Hur bra är nya Ticket to Ride?

Läsarbetyg2 Betygsätt
75
60

Det första Ticket to Ride släpptes 2004, och blev snabbt ett av de där spelen som “alla” har spelat – även de som inte betraktar brädspel som sin hobby. Det har vunnit en mängd priser och fått åtminstone sex uppföljare (lite beroende på hur man räknar), ett kortspel, en variant för barn, flera digitala versioner plus ett antal expansioner och specialutgåvor. I dagarna släpptes det senaste kompletta spelet i serien: Ticket to Ride Amsterdam.

Vad är nytt?

Ticket to Ride Amsterdam är betydligt mer kompakt än originalspelet. Spelplanen är mindre och har färre sträckor. Inga sträckor är längre än fyra vagnar, vilket innebär att du kan få som mest sju poäng för en sträcka. Det är en bra begränsning som innebär att det inte går att bygga “monstersträckor”. Det finns sträckor i sex olika färger istället för åtta. Spelarna har också bara 16 vagnar, att jämföra med originalets 45. En markant skillnad som så klart förkortar speltiden. Ursprungliga Ticket to Ride tar 30-60 minuter att spela, medan Ticket to Ride Amsterdam är över på ungefär en kvart.

Regelmässigt är det inte mycket som skiljer. Kan du spela Ticket to Ride så kan du spela Ticket to Ride Amsterdam. Du drar kort, mutar in sträckor på spelplanen och drar kontraktskort där du ska försöka muta in vissa sträckor för att få extrapoäng.

Det enda tillägget är bonuskorten. Vissa sträckor på spelbrädet har en särskild vagnssymbol. Om du bygger den sträckan, får du ett bonuskort. Den spelare som har flest bonuskort när spelet är slut får åtta extra poäng, vilket är ganska mycket. Den som har näst flest bonuskort får 4-6 poäng (beroende på antalet spelare) och så vidare. Det här är ett bra tillägg, som ger en extra strategisk möjlighet.

Komponenter

Spelkomponenterna känns genomgående välarbetade. De små fyrhjuliga kärror som ersatt tågvagnarna är detaljerade och korten och spelbrädet har fina illustrationer.

Omdöme

Ticket to Ride Amsterdam är ett lätt spel som går snabbt att lära sig även för den som inte spelat Ticket to Ride förut. Det finns inte alltför många krångliga val att hålla reda på.

Om du har tur får du två kontraktskort i början av spelet som ligger nära varandra, och där du kan utnyttja sträckor som har vagnssymboler. Om du har otur och får kontraktskort som är svåra att slutföra (särskilt med tanke på att du bara har 16 vagnar till ditt förfogande) måste du avgöra om det är värt att slänga något av dem och istället satsa på bonuskorten.

Det här är uppenbart tänkt som en snabbversion av Ticket to Ride. Det är så klart en fördel om du är spelsugen men har ont om tid, eller om du till exempel spelar med barn (eller vuxna) som inte har tålamod att sitta ner med samma spel i en timma. Men den korta speltiden är också en nackdel. Spelet hinner liksom inte komma igång innan det är slut och det finns ingen tid för långa strategier. Det gör att spelet känns lite rumphugget och inte helt tillfredsställande.

Ticket to Ride - Amsterdam
Läsarbetyg2 Betygsätt
75
Positivt
Snabbspelat
Lätt att lära sig
Negativt
Ungefär samma spel som vanliga Ticket to Ride
Tar slut för fort
60
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x