligtvis Agatha Christies mest kända rollfigur, en skarpsynt men ack så nedlåtande och fåfäng korpulent herre med oklanderliga mustascher. I det här spelet från Microïds får du ta på dig hans kavaj och försöka lösa ABC-morden, en av Christies faktiska verk. Jag har inte läst den själv, så jag vet inte hur troget spelet är originalberättelsen, men jag kan tänka mig att det kanske förtar en del av spänningen om man vet för mycket på förhand.

2016-01-06_00006Själva spelet är ett peka-klicka-äventyr där man promenerar runt med Poirot och undersöker personer, platser och föremål. Alla ledtrådar samlas ihop i en liten anteckningsbok som man kan gå tillbaka till när som helst. Här och där stöter man på objekt som måste manipuleras på olika sätt för att avslöja information, det kan vara enkla saker som att vrida på en bok men också pussel för att exempelvis öppna askar med hemliga låsmekanismer. Just den detaljen känns ganska mycket som när man spelar Myst eller någon av uppföljarna.

2016-01-06_00003Spelet är vad man ibland brukar beskriva som en maskerad spårvagn, det vill säga att man går egentligen längs en snitslad bana och gör saker i en bestämd ordning och checkar av saker längs vägen. När man rör sig på en plats kan man i och för sig välja i vilken ordning man vill titta på saker eller prata med folk, men det blir ändå en checklista som måste betas av. Det är så långt ifrån ett sandlådespel man kan komma, men det blir ju lätt så med den här handlingen.
En lite rolig utmaning är att man kan samla egopoäng genom att bete sig på rätt Poirot-manér, exempelvis genom att välja rätt attityd gentemot personer man pratar med.

Grafiken är gjord med cel-shading (en teknik för att omvandla en 3D-modell så att den ser ut som en vanlig teckning) vilket passar väldigt bra till de renderade bakgrunderna, allt känns väldigt tecknat och stämningsfullt. Röstskådespelarna gör sitt jobb väl.

2016-01-06_00001Egentligen är det här mer en kompis man går på promenad med än ett riktigt spel, till och med när man undersöker en plats talar spelet om hur många ledtrådar man förväntas hitta, och tragglar man med förstoringsglaset tillräckligt länge så kommer man såklart också att hitta alla. Det kan jag tycka är lite synd, man är aldrig rädd att man missat något vitalt som behövs senare. På det stora hela gillar jag ändå det här spelet, jag trivs i miljön och är nyfiken på vad som kommer härnäst.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x