“Manlig Gamer” – Vi finns, men vill inte hamna i dina armar!

En insändare undertecknad “Manlig Gamer”  ställer i Metro  frågan : “Finns det några kvinnliga Gamers?”. 

Det är nästan tragikomiskt hur insändaren visar på flera av de saker som gör att många inte är tydliga med att de är kvinnor när de spelar med främlingar. Kvinnor verkar nästan vara någon form av mytologiskt väsen i vissa mäns ögon. Vi är inte människor utan flickvänsmaterial.

“[Kvinnor] är underrepresenterade i en värld av ensamma killar som inte vill något annat än att träffa en tjej som delar deras enda intresse”

“Manlig Gamer”

Insändarskribenten ber oss att kliva fram, inte för vår skull, utan för hans och alla andra ensamma killars skull. Det här är en av anledningarna till att många tjejer spelar under ett alias som inte visar att de är just kvinnor. Vi vill inte bli raggade på, vi vill spela.

Manlig Gamer vill heller inte tro på att kvinnor kan bli förtryckta i spelhobbyn. Trots alla vittnesmål. Trots stora debatter den senaste tiden om just den saken. Våra ord är inget att ta på allvar. Vi är bara desperata när vi vill öppna till samtal och lyfta problem.

Foto: Sussane Vejdemo

Att kvinnor förtrycks existerar inte i Manlig Gamers värld. Han en snäll kille som vill ta emot oss med öppna armar.  Så länge vi fyller hans kriterier på vad en gamer är. Vi måste nämligen vara titeln trogen och vilja maratonspela och ha en fet gamer-rigg. Jag kan ana att Candy Crush eller The Sims inte är gott nog i Manlig Gamers ögon.

Jag vill be Manlig Gamer att titta på sig själv. Du är en del av problemet.

En ganska kort insändare visar väldigt tydligt på varför vissa av oss inte vill synas. På få ord får vi veta att vi ska finnas för mäns skull, att vi ska följa en mall för att räknas som gamers och att när vi säger att vi ser problem så är vi desperata.

Vi vill inte hamna i dina armar Manlig Gamer. Vi klarar oss utmärkt utan ditt välkomnande. Vi är gamers och spelar spel för vår skull.

Foto: MaddeLisk & Susanne Vejdemo

Prenumerera
Meddelande om
guest

87 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Julia

Fuck yeah!

David

Någon borde ge “Manlig gamer” rådet att kanske lära sig lite om gamer-världen.
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/18/52-percent-people-playing-games-women-industry-doesnt-know

Novus Ordo

Klockrent! Stort tack! — en (annan) manlig gamer

Huskon

Ohja.. Jag har dejtat manliga gamers, jag umgås med manliga gamers. Ofta blir det en jävla diskussion om hurvida jag är gamer eller inte. Jag tycker om att spela, och kan spela allt ifrån 0-16 timmar per dag, beroende på vad jag känner för att göra/har tid att göra. Men jag vill inte klassa mig som något. Jag är jag, och jag gör det jag känner för att göra. Men det är oftast killar som känner ett behov att att trycka in mig i ett fack. “Du är gamer!” “Alltså du är bara låtsasgamer!”. Nej, jag är jag, och jag behöver ingen stämpel för att jag tycker att en aktivitet är rolig.
Nu är jag sambo med en gamer som faktiskt inte bryr sig. Han tycker det är kul att titta ibland när jag sitter och spelar, men utöver det så låter han mig göra det jag känner för ifred. Utan diskussion. Gamer eller ej. Precis så som det skall vara.

Dermoid

Spelar du 16 timmar per dag bör du söka hjälp.

Hetsyoghurt

0-16 timmar per dag är inte 16 timmar per dag.

Huskon

Ärligt talat så tycker jag att din läsförståelse framstår som mer kritisk än vad mitt spelande gör just nu. Det står 0-16 timmar, inte enbart 16 timmar.
Men för att förtydliga: Jag kan spela UPP TILL 16 timmar per dag, medan andra dagar spelar jag inte alls. Har jag en ledig dag, och jag faktiskt inte känner för att göra något annat än att slänga mig i soffan med xbox-kontrollen i högsta hugg så kan det bli upp till 16 timmar. Som tidigare nämnt; beroende på vad jag känner för, samt har tid att göra.

Johan Augustsson

0-16 timmar / dag är ett väldigt varierande tal. Det är kanske inte jätte ovanligt att en “regular” gamer kommer upp till 16 timmar på tex en lördag. medan vardagar är betydligt mindre,

Niclas

varför? själv så har jag suttit här sedan 17:15 och klockan är nu 7:51, har man inget viktigare att göra då varför inte då spendera tiden med det man tycker är kul?

Kaze

Är det något fel att klassificera dig som en gamer? Uppfyller du kraven så är du en gamer, inget du bestämmer. Skulle vara samma sak som att jag säger “Jag är inte svensk! Jag är jag!” Spelar ingen roll ifall jag säger det eftersom kriterierna för att klassificeras som svensk är något jag uppfyller.

Jag spelar ungefär 8 timmar per dag, vissa dagar kan jag spela i 24 timmar, andra dagar kanske jag inte spelar alls, men i snitt ligger jag säkert på 8 timmar om dagen. Jag är en gamer eftersom jag uppfyller kraven (som per definition är att spela någon typ av spel, utan krav på timmar eller tävlingsinrikting.) Men många tror att man måste ta spelen seriöst hela tiden eller att man måste tävla för att kunna klassas som en gamer. En gamer i den enklaste formen är någon som spelar spel och faktiskt njuter av det, även om det bara är 1 timma i veckan. Dock så uppfyller jag ju kraven som en nörd också, vilket jag inte skäms för över det minsta, och föredrar att bli kallad om jag ska klassificeras.

PS: En “Låtsasgamer/Fakegamer” per definition är någon som säger att dom spelar spel fast dom inte gör det, eller någon som spelar spel men inte njuter av att göra det. Och om någon kallar dig det så läxa bara upp dom. (Guldstjärna om du läxar upp dom efter dom kaxat sig till en 1v1 match i CoD och förlorat)

Huskon

Det är absolut inget fel i att vara en gamer. Min sambo klassas nog garanterat som gamer, och han trivs med det.
Jag vill inte sätta någon stämpel alls på mig själv. Helt ärligt för att jag varken bryr mig om en stämpel, eller vet var gränser går för att klassas som gamer. Sålänge jag får spela ifred och försvinna in i den världen när jag känner för det så är jag nöjd.
Ibland får jag smisk i CoD, ibland smiskar jag i Halo, ibland vill jag bara få ur mig lite aggressioner i L4D, men jag har en enorm förkärlek för Tomb Raider..
Saken är bara den att folk blir nästan hysteriska över MITT spelande. En tidigare pojkvän sprang omkring och skröt över att han hade en gamerflickvän, en annan blev förbannad för att folk kallade mig gamer då han inte alls tyckte att jag var det. En tredje ville bjuda på dejt “för att jag är gamer, och det är hans krav på flickvän”.
Jag har inget behov av stämpeln, den orsakar bara besvär för mig. Låt mig spela när jag känner för det så blir alla nöjda och glada.

Jonathan Lundkvist

Jag applåderar!

Notum

Mycket bra skrivet. Känns om att detta budskap behöver bankas in par ggr om dagen.

Mary Hazelbelle

Ja. Aj, vad detta är sant. Påminner mig om denna artikel också: http://www.dn.se/kultur-noje/cool-girl-en-vinnare-som-blir-forlorare/ alltså tjejer som förväntas att bara gör saker för killarnas skull :P Nej tack. Jag är en gamer, men jag spelar bara för min egen skull. “Coola” spel, “töntiga” spel, ibland sitter jag dagar i sträck, ibland går det veckor utan spelande, ibland blir det brädspel XD haha… WTF. Men jag är fortfarande en gamer och nej, jag är inte där för att ragga – jag är där för att SPELA.

Per Wigren

Alltså, den där insändaren av “Manlig Gamer” är fail på så många plan. Jag har inte tillräckligt många händer för den facepalm den framkallar.

Manliga gamers är den största anledningen att jag, som själv är en manlig gamer, nästan uteslutande spelar single player och inte tar i det så kallade “communityt” med tång ens. Jargongen som frodas i 95+% av allt spelrelaterat får mig att må illa.

simonmorganfermjensen

Jag spelar uteslutande med människor jag känner, de gånger jag spelar lagspel där man möter andra spelare så kommunicerar jag inte med dessa för fem öre, dels för att jag känner att den sociala aspekten i den typen av spel inte är särskilt viktig och dels för att folk beter sig som världens största kukar online.
Att man själv som man knappt orkar/vill vara offentlig online får mig att förstå tjejer/kvinnor på alla plan, fast i deras fall är det säkerligen tio gånger värre. Är moderator i en stor spelgrupp på facebook och där får man en lite djupare insyn i hur tjejer behandlas, visst kan man flitigt sitta och kasta ut allt folk som beter sig smutsigt men det slutar oftast med att tjejen helt tröttnar på den negativa uppmärksamheten hon får och slutar streama; vilket är sjukt tråkigt då många tjejer både är duktiga och väldigt underhållande.

Jag står för tjejernas rätt till att göra exakt vad dom vill online på samma sätt som oss män, sorgligt att det är så pass svårt att faktiskt ställa folk inför rätta för hur jävla dumt dom beter sig men så är det med Internet.

Bra post av dig f.ö!

Goatseboegen

Nej, det är korrekt uppfattat att Candy Crush inte kvalificerar dig som “gamer”. Om du personligen vill kalla dig för gamer, eller göra anspråk på att erövra begreppet, så har du rätt att göra det. Då får vi i värsta fall hitta ett nytt ord för det vi i dagsläget åsyftar med “gamer”. Det ändrar ingenting och är lika meningslöst som när folk ska debattera fram och tillbaka vad ORDET “feminist” ska betyda — det är bara ett ord!

Nothing to see here people. Move along…

Per Wigren

Ditt val av nickname är konsekvent med den gamerkultur som kritiseras. Jag förstår att du känner dig påhoppad.

Hetsyoghurt

Var säger han att han känner sig påhoppad? Det han säger är att om du bara spelar candy crush så är du inte en gamer, vilket jag håller med helt om.
Vad “gamer” betyder är en definitionsfråga. För mig är det en person som är passionerad över datorspel inte en person som ibland spelar ett spel. Ordet gamer i dagsläget verkar dock ha blivit kapat av personer som själva inte är gamers precis som ordet feminist även om det i grunden betyder en sak nu ses som ett glåpord av personer som för 10 år sen skulle stolt kalla sig feminister.

Hampus Eckerman

Ser man på romantiska komedier är man inte en “Moviegoer”.

Goatseboegen

Snarare: “Ser man bara på roliga Youtube-klipp i mobilen så är man inte en “moviegoer”/filmentusiast”. Håller du inte med? ;-)

Hampus Eckerman

Filmer är inte filmer om de visas i en mobil. Filmer får endast visas på bio och det måste vara actionfilmer. Dessutom får det inte vara för många kvinnor i biografen, då kan de våga ha åsikter om filmen efteråt.

Niclas

hahahaha love it! tack för den haha <3

Pejgan

Alltså. Det är så lustigt att folk tar just candy crush som exempel. Ett spel som jag sett folk i min omgivning vara HELT förlorade i. Spendera 10+h om dagen och i princip inte kunna prata om annat. Spel som man till slut får avinstallera för att de blir så beroende.

Är det inte att vara passionerad över spel?

Goatseboegen

Det är det nog, men att vara passionerad över ett mobilspel är nog inte det som traditionellt åsyftas med begreppet “gamer”. Som sagt, om du eller dina Candy Crush-spelande bekanta vill kalla er för “gamers”, eller göra anspråk på att erövra begreppet, så har ni rätt att göra det. Om ni lyckas så får vi i värsta fall hitta ett nytt ord för det vi i dagsläget åsyftar med “gamer”. Inte värre än så, det är ju bara ett ord.

Högst personligen så tycker jag det är onödigt att ändra betydelse på ett ord som redan har fått fäste och har en annan betydelse hos många. Vore det inte bättre att hitta ett nytt ord för det du beskriver istället?

Pejgan

Tyvärr är ju tolkningarna av begreppet lite för många och ingen (nästan) verkar kunna komma med en klar och tydlig definition som inte går att peta sönder.
Jag är gamer enligt i princip alla jag hört. Undantaget den person jag talat med som begränsade sig till professionella spelare och den som tyckte att det bara gällde AAA-spel.

Ändå är jag inte det enligt de flesta i kommentarsfälten. För jag är kvinna.

Goatseboegen

En vanlig missuppfattning i många sammanhang är tanken om att så fort det finns en gråzon så kan man inte längre säga något om saken i fråga över huvud taget. Så är det naturligtvis inte: Om något inte ligger inom gråzonen så är det ju inga problem att göra ett absolut konstaterande.

På samma sätt som man kan konstatera att någon som slentriankollar på roliga Youtube-klipp och Vines på sin mobil flera timmar om dagen inte är en filmentusiast, trots att det säkerligen finns en gråzon kring definitionen av “filmentusiast”, så kan man säga att någon som bara spelar Candy Crush på Facebook inte är en “gamer” i den bemärkelse som ordet haft de senaste 15 åren. Det är inte mer komplicerat än så, även om många — för debattens glädje och spänning — skulle vilja det :-)

Nu vet jag inte vad det är för spelande du ägnar dig åt, så jag kan inte säga om folk gör rätt eller inte när de hävdar att du inte är en “gamer”. Men att ditt kön skulle ha något inflytande över din status som “gamer” ju bara löjligt, både du och jag vet att de som säger det har fel. För övrigt så ser jag ingen i “kommentarsfälten” som menar att kvinnor behöver uppfylla andra kriterier än män för att klassas som “gamers” (det kanske finns några, och kanske är en liten andel av dem icke-trollare, men de är i så fall inte många). Är du säker på att du inte gör kopplingen “de hävdar att jag inte är gamer -> jag är kvinna -> de hävdar att kvinnor inte kan vara gamers”?

Pejgan

Ja det är jag eftersom
1. Det inte bara är jag
2. De ändrar sin definition allteftersom man petar på den
3. Det är samma beteende i de flesta kommentarsfält
4. Män inte behandlas på samma sätt

Goatseboegen

1. Kanske är det så att du och alla de du åsyftar faktiskt inte är “gamers” i den traditionella bemärkelsen?

2. Och hur vet du att de inte skulle gjort precis samma sak om du var en kille men allt annat lika? Kanske är det så att de du pratar med bara inte är så bra på att formulera sin definition rationellt i ord (för det är precis det det låter som)? Det betyder naturligtvis inte att deras definitionen inte finns där.

3. Det låter ju mycket positivt(!) eftersom kommentarerna i detta kommentarsfält är klart övervägande objektiva, logiska och baserade i realism. Nästan inga kommentarer i detta kommentarsfält ger uttryck för särbehandling av kvinnor när det kommer till kriterierna för att vara en “gamer” (oavsett vad personen i fråga tycker att en “gamer” är).

4. Denna punkt verkar inte ha något om vem som betraktas som “gamer” med att göra. Denna punkt ÄR dock lika enkel som den VERKAR komplicerad:

Många av killarna i fråga har nästan aldrig haft någon direktkontakt med tjejer, trots att de väldigt gärna skulle vilja ha det — killar har de haft runt sig hela sina liv. När de till slut träffar på en tjej genom gaming så tar de, naturligtvis, tillfället i akt att prata med henne och visa henne sitt intresse (d.v.s. de behandlar henne på ett eller annat vis annorlunda gentemot alla de manliga gamers de växt upp med). De varken förväntar sig eller tycker sig ha rätt att kräva något av henne — de gör bara vad vem som helst i deras situation skulle ha gjort.

Det är oumbärligt att förstå bakgrunden till det hela, och att bara klaga på killarna är lika oproduktivt och populistiskt (tyvärr) som det är känslokallt och oempatiskt. Varför inte skriva några spaltmeter om att vi bör förändra samhället så att de nördiga och lite halvfula killarna i yngre dar får mer och närmare kontakt med tjejer i sin ålder?

Pejgan

Vad, behöver du en lista på spel? Plattformar jag spelar på? Spelloggar?

Guest

M.a.o. nej, det är du inte.

Pejgan

Du har förresten fortfarande inte berättat vad den här vedertagna definitionen är

Stefan Jonsson

Go go Maddelisk och Susanne!

Inte viktigt

Håller väl med.
Men texten stämmer omkring till 3 av 10 kvinnliga gamers.

3/10 kvinnliga gamers spelar för att spela(normala).
Resten använder online games som om det vore facebook/instagram etc.
Attention kåta och allmänt dåliga. Men hålls ändå kvar i sin clan/guild. För de smörar som fan för deras desperata manliga leader med deras tillgjorda “sexiga (på ett störigt sett)” röst. Vilket denna patetiska singel-mannen faller stenhårt för. (Alla leaders är så klart inte så här)

3/10 manliga gamers spelar också för att spela(normala)
Resten är som beskrivningen ovan, bara att de inte är en guild/clan leader etc. Ni fattar!
Liksom överdrivet snälla, för Många smileys och drar sig patetiskt efter henne 24/7.
Undantag Om hon är dem 7/10, så tvärt emot gillar hon detta.

Allt stämmer väl inte helt men tyvärr så ser gamingvärlden ut så här för dem flesta.
Detta är vad jag genomsnitt bevittnar när jag spelar.
Är själv gamer och har kört teamspeak,vent, skype mm. med tydligen för många grupper som beter så här.

Stina Johansson

Kan det inte vara så att tjejer som beter sig som du menar här ovan (de 7/10) gör det för att spelkulturen lär dom det? Jag uppfattar många av dessa tjejer som att de uppfostrats i att vara “sexiga”, “söta”, “undergivna”, “attention kåta” och spela upp det manliga egot för att överhuvudtaget vara välkomna på spelscenen.

Jag är glad att du verkar tycka att detta är fel och att du föredrar att spela med de få tjejer som lyckats stå emot detta sociala tryck. Men att du lägger skulden på tjejerna för denna kultur, när allt de får lära sig från dag ett inom spelvärlden är att kvinnor likställs med sex (läs vilken artikel som helst om genus i digitala spel för mer info), är grymt kontraproduktivt.

Vill du hjälpa till att skapa en bättre spelmiljö för alla kan du ju börja med att själv prata med dessa 7/10 tjejer och förklara att de är välkomna som individer, inte ev. flickvänner och hjälpa dem bli bättre på de spel de valt att spela om de är “allmänt dåliga” ist för att fnysa åt dom.

Och glöm inte, bara för att du inte märker av ett förtryck i din omgivning innebär det inte att det inte finns där.

Inte viktigt

Man blir inte uppfostrad i spelvärlden(det är väl en myt för vuxna. Man har fötterna på jorden när man spelar fast vissa känner bara för att betee sig annorlunda online för att man just kan det. Så som man beteer sig i gamingvärlden gör man inte i värkligheten).
Det kan ligga något i deras bakgrund som får dem omedvetet att bete sig som de gör(både killar o tjejer).
Fair enough tycker jag ju, deras liv, de gör vad de vill. Man gör sina egna val.
Dessutom så beteer sig de en del annorlunda i spelvärlden bara för att man just sitter bakom en skärm.
Att “betee sig på det speciella sättet” som de flesta tjejer gör relaterar inte till att känna sig välkommen “spelscenen”(game’ar du ens?). Det är det minsta som de behöver oroa sig för gämfört med killar.
De tycker att det är spännande med tjejer i gamingvärlden och nästan drar in dem och de spelar ingen roll om tjejen gör något eller inte.
Killar som spelar bättre än tjejer blir bjudna istället att man vill spela med dem.

Allt kan liksom ha sin egen komplicerade annledning/historia för att visa beteer sig och behandlar/blir behandlade på ett vis.
Så därför tycker jag att det är lika mycket bådas fel för hur gamingvärlden ser ut för könsrollerna.

jag välkomnar alla som jag spelar med oavsett kön. Jag säger bara som det är. Der är inte min angelägenhet att lägga sig vad alla online sysslar med. Skulle jag träffa på dem när jag spelar så struntar jag i vad de har gjort, spelar bara för att spela.

Att “3/10” gäller bara för killarna och inte tjejerna. Ingen rättvis tanke.
Dessutom verkar det inte vettigt heller, då kommer man aldrig att se helheten i det hela.
Jag måste själv stå ut med att det finns killar (som jag själv är) som beteer sig märkligt bakom skärmen.
Igen, samma gäller för tjejer.

Detta är nog inget problem heller som vi kan lösa, kanske aldrig.
Det är trots allt en gamingvärld som man själv påverkar, man kan bara logga ut om man inte känner för det. Så lätt är det att undvika gamingvärldens förtryck.
Det är så enkelt att man kan blocka en annan spelare om man känner sig förtryckt av en annan.
Han eller hon kan inte hitta dig och kan se vart du befinner dig i gamet.
Om man är en gamer fattar man.
personen är dessutom i verkligheten långt ifrån och vet inte ens vad man heter om man är smart nog.
att behöva oroa sig för att logga in för att man är virtuellt oroad/skrämd för en annan person som inte kan göra något.
Jeez nej! Det behöver man inte!
Bara njut av spelet istället.
det finns bättre spelare isåfall att snacka med. Sen glömmer man bort oron. (Har hänt mig innan.)

Och ja, förtryck finns i gamingvärlden. dock inte desamma som i värkligheten. Antingen spelar du bra i din guild eller så byts du ut mot en bättre spelare. Oavsett vem du är.
Jo visst kan man bli inbjuden på en normal raid/game. Men liksom det är inte därför man spelar.

jag har en kompis som hade en gamingflickvän. De hade aldrig träffats i verkliga livet men blev tillsammans via spelet.
Hon bodde sedan hos honom ett par år men de gjorde slut för att i det här tillfället så var uppmärksamheten i gamingvärlden viktigare för henne. Hon skypade med andra killar medans han var tvungen att gå ut ur rummet.
Med tiden så fick vi föraningar att det var något som inte stämmde med henne. Hon var enda barnet och familjen reste runt hela tiden under hennes uppväxt. Gamers uppmärksamhet feedade det som hon hade fattats.

Allt har liksom sin förklaring.
Just för gamingvärlen;
Bara för att man tror att det finns ett förtryck betyder det inte att det finns.
du loggar bara ut, så lätt fungerar det online.

nu har jag väl skrivit en del men vad jag försöker säga är att;
Internetvärlden är ett f*ckat ställe.
Det finns en del idioter och man kommer att stötta på dem (som är killar och tjejer).
Är det för mycket så Logga Ut!
Eller bara blocka användaren.
gör vad du vill online, du behöver aldrig träffa dem personerna och det kommer aldrig att hända. Folka snackar skit för att man kan det via internet.

Om man blir så lätt påverkad av internet trolls och att det känns så jobbigt pga av ett spel.
Cry me a river…

Stina Johansson

Oj, mycket att bemöta.
Först och främst blir man insocialiserad (uppfostrad var ett dåligt uttryck det erkänner jag) till större eller mindre del i alla sammanhang man är i, det är det flockbeteende vi är utformade med för överlevnad. Jag menar definitivt inte att detta är unikt för gamingvärlden.

Det är korrekt att jag inte är en gamer, jag väljer att spela brädspel, rollspel och levande rollspel istället men jag umgås med gamers (har vid tillfällen kollat på dem när de spelar), både kvinnor och män och diskuterar denna problematik med dem.

Jag har inte överhuvudtaget berört de killar du pratar om i mitt svar, jag ville bara belysa att ditt fördömande av kvinnor i hobbyn inte är ett konstruktivt sätt att lösa det du själv påpekar är ett problem.

Att bemöta Johannas försök att lyfta sig själv och andra kvinnor inom hobbyn som goda exempel och skapa dialog om vad de upplever genom att säga att de är undantag och där med förminska det hon faktiskt försöker föra fram är tyvärr i mina ögon rent kontraproduktivt.

Goatseboegen

“att säga att de är undantag och där med förminska det hon faktiskt försöker föra fram är tyvärr i mina ögon rent kontraproduktivt”

Bara en detalj, men tänk om de faktiskt ÄR det då (undantag d.v.s.)? Är du säker på att så inte är fallet? Du är ju, till skillnad från “Inte viktigt”, trots allt inte själv en aktiv spelare.

Om män och kvinnor ska vara lika så betyder det att de ska ha samma skyldigheter likväl som rättigheter. Inte ska väl Johanna få frikort för sitt skrivande bara för att hon är tjej? ;-)

Stina Johansson

Givetvis kan det vara så att de är undantag och jag säger inte att man ska påstå något annat men vad tillför det diskussionen att svara denna debattartikel med ett inlägg som poängterar detta utan att söka någon lösning på problemet som Johanna tar upp.

Då blir kommentaren ovan bara en uppmålning av att innehållet i Johannas inlägg inte är speciellt relevant då “bara” 3/10 tjejer står bakom det. Om så bara 1/10 tjejer i hobbyn skulle känna så här, är det inte ett problem värt att lösa? Uppmärksamma och belysa?

Precis som “Inte viktigt” skriver ligger ansvaret för hur det ser ut i hobbyn på alla oavsett kön, vi är bara inte överens om vilket ansvar individen har.
Jag säger inte att “Inte viktigt” har fel i sin uppskattning av problemet, jag ville bara i mitt första svar belysa att problematiken är komplex, att vi alla formas av vår omgivning och våra erfarenheter och ge konstruktiva förslag på vad “Inte viktigt” kan gör för att hjälpa till att lösa problemet istället för att avstånd från det.

Givetvis ska det vara lika rättigheter och skyldigheter för kvinnor och män, men inte har väll Johanna påstått att detta gäller alla kvinnor i hobbyn?

Att hon driver frågor som gäller främst kvinnor gör väll inte hennes plats i media ett frikort, hon har rätt att vädra sina åsikter och lyfta problem utan att andra ska förminska dem på basis att hon inte representerar alla kvinnor.

Johannas rätt till mediautrymme för sina frågor är för mig inget frikort.

MVH

Thore Ottosson

Det Johanna försöker föra fram? Mer näthat pga en dåligt formulerad insändare?
Råkar också veta att författaren är mindre intresserad av diskussioner än att ha rätt… alltid… i allt. Her way or the highway.

Bästa sättet att bli accepterad in spelhobbyn, tv-spel, rollspel etc är att spela. Respektera spelet, respektera andra spelare, läs på då det är en bra idé för vissa grejor, och för kompetetivt spelande – bli bra.

Istället för att whina om att trollen är otrevliga, ignorera dem, motbevisa dem. I slutändan håller de truten då de inte har mer ammo för sitt skitsnack.
Där kommer alltid va folk som är respektlösa, sånt är livet… både online och offline. Men de flesta doubters går att vinna över genom att visa att man är minst lika bra som de är.
Förändring är svårt, ibland smärtsamt. Men med tiden så händer den om man arbetar för det.
Dock så ser jag fler whina om att de vill ha förändring än att faktiskt arbeta för den.

Peter Rogneholt

Det här med att vara ‘gamer’ tycks den yngre generationen inte veta något om. Jag och mina kompisar var ‘gamers’ redan innan det fanns några datorer i folks hem.
Att anföra att begreppet ‘gamer’ skulle ha något med datorer att göra är bara att uppvisa sin okunskap.
Det handlar om ett intresse för att spela spel i alla dess former som en hobby-aktivitet.

För övrigt bra text!

Mikael Guggenheim

Jag tycker det är fördjävligt hur hela gamingscenen behandlar kvinnor. Ja hur de behandlar alla. Språk och sätt är patetiskt och vuxna beter sig som sura barnrumpor.

Att kvinnor blir speciellt utsatta är inte förvånande alls med tanke på att kvinnor alltid har varit mer utsatta för glopord och via nätet är man anonymare vilket gör att t.o.m. de som håller masken irl och försöker visa utåt att de inte alls har en skev syn på kvinnor kan släppa loss deras riktiga fordomar och kvinnosyner.

Kristoffer Frisell Jarnevid

Kul att se att gugge har en åsikt i det här :p

Benke

å andra sidan är det mycket knullande av min mamma dagarna i ända och saker av dylik natur, från våldtäkt till mordhot.

man kan ignorera det och förstå att det här är en (troligen prepubertal) människa med mentala problem och fortsätta med sitt gameande, eller så kan man göra en grej av det. och typ skriva en artikel, eller nåt.

Simone Jörnhult

Jag har aldrig upplevt att jag har blivit mer kränkt än män när jag spelar mer än att dem nästan ber om ursäkt direkt så fort dem får veta att jag är tjej. Det är inte okej att kränka någon överhuvudtaget, men jag tycker inte mitt kön ska avgöra om jag får en ursäkt eller inte.

Mikael Guggenheim

Sant. Trevlig atmosfär hela tiden utan att urskilja kvinnor från män skulle vara det optimala.

Thore Ottosson

Ännu en missuppfattning. Det är ett fåtal troll som inte kan bete sig som vuxna människor, ofta pga av att de inte är vuxna människor utan hormonstinna tonåringar som saknar all form av uppfostring.
Det senare är deras föräldrars fel.. Det hade kanske kunnats fixas med att där e följder för extremt dåligt beteende online, för tillfället finns inte sådana då anonymitet ofta råder.

Folk låter som att alla gamers beter sig som idioter, det är en liten minoritet. 90% av tiden om man spelar med något mogna människor så kommer inga könsord och annats trams fram. Ibland så hettar en diskussion till i en general chat, och det kan sluta i ett flamewar, det är dock inte extremt vanligt om man ser till alla den text som faktiskt skrivs in.

Mikael Guggenheim

Det är inte ett fåtal troll när detta sker i så gott som alla spel och på de flesta servrar. Är det en idiot på varje server är det en hel jekla del ändå. Tyvärr.

Thore Ottosson

Så du påstår att idioter inte finns i verkliga livet?
Verkligheten kryllar av idioter i många olika former, det är inte ett gamer problem.
Troll låter mer o tar sig fler friheter med sitt språkbruk då de är svåra om inte omöjliga att bestraffa.

Det enda som går att göra åt hela skiten e att få folk som skaffar barn att uppfostra dem… lite av ett longshot då varken beteende eller intelligensnivå har någon som helst påverkan på vem som förökar sig. Faktum är att de som inte borde skaffa barn tenderar att skaffa flest barn, vilka sedan går vidare med att vara ouppfostrade och korkade.

Det enda som #Gamergate o liknande syftar till är att svartmåla hela gamerkulturen när det bara är en minoritet som beter sig.
Applicerar man samma argument som används i dessa diskussioner på annat så hade det varit ren sexism/rasism. “Alla kvinnor e dumma i huvudet. Alla män våldtar. Alla romer e tjuvar. Alla invandrare rånar och e med i gäng.” Inse problematiken…

Mikael Guggenheim

Eftersom mitt svar var ang. ditt “Det är ett fåtal troll som inte kan bete sig som vuxna människor” så vet jag inte riktigt hur du vände det till det motsatta och undrade om jag menade att de inte finns.

Att världen är full av idioter och att de online tar sig mer friheter då de är svårare att få tag i är ju exakt det jag skrev.

2 år sen, men men… Nothing’s changed.

Joe Rogan

Svart eller vit. Penis eller vagina. Rik eller fattig. Fet eller smal.

Kan inte ni alla bara knipa igen käften och game:a? Om ni som är förtryckta och ni som förtrycker hade spenderat hälften av tiden till att bli bättre på spel hade vi inte haft detta infernaliska jävla gnällande.

Magdalena Erliksson

Kan vi inte bara hålla för öronen och låtsas att allt är bra? Man måste “tjata” om saker för att det ska bli bättre. DU behöver inte göra ett piss om du inte vill, men förlöjliga inte våra försök att höja våra röster!

Benke

nu var det ju faktiskt inte alls det Joe sa.
men VIVE LA REVOLUCION ! för all del.

Magdalena Erliksson

Jo? Det gör han väl visst..? :)
“Svart eller vit. Penis eller vagina. Rik eller fattig.”
Sen ber han oss hålla käften och game:a istället. För att slippa “gnällandet”.

Grr, det gör mig så arg när folk uttrycker sig som att “men jag ser faktiskt bara individer! Måste vi hänga upp oss på detta?”

Jaha!? Good for you, antar jag. Men att tro att allt kan bli bra utan att ta i lite extra, att bara gå och hoppas på att det löser sig..
Visst får man två sina händer från hela debatten, men sitt då ner och håll käft!

Joe Rogan

Behöver inte hålla för öronen när en noob skriver något; behöver bara ignorera. Man skäms som feminist när en person som “Manlig Gamer” representerar __ALLA__ mäns åsikter.

Låt oss tala om det, låt oss ha en diskussion – men ta förhelvete inte en eller två skribenters åsikter som åsikter för en hel grupp. Höj din röst och stå upp för dina åsikter – men ta inte på dig offerkoftan och tro att jag föröjligar dina försök till att ha en röst med min kommentar.

Magdalena Erliksson

Så fort man säger ifrån så är det “offerkoftan”. Vansinnigt produktivt.

Så du är feminist? Men varför skriver du då att allt skulle lösas om vi alla bara knep käft och game:ade?
(Jag spenderar JÄVLIGT mycket tid med att göra just det, btw x) )

Det känns mer och mer som att jag har missat något i sammanhanget.

Ber om ursäkt om din första kommentar var sarkastisk/satir

Johan 'Blodskam' Toresson

Bara att bocka, tacka och applådera. Väl rutet! :D

Simon

Finns massa tjejer som lirar Leauge of legends. Varje gång man lolkingar någon och det visar sig att de BARA lirar kvinnliga champions och Yordles så kan man till 99.9% sannolikhet vara säker på att det är en tjej.

Civilex

Ärligt talat, har svårt att se att dessa onda manliga gamers skulle ha något problem att acceptera tjejer som bara vill spela. “Problemet” är just de tjejer som gör spelandet till sin personliga feministiska kamp. Att “ockupera traditionellt manliga utrymmen” som det brukar kallas. Det finns en anledning att tjejer har ett dåligt rykte bland dessa “manliga gamers”. Ingen rök utan eld…

Och sen det där med “Jag kan ana att Candy Crush eller The Sims inte är gott nog iManlig Gamers ögon.” och 49% av spelare är kvinnor. Det finns olika undergrupperingar baserat på intresse. Någon som spelar Candy Crush och någon som spelar Call of Duty har nödvändigtvis inget gemensamt förutom en väldigt bred och inkluderande etikett. Det är lite som att säga att det är orättvist att 95% av lastbilschaffisar är män, bara för att könsfördelningen hos bilförare i stort är nära 50/50. Statistik om den breda gruppen är inte nödvändigvis relevant för undergruppen.

Hampus Eckerman

Kör man en fiat är man inte en riktig Bilist! Enbart lastbilschaufförer ska få kallas Bilister. Kvinnor som kör lastbil ockuperar ett traditionellt manligt utrymme och får inte vara feminister.

Goatseboegen

Hampus Eckerman roar sig med att troll:a i kommentarsfälten på spelkult.se. Han ser det som ett spel. Varje svar han får hetsar honom till att göra det igen. Han är en “gamer”.

Hampus Eckerman

Goatsboegen roar sig med att anonymt läsa tankar på andra och spå i inälvor. Med astrologi och magi tror han sig ha möjlighet att ställa horoskop och på så vis avgöra andras motivation.

kille

Mallen är väl lika för alla. Eller räknas jag som isdansare för att jag tar på mig skridskor och ramlar runt på en is? Det är sorgligt att kvinnor särbehandlas i kontexten men att tro att ni finns för oss män eller måste följa en mall eller inte är inte sant. Ni väljer fritt, om sedan någon kritiserar ert val eller beter sig olämpligt enbart beroende på ert kön så är det självklart fruktansvärt och något som är värt att ta upp i debatten. Men dra inte alla gamers-killar
över en kam.

Hampus Eckerman

INTE ALLA MÄN!

Guest

Nejnej, inte alla män. Självklart är det helt fel att dra alla över en kam. Nästan som om alla kvinnor skulle tvingas möta samma typ av fördomar om de försöker spela datorspel och är öppna med att de är kvinnor. :D

(Hjälp till att lösa problemet eller sluta gnälla plx)

Goatseboegen

“Självklart är det helt fel att dra alla över en kam. Nästan som om alla kvinnor skulle tvingas möta samma typ av […]”, vad menar du? Det låter nästan som att du försöker implicera något här. Nåja, utan vidare information så får vi väl sluta oss till att så inte är fallet…

Dreven

Jag kan ju säga att det kan kännas lite extra intressant/roligt att spela om man är medveten om att man lirar med en tjej oavsett vilket spel. Varför vet jag inte, men att jag skulle behandla de annorlunda tror jag knappast. Spelar mest tävlingsinriktade spel och en stor klyscha inom gaming är ju att tjejer ska vara sämre på vilket jag trodde på när jag var yngre men mer och mer märkt inte stämmer ju mer jag spelat med de. Sen är det självklart stor skillnad på¨någon som är erfaren och inte oavsett kön.

Sen tycker jag det är synd att tjejer ska behöva dölja faktumet att de är tjejer online, men att påstå att ni ska framhäva att ni är tjejer tycker jag är helt onödigt.. inte direkt som att vi killar brukar göra det… Har man lite social kompetens brukar det gå att lista ut.

booboojones

Du gnäller om förutfattade meningar och argumenterar med förutfattade meningar. Bra jävla jobbat. Jag pratar inte om att jag är kille på internet heller förresten, förutom i det här undantagsfallet då, folk är inte bittra över att ni är tjejer. De är bittra över att ni tror att det spelar någon jävla roll. Håll käften och spela.

Fredrik Åström

Hälften av alla öppna kvinnliga gamers är fejkade konton med killar som vill få fördelar av andra som tror att de är tjejer. Få mer hjälp och gratis saker i spelet.

Så om alla spelade neutralt skulle de fördelarna utjämnas.

seb

varför är det ingen som ställer sig frågan vad som är bakgrunden till denna inställningen då? många killar som spelat har blivit utstötta under uppväxten eller sedda som töntiga av bl,a tjejer för att dem spelat och gillat att spela tv spel istället för att fortfarande gå i högstadiet och fixa sprit och supa sig fulla och få hem tjejer, eller annat som anses som mer okej,

till följd av sådana uppväxter så tycker jag inte att det är konstigt att spelade tjejer först i många fall kan ses som en lycka och även ses som flickvänsmatrial innan de ses som gamers.

vilket tonårgrabb som helst vill bli omtyckt av en tjej, men alla ändrar inte på sig för att bli det. och kan till följd av detta bli avisad för att den gillar spela för han är nördig eller töntig som spelar spel. tycker inte det är svårt att förstå lyckan över att det kön de kan blivit avvisade av så många gånger faktiskt visar att dem har en och annan som har samma typ av intresse och han inte behöver ha det sociala dilemmat längre. om det är någon som har missat det är det bara på de senaste åren tv-spelande har blivit allmänt erkänt som nått intressant att göra. och då jäävlar är det gnäll för livet är så hårt o synd om tjejer.

det kommer förmodligen ändras och det är väl bra, men sluta gnäll så fort det är en kvinna som får det surt. dessa dataspelande killar han ha haft det tufft också. pga tjejer.

Therese

BUHUUUU.

Och du tror förstås att gamer-tjejer har haft helt fantastisk erfarenhet och bemötande av killar under uppväxten? Gamer-tjejer var förstås de mest eftertraktade och populäraste i skolan? Eller inte… Till skillnad från den bittra grupp du nämner drar inte gamer-tjejer en hel annan grupp över en kam.

Gamer-tjejer har inte något behov av att bli accepterade av killar för att ses som gamers. Det är något man avgör själv. Men tjejer har rätt till att bli visade respekt och att inte bli trakasserade pga sitt kön.

Goatseboegen

Therese: “BUHUUUU”, det är nog ungefär det du kan räkna med att få som gehör i dina fortsatta försök att skapa samhällsförändring i frågan (för mer förtjänar du uppenbarligen inte).

Tråkigt bemötande av någon som beskriver en realitet…

Therese

Du missade helt klart min poäng, hur det nu ens var möjligt?

Tjejer har inget som helst ansvar över hur sina medspelare mår eller deras erfarenheter. Det kan bara varje individ ta ansvar för.

Om man är såpass bitter av sina erfarenheter att man dömer en hel grupp utefter det och behandlar dem som skit så kan det vara på tiden att man söker hjälp.

Goatseboegen

“behandlar dem som skit” säger du.

Det “seb” beskriver är ju väldigt enkelt och naturligt:

Killarna i fråga har nästan aldrig haft någon direktkontakt med tjejer, trots att de väldigt gärna skulle vilja ha det. Killar har de haft runt sig hela sina liv. När de till slut träffar på en tjej genom gaming så tar de, naturligtvis, tillfället i akt att prata med henne och visa henne sitt intresse (d.v.s. de behandlar henne på ett eller annat vis annorlunda från alla de manliga gamers de växt upp med). De varken förväntar sig eller tycker sig ha rätt att kräva något av henne — de gör bara vad vem som helst i deras situation skulle ha gjort.

De som VERKLIGEN behandlats som skit är killarna under sina uppväxter, men de stackarna och de strukturer som ställts upp emot dem skrivs det inte många spaltmeter om — eftersom de är KILLAR.

Guest

Absolut, det finns många som haft det tufft under uppväxten och en mans krossade hjärta (inte bara romantiskt utan även socialt) gör exakt lika ont som en kvinnas. Givetvis är det viktigaste att vi alla respekterar varandra och extra viktigt är det när man inte kan se varandra och läsa av varandras kroppspråk.
Problemet här är att även om en komplimang kommer från genuint snälla intentioner kan den dock upplevas som integritetskränkande om den som ger den inte kollat med mottagaren om den upplever att det är okej. Det är inte bara män som spelar som är ärrade av det motsatta könet.

ex. (ursäkta plumt uttryckt exempel men jag vill vara övertydlig)
En man spelar med en ny spelare, denne är riktigt duktig, det framgår att den är tjej.
Han vill ge en komplimang och den blir “wow, du är verkligen grym, jag hade aldrig gissat att du är tjej, vi kan väll köra i morgon igen du och jag”. En till syntes ofarlig och snäll kommentar.
Tänk dig nu att du är tjejen på andra sidan, senaste gången hon fick den kommentaren kanske det ledde till att hon blev oönskat uppvaktad av någon så länge så att hon började må dåligt över det eller var tvungen att byta spelsvär för att få vara ifred.
Plötsligt har hon gått från att sitta i sin stol och ha en riktigt bra spelkväll till att vara på helspänn, vad ska hon svara? Hur kan hon hantera situationen utan att låta som en paranoid bitch men ändå inte uppmuntra en ev. stalker?

Du kanske frågar dig, “hur i hela himlen ska jag kunna veta vad hon varit med om tidigare då?”, du kan ju inte läsa tankar, “ska jag straffas för vad nån annan kille gjort?”, tyvärr är det ju så det sociala spelet fungerar, man har sitt bagage med sig även på internet.

Vi vill ju alla att det ska funka för tjejer och killar att spela och existera tillsammans, oavsett våra förutsättningar så vart ska man börja?

Ett relativt enkel knep är att bara ge könsneutrala kommentarer, visst det kanske känns extra tufft att det är en tjej, kul med bredd bland spelarna, men detta behöver inte sägas högt. Vi vet att vi är kvinnor, tro mig =)

Ett annat är att Aktivt välja att se dem som gamers först. Visa att de är välkomna inom kulturen på lika villkor genom att avstå från all romantisk interaktion tills ni faktiskt känner varandra. Alla blir vi lätt betuttade i folk som imponerar oss men håll det för dig själv till en början. Visar det sig att ni klickar romantiskt också kommer det framgå ändå förr eller senare.

Upplever du att du har en fungerande relation till dina kvinnliga medspelare; prata med dem om hur de upplever sin situation och fråga om det finns nått du kan hjälpa till med. ; prata med dina manliga medspelare och kolla av om de också har en fungerande relation till sina kvinnliga medspelare, om inte, ge dom lite tips om hur de kan göra för att få det.

Konstant öppenhet, kommunikation och frihet från fördömande av/ respekt för folks känslor är enl mig nyckel till att alla vi underbara “töntiga” nördar kan göra vårt vuxenliv så grymt mycket bättre än vad skolåren var.

Och kom ihåg, “bara för att du inte märker av ett förtryck i din omgivning betyder det inte att det inte finns där.”

En kram, om det känns okej för dig/er, från den “tjocka”, “illaluktande”, “äckliga” 10 åringen i mig till den “töntiga”, “nördiga” tv-spels spelande 10 åringen i er alla.

AngryForeigner666

Det är en väldigt giltig poäng du framför när du säger att kvinnor ska ses som sina egna varelser istället för en potentiell flickvän för manliga gamers. Jag kan absolut förstå att man vill spela spel och bara vara som alla andra istället för att bli raggad på. Jag hade nog också blivit sur och trött på det.

Men att påstå att man är en “gamer” för att man spelar Candy Crush Saga är renodlad idioti. Man räknas inte som en gamer för att man gillar att fördriva tiden med mobilappar. Hela poängen med ordet “gamer” är att beskriva en människa som har ett stort intresse i spel, och jag tycker ändå att personen ska vara någorlunda insatt i spelvärlden för att kunna räknas som gamer. Annars betyder ju ordet ingenting. Det är som att kalla en moderat för vänsterpartist. Vad är det ni inte fattar med att ord faktiskt har betydelser? Sluta urvattna begrepp i något ogenomtänkt hippie-försök att “inkludera” alla enbart för sakens skull.

Goatseboegen

“Sluta urvattna begrepp i något ogenomtänkt hippie-försök att “inkludera” alla enbart för sakens skull.”

Helt 100% rätt. Drömkommentaren. Tack!

Hampus Eckerman

Att påstå att man är en “moviegoer” om man gillar Tom Hanks är idioti. Man räknas inte som moviegoer om man ser på film på en bildyta mindre än en biograf. Hela poängen med “moviegoer” är att beskriva en människa som har ett stort intresse av film som bara ser det på bio, enbart ser actionfilmer och inte gillar några romantiska komedier.
Annars skulle ju alla som ser film räknas som “moviegoers”. Helt oacceptabelt.

AngryForeigner666

Ordet du egentligen försöker använda där är “filmfantast”. Och nej, man räknas inte som en filmfantast ifall man inte har det som ett specialintresse. Din jämförelse är fullständigt efterbliven då den försöker använda begreppet “casual gamer” som “gamer”, och det är helt skilda saker.

Hampus Eckerman

Ett specialintresse är inte ett specialintresse om det handlar om romantiska komedier. Den som gillar romantiska komedier är alltid en “casual moviegoer”.

Och jag ser att du egentligen inte försöker använda ordet “gamer” utan “spelare”.

Johan Augustsson

Som gamer bryr jag mig inte jätte mycket om i fam min partner är “hardcore” gamer eller ej, det viktiga skulle vara att hon kan acceptera att man tycker om att spela spel på samma sätt som hon kanske tycker om att göra något jag inte tycker om. Självklart vore det väl alltid kul att spela tillsammans någon gång också och vise versa.

marco

var tvungen

marco

lol

xxmatineexx

Haha, vilken mansgris.

John Andersson

I gamingvärlden handlar det inte om att män diskriminerar kvinnor utan det är precis tvärtom – kvinnor diskriminerar männen i många fall, och även sig själva.

I alla sociala sammanhang vill människor bli bekräftade, och att relationer uppstår är naturligt i en mogen och utvecklad social gemenskap. Detta sker såväl i skolan, arbetsplatser, olika föreningar (både hetero och HBTQ), partykulturen, emo, underground, intresseklubbar osv. men inte i gamingvärlden.

Detta beror dels på att de gamers som är omskrivna är socialt efter och sitter framför datorn hela dagarna, men också om att de får utlida enorma mängder kritik för sin livsstil. Att vara en “nörd” är idag ett tecken på social missanpassning och något som man bör skämmas för som man vilket gör att man spelar i det tysta utan att riktigt prata om det.

Om en kvinna spelar spel är det lika stigmatiserat hos manliga icke-gamers som ser ner på dessa. Manliga gamers uppskattar kvinnor i spelvärlden mycket väl, både som medspelare, men även som en potentiell partner.

Detta är effekten av sociala samspel där båda könen finns representerade, och vari ligger felet i det? Har inte heller kvinnor någon sexualitet utan en kysk prästlik inställning där spelets “kall” är det enda väsentliga?

Sluta förtrycka kvinnors sexualitet och försök förstå dina manliga kollegor som utgör majoriteten och likväl drivmotorn i den kultur du tillhör. Män har skapat spelvärlden från grunden och de släpper in dig utan problem. För att en kultur ska bestå är sexualitet en betydande del för att avstigmatisera en social samvaro – det är ett sundhetstecken och om fler människor hade skapat relationer via gaming hade det blivit mer socialt accepterat.

Mattias

Ja, “gamer” är ett väl etablerat begrepp. Man får visst låtsas att man är en gamer även om man bara lirar Candy Crush.
Lite som att vara nazist och säga att man är för allas lika värde, men vem bryr sig.

Thore Ottosson

Alla är “förtryckta” i en viss form inom gaming, speciellt då i kompetetivt spelande, då man ofta får höra en hel del otrevliga saker om ens spelande. Det kvittar vilket kön man har, då detta sällan är uppenbart.
I alla voicechats jag varit med i i en hel hög diverse MMO har jag inte nånsin hört något negativt riktiat mot kvinnliga deltagare, snarare verkar ingen bry sig om att det är kvinnor som snackar med. Det är bara spelet som är intressant, och lite falsksång och dåliga skämt.

Den insändare som nämns kan ocka vara fruktansvärt feltolkad, och författaren här ger sig tolkningsföreträde… nåt som ofta sker nuförtiden i media.
Kan också tyda det så här “Vem vill inte ha en partner som delar ens intressen?”, den här manliga gamern vill det uppenbarligen.
Personligen skulle jag tycka det var kul också med en partner som delade mina intressen, det är en sådan sak som underlättar och kan berika ens liv.

Då jag också vet att författaren har länge varit i ett förhållande med en person som delar hennes intressen så kan jag anta att hon kanske glömt bort hur det kan vara att va singel och ensam. Träffa nån som passar en är inte alltid så lätt som folk vill verka få det.

Å andra sidan, kanske den här manliga gamern är ett sexistiskt troll som ser ner på kvinnliga gamers… Framgår inte direkt av hans insändare.

//Mobilspel o facebook spel gör en btw inte till en gamer. Casual är inte gamer, då det inte brukar vara ens huvudhobby.

87
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x