Omslag: Bioware

Recension: Mass Effect

Hoppas på fler regniga dagar i sommar, för här kommer årets spel!

Mass Effect är ett storslaget rymddrama, där du som vanligt är hjälten som tvingas rädda resten av galaxen, men det är inte handlingen som imponerar. Ljud och grafik är helt ok de med och musiken är riktigt välkomponerad.

Det som chockar mig är dock att för första gången spela ett rollspel värt namnet. Du designar din karaktär, bakgrund, och dina val i spelet påverkar sedan på allvar spelets utfall. Istället för att dialogen bara blir en utfyllnad, så är den här äntligen det centrala spelmomentet. Du kan övervinna hinder genom att bara ha välsmort munläder. Sällan har man spelat ett spel där actiondelen på allvar känts underordnad mellansekvenserna och dialogerna. Ofta handlar det annars om att piska 100 zombies för 1 minuts dialog. Dialog som dessutom är förutbestämd. När förhållandet nu är det omvända kan man på allvar snacka om interaktiv underhållning.

Även karaktärsdragen spelar roll. Vare sig du väljer att regera med järnhand eller vara en mjuk charmör, så anpassar sig spelet efter ditt rollspelande.

Det kan inte hjälpas att bli smått extatisk, och Mass Effect är en välbehövlig milstolpe i rollspelsträsket. Att det dessutom är ovanligt välpolerat är heller ingen nackdel. Många av de brister som konsolversionen brottats med har här retts ut till ett så gott som fulländat spel.

Köp!

(Denna artikel är kurerad från en tidigare publicering 2008)

Mass Effect
Utseende
90
Personlighet
100
Hjärna
85
Finess
100
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Spelvärlden, bakgrundsberättelerna, karaktärerna, diplomatin, det mesta!
Negativt
Månbilen och de allt för repetetiva sidouppdragen
94
Årets spel
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x