The Last Spike – Järnvägsspekulation i Amerika

Engagemang
65
Produktion
60
Regler
80
Omspelbarhet
75
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Bra
Enkla regler
Snabbspelat
Dåligt
Beroende av lite tur med brickorna
70
The Last Spike

The Last Spike från Columbia Games handlar om tiden då man planerade en järnvägsförbindelse mellan städerna Sacramento och Saint Louis. Spelarna försöker tjäna så mycket pengar det går, men måste också investera i arbetet med järnvägen.

The Last Spike är ett förhållandevis lättsmält spel som inte tar mer än ungefär en halvtimme att spela klart, och det känns lite som en förenklad variant av det gamla klassiska spelet Acquire från Sid Sackson. Spelplanen visar en karta med nio städer där Sacramento och Saint Louis ligger i varsin ände. Mellan varje stad ligger fyra rutor som måste täckas med räls innan städerna har en förbindelse, och spelet kommer att hålla på tills någon placerar en bricka som gör det möjligt att på något sätt åka tåg hela vägen mellan Sacramento och Saint Louis. Det är den där sista brickan som gett namn åt spelet.

Alla spelare startar med samma startkapital och fyra järnvägsbrickor på handen. Pengarna är i formen av olikfärgade trädiskar och känns lite som pokermarker. Järnvägsbrickorna är unika och får bara placeras på exakt den ruta som anges på brickan, dessutom kostar de olika mycket att lägga ut vilket beror på att terrängen kan vara olika svårframkomlig på olika ställen på kartan.

På en spelares tur måste denne först lägga ut en av sina järnvägsbrickor på spelplanen, och brickan måste antingen läggas bredvid en stad eller bredvid en tidigare lagd järnvägsbricka. När brickan är placerad och betald har spelaren möjlighet att köpa land i vilken stad som helst som har minst en järnvägsbricka bredvid sig. Man kommer alltså att öppna upp städerna för marknaden successivt under den första delen av spelet. Landlotterna som man köper stiger i pris ju fler som sålts redan, så man vill gärna vara tidigt ute för att komma så billigt undan som möjligt. Den förste spelaren som bygger intill en stad (och därmed öppnar den för marknaden) får ta första landlotten gratis (men i så fall inte köpa någon annan landlott den rundan).

Så fort två städer får en förbindelse mellan sig får de spelare som äger landlotter i dessa städer utdelning i pengar, och det här är en viktig del av spelet. Precis som i Acquire är nämligen det värsta som kan hända att man blir pank under pågående parti. Det är tvingande att spela ut järnvägsbrickor, så har man inte råd med det kommer spelet tvångsinlösa de landlotter du redan har. Att då och då få påfyllning i plånboken för att hålla sig flytande ekonomiskt är otroligt viktigt, så man vill gärna köpa land i städer där man själv kan påverka att linjerna blir klara.

Den spelare som avslutar spelet genom att spela den sista brickan får omedelbart en bonus på $20 000, och sen räknar man ihop vem som lyckats skrapa ihop mest pengar totalt. Reglerna är väldigt enkla och spelet går fort att ta sig igenom.

Det är mycket som påminner om just Acquire, både att man placerar ut brickor på givna positioner på spelplanen och att man är beroende av utdelning under spelets gång för att inte få slut på pengar, samt viljan att tjuvhålla på de brickor som de andra spelarna skulle vilja få ut på spelplanen. Det känns dock inte som ett plagiat, The last spike är tillräckligt unikt i sig själv. Spelet i sig är varken snyggt eller fult utan ganska avskalat och funktionellt.

Jag gillade det här spelet, och det erbjuder en större spelupplevelse än vad man kan tro när man tittar på komponenterna. Tur spelar såklart sin del här, kan man säkra utdelning för en stad så har man större frihet med hur man spelar. När vi premiärspelade hade jag exempelvis en skaplig mängd pengar kvar på handen och satt på brickor för att slutföra en sträcka, då kunde jag tillåta mig att vänta några rundor samtidigt som jag köpte på mig landlotter för de städerna. När jag började få ebb i kassan byggde jag klart sträckan och fick en rejäl utdelning på det, vilket hjälpte mig att säkra vinsten.

Jag tror inte att det här spelet tilltalar alla typer av spelare, och min fru blev inte alls förtjust i det, men hon ogillar å andra sidan de flesta spel som kretsar kring ekonomi, aktier och budgivningar av olika slag. Om du däremot som jag uppskattar sådana inslag så tycker jag absolut att du ska prova The last spike. Det går ju dessutom mycket fortare att spela klart än Acquire.

[bgg id=177875]

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x