Är det dags att titta på andra aspekter av datorspelande än just att barn blir våldsamma massmördare med snedvriden syn på mänskligheten av för mycket datorspelande? Om just detta finns en hel del forskning som du bland annat kan läsa om på Statens Mediaråd.
Men den aspekt som missas mycket är faktiskt att mycket spelande kan ge förslitningsskador. Eller rättare sagt, spelen i sig gör inte det. Det handlar mer om hur du spelar. Har du ordning på vilken spetsställning ditt barn har? (Ungefärligt som arbetsställning i vardagstal) Har du lärt ditt barn hur en bra ergonomisk spetsställning bör vara? Har du satt de rätta ljusförhållandena i förhållande till skärmen för att underlätta att de inte får ont i nacken? Sitter du i drag och spänner dig? Kanske dags att se över lite av de aspekterna också då?
Stolen, bordet och ljuset. Allt bidrar till en bra spelmiljö eller till en rent av förstörande miljö. Både nacke och ryggproblem samt svidande ögon kan bero på felaktig belysning eller felaktigt placerad bildskärm i förhållande till fönster. Idag har vi ett ord för problematiken kring seendet, bland annat på våra arbetsplatser. Synergonomi, som handlar om hälsa, syn och prestationsförmåga. Hur ser det ut runt spelplatsen? Är belysningen tillräckligt stark, störs du av reflexer och blänk, ljuskällor som flimrar eller bländande ljus? Om svaret är nej är ändå risken stor för att du sedan länge vant dig vid något som kunde vara betydligt bättre. Jag säger inte att det är så, men dålig spelmiljö avseende belysning är mer regel än undantag. Tänk på att inte ha för stark kontrast mellan spelskärmen och omgivningen. Ofta sitter man med för stort mörker runt sig och på det en högintensivt strålande skärm. lätta upp bakgrunden med lite ljus på väggen, bakom skärmen för att minska kontrasten mellan skärm och övriga ytor. Ha lite grundljus i rummet. omgivningsseendet är viktigt att stödja även vid detaljbetraktelser. Men även dagtid när det är naturligt ljus genom fönster är det viktigt att ta sig en funderare. Blir det för ljust så ögonen dras mot fönstret? För vår syn fungerar så, att ögonen söker det ljusaste. Det kan bidra till spända axlar och trötta ögon. Se till att ha bra vinkel på skärmen mot fönstren och våga vinkla persiennerna när det är soligt ute.
Armbågar och handled kan få problem som inträffar när du spelar för länge med handen på datormusen.
Du har möjligen musen för långt ifrån dig. Bland vuxna kallas samma åkomma musarm. Du kan få stickningar och värk i handleden, karpaltunnelsyndrom som är när nerver som går genom handloven kommer i kläm.
Lösning: Lär dig byta hand. Jobba med både höger och vänster och alternera. Och så behöver du inte få problem med spelandet om du en dag bryter handleden och blir gipsad. Ha också en bättre vinkel på handleden. Detta genom att ha musen så rakt framför dig du kan, ungefär där du skulle ställa saftglaset. Flytta tangentbordet så musen får plats. Ha ett stöd under handen så du får en bra vinkel mot musen.
Fötter och ben kan svullna och du kan få värk. Ben kan domna, somna, börja sticka i dem.
Det kommer dels av felbelastning i sittställning och kan också uppstå vid för lite blodtillförsel i lemmarna.
Lösning: Ta pauser och rör på sig (eller rent av rör på andra, det är viktigt med kontakt) Ändra sittställning och avlasta kontaktpunkter. Sitt inte för länge med benen i kors eller fotleden upplagd på det andra knät. Det nerverna kan skadas om ett tryck på samma punkt på foten eller benet ä’r statiskt under lång tid. Ta av dig skorna om du sitter med dem på. Ha en fotpall under bordet och stå upp ibland.
Nacke kan bli till gamnacke, luta sig fram mot datorns bildskärm.
Men också av att med böjt huvud över en mobil eller padda. Det är ingen bra eller naturlig ställning för kroppen
Lösning: Med mobilen eller paddan, se till att byta ställning med jämna mellanrum. Vid datorn, jobba med ergonomisk sittställning. Luta huvudet bakåt mot ett nackstöd och ha blicken lite nedåt. Inte uppåt, inte rakt ner. Här underlättar en bra stol, tänk kontorets krav på arbetsplats!
Rygg, smärta i ryggslut eller axlar.
Trötta ryggmuskler och även inflammerade muskler.
Lösning: Stå upp och spela. Vi sätter gärna höj och sänkbara bord på våra arbetsplatser. Men mycket sällan ser jag detta för våra barn som ska gaima. Träna regelbundet. En sund och stark kropp orkar länge och klarar mer belastning. Samtidigt ökar koncentrationsförmågan med en god kondition. Ha en bra stol och en korrekt sittställning.
Läs vidare
Du behöver heller inte gå så långt för att hitta tips och råd för att underlätta.
- Ta till exempel hur pianister klarar sin kropp!
- Eller lär av hur vi skapar våra arbetsplatser visuellt goda och översätt till ditt eller ditt barns spelutrymme?
- Eller läs rent av Vårdguidens tips och hjälp. Där finns mer om stolen, bordet, skärmen och musen och vad du ska tänka på däromkring.
Nästa steg är att du även har ordning på ditt barns spelande vad gäller psyket. Om detta finns det också mycket att fundera på. Men en första uppmaning är att inte bara fråga dina barn om hur de haft det i skolan i dag. Börja också fråga hur de haft det på nätet i dag!
Text: Johan Röklander
Foto: Sinchen.Lin