Det här med tjejspel

Den senaste tiden så pratas det en del om hur spelbranchen ska få fler tjejer att spela, och även om hur kvinnor ska porträtteras i spel.

Det väcker en hel del ilska, som speciellt drabbar de kvinnor som pratar högst. Senast i morse försvann lite mer av mitt hopp om mänskligheten efter att ha läst de svar Anita Sarkeesian fått på sin Tweet om att Xboxone inte presenterat ett enda spel med en kvinnlig protagonist på E3. Folk var genuint otrevliga och kallade henne fula saker.  Det tycker jag är lågt.

Redan innan hade jag funderat på att skriva den här krönikan, men det här var vad som fick mig att faktiskt göra det. Min krönika är byggd på personliga upplevelser och jag tror de stämmer ganska bra med hur världen ser ut.

Det finns en spelserie, en som säljer massor och som alla känner till. En som verkar ha fler kvinnliga spelare än manliga. Jag talar om The Sims.

Jag kan stolt säga att jag just nu är i en The Sims 3 period där jag spelar väldigt mycket.  Den här typen av spel tilltalar mig, och har alltid gjort. Jag pratar inte bara om The Sims, mitt virtuella dockskåp som ibland kan få familjer som verkar hämtade ut en Norén pjäs. Jag pratar om simulatorer, de som jag som barn kallade byggarspel. När jag var liten så spelade jag massor av den här typen av spel; Rollercoaster Tycoon, Team Hospital och Sim Park. Självklart spelade jag även annat. Dels sådant som till viss del går ut på att bygga, som Civilisation två, men många timmar har spenderats framför Final Fantasy VII, American McGee´s Alice  och GTA.

Men åter till The Sims, något som många skulle kalla ett tjejspel. Jag har själv råkat ut för och läst om folk (killar) som tydligt uttrycker sina åsikter om The Sims . De gillar inte det. Det kan jag förstå, alla gillar inte samma sak. Jag tycker inte om sportspel, jag förstår inte alls nöjet i det. Men för den saken skulle säger jag  inte:

“Men du är ingen riktig gamer, du spelar ju killspel, det är ju töntigt och dåligt.”  För ungefär så låter det. Tjejspel ‘är just det, tjejspel. Det är inte spel. Det är något annat, mindre värt.

De värsta exemplen går att hitta på diverse olika spelsidor med små internetspel. Där det finns en kategori som heter tjejspel, men såklart finns det inte någon kategori som heter killspel. På Coolaspel.se står det som exempel:

 “Tjejspel kan du spela alla spel tjejer gillar. Du kan shoppa, få dina naglar vidgjorda eller göra makeup åt kändisar! Du kan även spela dessa spel om du är en pojke, vi kommer inte säga något!”

Vad säger det här? För det första säger det att tjejer gillar en viss sak, typiskt tjejiga saker,utseende framförallt, men kanske kan det även finnas spel om gulliga djur eller något där du kan vara vårdande, som en duktig flicka. Dessutom så säger citatet ovan att en kille kanske egentligen bör skämmas lite om han gillar att spela virtuella klippdockor, men det är lugnt, ingen kommer ju få veta. För nog skulle det vara hemskt om en kille tyckte om att sminka kändisar.

Kanske vore det klokt att för det första skippa det där med att ens använda ordet tjejspel, kalla det för vad det är, sminkspel, virtuella klippdockor. Inte bara klumpa i hop under en kategori.

Sen skulle jag även önska att folk slutade se något som mindre äkta bara för att det har en stor kvinnlig publik. Sluta säga att tjejspel inte är spel. Var snäll, respektera att människor tycker om olika saker, och prova kanske att spela spelet innan du har åsikter.

Om folk överlag haft en öppnare och mer tolerant syn på saker skulle världen vara bättre. Detta gäller även i spelvärlden. Om de spel som tjejer gillar inte automatiskt får lägre status just för att tjejer gillar de, så skulle fler tjejer våga vigda sina vyer. Öppna upp för alla, vad de än gillar.

Döm inte mig för att jag gillar The sims, så ska inte jag döma dig för att du gillar sportspel.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x