Spelkomponenter från Splendor Duel

Mycket spel i liten låda med Splendor Duel

Spelkomponenter från Splendor Duel
Läsarbetyg0 Betygsätt
4

Samla ädelstenar, köp juveler, få hovets gunst och förnedra din rival! Det är temat bakom det här nya tvåpersonersspelet.

2014 kom Splendor, ett ganska enkelt men ändå nyskapande spel för 2-4 personer som handlade om att köpa och sälja ädelstenar. Splendor Duel är en renodlad tvåspelarversion, men det är också så mycket mer. Där ursprungliga Splendor kunde kännas lite enahanda och repetitivt, har Splendor Duel fått en mängd nya regler som ökar spelarinteraktionen och valmöjligheterna.

Så här spelar du Splendor Duel

Obligatoriska handlingar

Grunden i Splendor Duel är samma som i Splendor. Genom att plocka ädelstenar från brädet får du råd att köpa kort, vilket ger dig resurser att köpa fler och dyrare kort tills du kommit upp i tillräckligt många poäng för att vinna. I Splendor Duel kan du vinna på tre olika sätt: Samla totalt 20 poäng, samla totalt 10 poäng i en och samma färg, eller samla 10 kronsymboler som finns på en del av korten.

När det är din tur, måste du göra en av tre saker: Plocka marker, köpa ett juvelkort, eller reservera ett juvelkort.

Plocka marker gör du från spelbrädet. Du får ta upp till tre marker, och de måste ligga i en obruten linje. Efterhand som du och motspelaren plockar marker kommer det att uppstå luckor på brädet, vilket gör det svårare att plocka det du vill ha. Skulle du lyckas plocka tre marker i samma färg eller två pärlor får din motståndare ett “privilegium”, en särskild markör som de kan använda senare.

Du köper kort från dem som finns uppvända på bordet, och använder då de marker du har plockat till dig, plus värdet från eventuella kort som du redan har köpt. Korten får du behålla även när du använder dem för att handla, vilket innebär att du efterhand bygger upp en ekonomisk motor där du kan köpa mer och mer värdefulla kort. Markerna lägger du i en tygpåse när du handlar för dem. Om du skulle ha fler än tio marker kvar när din runda är slut, lägger du även dem i påsen.

När du reserverar kort får du ta en guldbricka, som fungerar som en joker. Det finns inget annat sätt att få tag på guldbrickorna. Det reserverade kortet kan du köpa senare, men du måste inte göra det. Du får dock max ha tre reserverade kort. Du kan reservera kort antingen från dem som ligger uppvända, eller dolt från en av korthögarna.

Frivilliga handlingar

Innan du gör din obligatoriska handling kan du också göra en eller två valfria handlingar. Du kan använda ett privilegium och ta en valfri marker från brädet. Du kan också fylla på marker på spelbrädet. När du gör det, får din motståndare ett privilegium.

Juvelkort och kungliga kort

Juvelkorten ger dig, förutom permanenta ädelstenar som du kan handla för, också poäng som ger dig vinst. Men här finns ytterligare en skillnad mellan Splendor Duel och vanliga Splendor. På vissa kort finns det nämligen specialförmågor, som du kan utföra när du köper kortet. Det kan till exempel vara att plocka en extra marker från brädet, eller stjäla en marker från din motståndare.

En del av korten har också kronsymboler, som du dels kan samla på för att vinna, men de ger dig också tillgång till de så kallade kungliga korten. Det finns fyra kungliga kort och du kan plocka max två av dem – ett när du har samlat tre kronor, och ett till när du har samlat sex kronor. De kungliga korten ger dig både poäng och en specialförmåga, som du kan använda när du tar kortet.

Komponenter, känsla och spelarinteraktion

Splendor Duel känns som ett spel med hög kvalitet. Det är skön tyngd i spelmarkerna och jag gillar verkligen illustrationerna, som har en lite mjukare och mysigare känsla än i vanliga Splendor (en smaksak, givetvis!). De små privilegiemarkörerna, formade som skriftrullar, är en fin detalj.

Temat är kanske lite påklistrat, egentligen är ju detta ett helt abstrakt spel där marker och kort hade kunnat ha vilka symboler som helst. Det är ju inte så att jag verkligen känner mig som en juvelerare som söker kunglig gunst, utan jag tänker snarare “nu behöver jag två blå för att kunna köpa den gröna …” Men det är inget som stör; ett snyggt tema kan ju vara snyggt i sig självt.

I första hand är det så klart ett spel där du försöker få din egen ekonomiska motor att fungera, men du behöver samtidigt hålla koll på vad motspelaren planerar, och kanske köpa just det kortet eller sno just den markern som hen behöver. Kortens specialförmågor och privilegierna ger den där extra lilla spelarinteraktionen som den här typen av spel så väl behöver.

Timing, maktkamp och svåra val

Att ha rätt timing betyder allt i Splendor Duel. När det börjar bli glest med marker på brädet vill du så klart fylla på, men då ger du din motspelare ett privilegium och därmed en fördel. Kanske kan du hålla ut en runda till och tvinga motspelaren att fylla på istället? När är det rätt läge att sluta köpa de billiga korten och gå över till de dyrare, som ger mer poäng? Vilket av de tre vinstvillkoren ska du satsa på att uppfylla? En annan detalj som gör maktkampen tuffare är att det bara finns två pärlor bland alla marker, samtidigt som pärlor behövs för att köpa väldigt många av korten. Är det värt att vaska en runda på att reservera ett kort och få en guldmarkör som du kan använda istället? Spelet är fullt av de här kluriga valen.

Avslutningsvis

Spelet rekommenderas från 10 år och tar ungefär 30 minuter att spela. Det är ett riktigt trevligt spel för två, med enkla regler samtidigt som det kräver en del strategi. Jag föredrar den här varianten framför vanliga Splendor, eftersom det finns mer att göra och du inte blir riktigt lika låst av motståndarens drag. Samtidigt är det här ett ganska komprimerat spel, på gott och ont. Det blir ingen jättestor variation mellan spelomgångarna, och spelar man för ofta så tröttnar man nog. Det är inte heller ett superkomplext spel. Den som gillar att verkligen grotta ner sig i strategi och analys kommer absolut att tycka att Splendor Duel är för simpelt. Och den som älskar sociala spel med massor av spelarinteraktion ska också välja något annat. Men letar du efter något lagom lättviktigt och trevligt för två spelare kan jag absolut rekommendera det.

Spelkomponenter från Splendor Duel
Splendor Duel
Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Många valmöjligheter
Snyggt
Lättviktigt
Negativt
Lite variation
Påklistrat tema
Lättviktigt
4
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x