Changeling 20th

Egentligen hade jag tänka att skriva att kickstarten för 20th anniversary Changeling: the Dreaming startat – Men en timma senare är den redan fullgjord och nya stretchgoals matas igenom medans du läser detta.

C203

Det hela är inte så förvånande egentligen, Onyx Path Publishing är inne på sin artonde (eller nittonde om man räknar Vampire 20th) lyckade crowdfundade projekt på temat World of Darkness och Exalted. World of Darkness räknas som den näst mest sålda sviten av bordsrollspel genom tiderna efter Dungeons & Dragons. 1991 kom Vampire: the Masquerade ut och följdes av Werewolf, Mage och Wraith. Alla dessa spel var späckade av våld, intriger och mörker men så 1995 kom det femte barnet och liknade inget annat – Changeling.

C206

Det är inte helt enkelt att beskriva vad spelet handlar om men ett centraltema är förlorad barndom, det kan vara nog så dystert tema men böckerna var illustrerade i fyrfärg och visade upp glada févarelser, barn och fantastiska upptåg. Ett skönt avbrott bland nittiotalets annars så dystra rollspel. Reglerna var inget att skriva hem om och kvalitén varierade, men Changeling träffade mig rakt i hjärtat och har funnits med mig närhelst jag tänker på rollspel i alla skepnader. White Wolf som gav ut World of Darkness har haft det tufft på 00-talet, ett onlinerollspel till Vampire i Isländska CCP’s regi uteblev till mångas sorg och med kraftigt ökade tryck och distributionskostnader samt en (tillfällig?) minskad rollspelsmarknad har nya böcker varit glesa. Men några eldsjälar licenserade bokdelen av rollspelsuniversat och började ge ut en rad fantastiska utgåvor av både nytt och gammalt material till World of Darkness och Exalted. Idag ägs White Wolf av svenska Paradox Interactive, vilket bådar gott för konceptet som sådant, men det var ett tag svårt att få information om Onyx Path skulle få fortsätta att ge ut bokrollspel.

Med lättnad vet vi nu att så är fallet och en jubileumsutgåva av ett av mina favoritspel skall nu få samma omvårdnad som sina äldre syskon.

Det går att få tag på samtliga böcker i både fysisk och digital form i efterhand, men det är enbart under de närmaste veckorna man har möjlighet att få lägga vantarna på en läderinbunden deluxutgåva (som passar så fint med de tidigare kolosserna till rollspelsepik som pryder hyllan). Onyx Path har alltid leverarat, om än ibland försenat, samtliga av sina projekt.

Det är dags för nya äventyr!

C205

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x