Projekt ISIS – mötesplats för nördtjejer

Det allra första ISIS ägde rum på GothCon i år.

Det är en mötesplats för företrädelsevis tjejer med intressen i spelhobbyn. Eller intressen i en nördkultur- som man kallar det inom projektet. Det blev en mötesplats med spel, häng och välbesökta föreläsningar. Av lika många tjejer som killar. Föreläsningarna tog upp ämnen som nördfeminism, normer i spelkulturen, om att lajva militära roller, nätverk för unga kvinnor i spelhobbyn och avslutades med en frågestund med Sveroks förbundsordförande Rebecka Prentell.

Hej Anna Erlandsson, kvinnan bakom projektet ISIS! Kan du berätta om projektet?
Anna: Från början var syftet att skapa ett evenemang med syfte att förbättra fördelningen mellan manliga- och kvinnliga deltagare på konventet. Jag valde namnet “mötesplats för nördtjejer” för att markera vilka programmet i första hand riktade sig till, men eventet i sig var öppet för alla kön. Med nördar menar jag personer som har ett specialintresse som de älskar och engagerar sig i, i detta fallet spel.

Inför projektet genomförde du en enkätundersökning med frågor riktade till kvinnor i spelhobbyn. Vad är dina tankar med detta?
Anna: Det började som en helt random idé i mitt huvud. Jag tänkte att det kunde vara roligt med en tillhörande grafisk utställning som representerade många av de kvinnliga deltagarna själva och visar de utmaningar som hobbyn står inför. Det blev ett enormt stort intresse. Jag fick in över hundra svar och nu är planen att sammanställa dessa och lägga ut på nätet, så att det kan ligga som grund för djupare undersökningar eller arbete för att minska diskrimineringen mot nördtjejer.

Vilka är de största utmaningarna för kvinnliga spelnördar?
Anna: Det är absolut den sexism som möter många tjejer i hobbyn. Det förväntas inte att kvinnor är där i eget intresse utan enbart exempelvis som flickvän eller för att ragga. Som nördtjej får man även ta emot fler sexistiska kommentarer och sexuella anspelningar. Det gör att man är på sin vakt även utanför roll och det påverkar ens upplevelse. Men ansvaret ligger också hos tjejer i hobbyn, att inte slå vakt om det egna reviret utan att våga öppna upp och släppa in nya tjejer in i gemenskapen.

Alla var dock inte lika muntra över ISIS. Efter evenemanget kom ett blogginlägg från en man som tycker att genustänkandet har gått för långt. Så långt att han inte längre själv vill delta på Gothcon efter tretton år:
“Hela skiten är smutsig. Att Gothcon börjat fokusera på sina besökares kön- det är smutsigt. Att de tillåter sina arrangörer att gå så långt i könsdiskrimineringen att de tillåts hindra personer att besöka arrangemang på gund av sina kön- det är ännu smutsigare.”

Anna kommenterar blogginlägget med: Bara det att åsikter som visas i blogginlägget ovan finns, bevisar bara att saker som ISIS behövs. Jag är mer peppad än någonsin att fortsätta med det!

Och till nästa Gothcon kommer kanske fortsättningen av ISIS för nördar av nördar.

Foto: Anna Erlandsson (självporträtt)

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x