Mad Max – Apokalyps-dakarrally-simulatorn med spikar och blod

Handling
85
Spelglädje
85
Stämning
100
Grafik
90
Trogen till filmerna
90
Läsarbetyg1 Rösta
95
Positivt
Underbar värld och stämning
Bra möjligheter att skapa sin egen bil och Mad Max
Negativt
Var är kvinnorna?
90
Mad Max

Under några febriga timmar, de sista av min semester, har jag spelet Mad Max från svenska Avalanche Studios. Jag älskar open-world spel, och om jag kollar min steamprofil har jag alldeles för många timmar i Fallout, Far Cry, Tomb Raider och andra liknande spel. Mad Max lyckas verkligen med samma sak. Och framför allt är jag imponerad över stämningen. Men med tanke på Fury Road är det lite trist att kvinnorna mest är bifigurer och raison d’être.

Men det primära är att åka runt i din bil, förstöra Scrotus olika statyer och markeringar samtidigt som du kämpar mot andra bilar och War Boys.

Mad Max säljer sig själv med taglinen: ”In a world gone mad – only the savage survive.” Och det är inte helt fel. Du vaknar upp som Mad Max. Ondingen Scabrous Scrotus snor din bil och lämnar dig för att dö i öknen halv ihjälslagen. Som tur var är dör du inte och hittar rätt omgående en helgalen krympling vid namn Chumbucket med ett fetischistiskt förhållande till bilar. Din älskade bil är borta, men Chumbucket kan hjälpa dig skaffa dig en ny bil, en Magnum Opus. Sagt som gjort, du ordnar med ett chassi till Chumbuckets början. Uppgraderar motorn, sätter lite spikar på dörrarna och ordnar med harpun och ett prickskyttegevär. Men för att komma vidare behöver du bli vän med de olika små civilisationerna runt om i öknen. Jeet är den första du stöter på och när du kommer in i hans fort är stämningen skitdålig och hans följare verkar mest förbereda sig för döden. Men ju mer du tar hand om Scrotus trupper och läger runt omkring samt ordnar med olika små bekvämligheter i Jeets fort ju bättre blir stämningen och framförallt börjar det se ut som något riktigt, och inte bara en övergivet Fyr utan ett riktigt ställe där det finns en framtid och hopp. Du får också fördelar då din hälsa, vatten och ammo fylls på precis som din bil får full tank med bensin.

Så här fortsätter spelet. Du hittar nya fort. Du får reda på mera om Scrotus och hur du kan hämnas din bil (och din familj?). Du hittar en mystisk man ute i öknen som hjälper dig med nya förmågor så att du kan slå hårdare, hitta mer vatten med mera allt eftersom du stiger i levlar.

Avalance har gjort öppna världar innan. Just Cause och Just Cause 2 har de bakom bältet (och deras jaktsimulator theHunter pratar vi inte om). Och det märks att de är duktiga på vad de gör. Jag störde mig något enormt i början på att det inte gick att hoppa. Det var också jobbigt att Max måste göra klart sina animationer innan man kan göra nästa sak. Tryck på fel knapp och Max måste göra klart hela sin uppercut manöver innan han kan luta sig ner och plocka upp Scrap (den enda valutan i spelet). Det är störigt. Men jag kom in i det rätt fort. Spelet är dessutom rätt svårt i början. Eftersom det finns så lite ammo i världen handlar striderna mest om att slå folk på käften och trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle, lite granna som striderna i Batman: Arkham Asylum.

Men det primära är att åka runt i din bil, förstöra Scrotus olika statyer och markeringar samtidigt som du kämpar mot andra bilar och War Boys. Det gäller att ha sin bil ordentligt uppgraderad för så fort bilarna börjar bli bara lite bepansrade blir det skitsvårt att få ner dem. Och även om styrningen är helt ok, är det inte lätt att träffa dem head on. Du har med dig Chumbucket när du kör bilen och han kan skjuta harpun på vissa ställen (tiden saktas ner och du får tid att välja vad du ska skjuta mot). Det tar lite tid att lära sig. Men jag ser fram emot att få lite mera saker till min bil och ge mig på de stora konvojerna som reser genom landskapet. Fury Road here I come!

Apropå Fury Road så är Mad Max inte en fortsättning på filmen, den delar bara filmens värld (och Scrotus är en av Immortan Joes söner). Och det är till viss del lite synd. För jag saknar de starka kvinnorna som Fury Road introducerade. Det finns lite bifigurer här och där, och de kvinnorna är klädda i lika funktionella kläder som Mad Max, men tio timmar in i spelet så är den enda namngivna kvinnan en sexslav vid namn Hope som jag förmodligen ska rädda på något sätt.

Spelet i sig flyter på bra på min lite skamfilade speldator. Jag har ett 760 GTX Nvidia-kort, 8 GB RAM och en Ivy Bridge i5:a med Xboxkontroll för PC och jag kan ha högsta upplösningen utan några problem med hur spelet glider eller ser ut. Rent generellt är texturerna ok och motorn klarar av att rendera ett snyggt ökenlandskap såväl som klaustrofobiska efter katastrofen fort. Far Cry 4 ser snyggare ut på min dator, till och med ID:s gamla Rage från 2011.

Och just Rage är en bra jämförelse. Det är på ett sätt samma spel med skillnaden att Mad Max är mycket mera brutalt och i ditt ansikte på grund av den stora bristen på skjutvapen, futuristiska eller inte.

Så. Är Mad Max bra? Jag vill säga ja. Det är snyggt. Det är kompetent. Historien är helt ok. Karaktärerna är rätt välgjorda med både djup, svärta och humor. Musiken, språket och utseendet förstärker Mad Max värld och även om det ibland känns onödigt svårt så ger jag aldrig upp. Jag ska ta ytterligare ett fort innan jag lägger ifrån mig kontrollen. Gillar du Mad Max, öppna världsspel som Rage, Fallout och Far Cry är det ett givet köp. Det har sina små skavanker, men på det stora hela är det ett underbart spel med väldigt många timmar underhållning.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x