El Caballero

El Caballero : Strategi i Columbus fotspår

Betyg
65
Läsarbetyg1 Rösta
99
Positivt
Lätta regler - mycket strategi
Mycket interaktion
Negativt
Påklistrat tema
Känslan saknas
65
Dominans

Ett minimalistiskt ”brickläggarspel” och ”arbetarplaceringsspel” med mer strategiska val än vad man först kan tro.

Enligt baksidestexten är spelarna i El Caballero de soldater – caballeros – som följde med på Columbus första expedition. Efter att ha landstigit på Antillerna gäller det att så snabbt som möjligt upptäcka nytt land och rikedomar och ta kontrollen över dem. Hur Columbus och hans män betedde sig mot dem som redan bebodde ”den nya världen” i verkligheten får man tänka bort. I spelet finns det som tur är inga människor som står i vägen.

Att spelet ibland kallats för en uppföljare till El Grande kan man också bortse ifrån. Det finns tematiska likheter men det är två helt olika spel. Tankarna går snarare till Carcassonne och andra spel där man lägger ut brickor och konkurrerar om dominans. Men i en jämförelse med Carcassonne är El Caballero absolut mer strategiskt utmanande.

Regelboken är inte tjock, och speltiden ligger runt en timma. Komponenterna är få (spelet hade fått plats i en betydligt mindre låda) och estetiskt sparsmakade. Det är lätt att komma igång att spela, och man får mycket strategi för pengarna. Men låt inte skenet bedra; det här är inte ett spel för nybörjare.

Kartan byggs upp medan spelet pågår, och man får poäng för hur stora landområden man dominerar. Pluspoäng ges för guldgruvor och, på vattenrutor, fisk. I början av varje runda väljer du ut ett av dina tretton kort, som dels anger hur tidigt i rundan du får spela men också hur många caballeros du får lägga till i ditt förråd. Ju högre värde på kortet, desto färre caballeros. Det här blir allt viktigare ju närmare slutet av spelet ni kommer. Och poängen räknas bara vid två tillfällen av sju rundor (i grundspelet), så det gäller att tänka på vad man gör och välja sina kort med omsorg.

I stället för att ha mängder med markörer ute på spelplanen, håller du räkning på dina caballeros med hjälp av fyrkantiga brickor som har olika värden på varje sida. Dessa används både för att visa hur många caballeros som finns tillgängliga i ditt förråd, och för att spela ut på brädet och ta kontroll över land- och vattenområden. Det är ett annorlunda och snyggt sätt att hantera ”worker placement”, men tar samtidigt bort en del av spelkänslan, och ger lite sämre överblick.

Det är mycket spelarinteraktion i El Caballero. Du kommer att påverkas enormt mycket av vad de andra spelarna hittar på, och det gör så klart att du måste förutse och parera deras drag. En caballerobricka får inte angränsa mot fler än en kartbricka, och lägger någon annan spelare ut ytterligare en kartbricka intill din caballerobricka måste du plocka bort den – och förlorar då förstås också ditt inflytande i området. Räkna därför med att dina caballerobrickor försvinenr från spelplanen med jämna mellanrum! Att bygga en ”castillo” ger dock en liten försäkring, eftersom det innebär att du får tillbaka caballeros till ditt förråd i stället för att förlora dem helt.

Spelet är inte styrt av slumpen. Det enda slumpmomentet är vilka kartbrickor som finns tillgängliga, men det finns alltid fem att välja mellan. Du vill förstås hitta precis den brickan som gör att du kan plocka bort en motspelares caballeros, men placera dina egna på ett säkert sätt, och finns inte den rätta brickan är det bara att tänka om. En gång i varje spel får du spela ut två kartbrickor, och det gäller att välja rätt tillfälle.

Jag har svårt att sätta fingret på vad det är som gör att jag inte faller för det här spelet. Det är smart, inte överlastat av regler och komponenter, snabbt och lätt att sätta sig in i. Men temat känns påklistrat. Jag får absolut ingen känsla av att jag ”upptäcker nytt land”, och variationen är också för liten, trots att det finns hela sju olika saker du kan göra när det är din tur. Kanske är det helt enkelt för abstrakt för min smak, och lite för likt andra ”placera brickor-ställ ut gubbar-spel”.

Om du är en strategisk spelare som bryr sig mindre om känsla och mer om tanke, och om du gillar tile placement och worker placement med mycket strategi, men som ändå lätt och snabbspelat, då tycker jag att du ska ge El Caballero en chans. Men det blir inte en av mina favoriter.

[bgg id=9]

[boardgamepricebox id=7314 destination=SE currency=SEK stock=Y]

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x