Spelbräde och kort från spelet Ticket to Ride Northern Lights

Färjor och specifika mål i Ticket to Ride – Northern Lights

Spelbräde och kort från spelet Ticket to Ride Northern Lights
Läsarbetyg3 Betygsätt
3.8

Hur många olika varianter av Ticket to Ride ryms det i världen? Åtminstone ett till, tydligen.

Ticket to Ride firar snart 20-årsjubileum, och är ett av de där spelen som är relativt välkänt även utanför brädspelskretsar. Det finns i mängder av olika varianter; ett antal stora, självständiga spel, ett antal mindre spel, ett ännu större antal specialkartor, inofficiella kartor, expansioner och så vidare. Det finns en barnvänlig variant, ett kortspel och ett tärningsspel.

Fem spelare och korta sträckor

I Northern Lights spelar du på en karta som innehåller totalt 9 länder i norra Europa. Till skillnad från Ticket to Ride – Nordic Countries, som rymde max 3 spelare, kan ni vara upp till 5 spelare. Grunden i spelreglerna är samma som i vanliga Ticket to Ride: Du drar tågkort och mutar in sträckor på spelbrädet för att få poäng, och du får också poäng genom att dra och uppfylla biljettkort, där du ska binda ihop två städer på kartan.

De längsta sträckorna på brädet som du kan muta in är fem steg långa, det finns alltså inga “monstersträckor” av den sort som finns i bland annat Nordic Countries och första Ticket to Ride. En fördel, tycker jag, eftersom långa sträckor som ger extremt mycket poäng leder till ett mer ensidigt spel där den enda vinnande strategin var att satsa på långa sträckor. Biljettkorten blir mycket viktigare när sträckorna är kortare, och att satsa på många biljetter verkade vara en lyckad strategi när vi spelade.

Det är också ovanligt många riktigt korta sträckor. Det gör att du kan avancera långsamt, och förlänger också speltiden. Men det ger också fler möjligheter för motspelarna att sabotera och stänga in dig, om ni kör med en aggressiv spelstil.

En annan skillnad mot andra Ticket to Ride-spel är att vissa sträckor har en +-symbol, som gör att spelaren får dra ett visst antal tågkort från toppen av leken när hen har mutat in sträckan.

Färjor och lokomotiv

I Northern Lights finns, precis som i flera andra varianter, färjesträckor. Dessa sträckor mutas in med hjälp av en kombination av lokomotiv och vanliga tågkort, men en ny regel är att två vanliga tågkort av samma färg kan ersätta ett eller alla lokomotivkorten. Detta, i kombination med att de uppvända korten inte rensas när 3 eller fler lokomotiv syns och att det finns fler lokomotiv i leken, har lett till en del kritik från spelare.

När du väljer att dra ett lokomotivkort istället för ett vanligt tågkort, så får du som vanligt inte dra några fler kort i din runda. Det beror på att lokomotiven fungerar som jokrar och därför är så pass värdefulla. Men där det i andra Ticket to Ride-spel krävs tre eller fyra tågkort i samma färg för att ersätta ett lokomotiv, räcker det i Northern Lights med bara två. Då blir det förstås betydligt mindre attraktivt att dra lokomotiv. Och resultatet kan bli att de öppna korten “kloggas igen” av lokomotiv.

Det ska tilläggas att det här inte var ett problem när vi speltestade, men kanske berodde det bara på att vi helt enkelt inte tänkte på det, utan gillade att dra lokomotiv av gammal vana.

Gemensamma mål

Den största skillnaden mot tidigare spel är dock bonuskorten. I början av varje spelrunda dras fyra bonuskort (totalt elva stycken följer med i spelet), och de anger mål som alla spelare ska försöka uppnå för att få extra poäng när spelet är slut. Det kan till exempel vara att ha kopplat samman så många olika länder som möjligt, att ha flest tågvagnar kvar eller att ha mutat in flest färjesträckor. Det här tillägget gör att varje spelrunda blir lite mer unik. Men vi tyckte att bonuskorten var ojämna. Några av dem är svåra att planera för, och bygger mest på tur.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis då, är det värt att köpa Northern Lights? Om du tidigare bara har spelat det första Ticket to Ride, och är sugen på att förnya dig, så tycker jag absolut att du kan köpa det här. Och om du inte har spelat eller har något av de tidigare spelen är det här inte fel at börja med. Äger du många Ticket to Ride tillför det kanske inte lika mycket.

Sedan vill jag avsluta med att undra hur det kommer sig att en okänd ö har dykt upp mellan Sverige och Finland (Åland skymtar lite längre ner). Är det Atlantis …? Men bortsett från det: Kartan är riktigt snygg.

En vulkanisk ö i Östersjön?
Spelbräde och kort från spelet Ticket to Ride Northern Lights
Ticket to Ride – Northern Lights (2022)
Läsarbetyg3 Betygsätt
Positivt
Inga extremt långa sträckor
Bonuskorten ger variation
Negativt
Ojämna bonuskort där en del bygger mest på tur
Ännu ett Ticket to Ride - skillnaderna är inte tillräckligt stora för att motivera ett helt nytt spel
3.8
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x