Under Medeltidsveckan representeras spelkulturen inte bara av rollspel och lajv utan också av olika historiska brädspel. Ett nytt inslag för i år var att SM i det antika spelet kvarnspel arrangerades på Kapitelhusgården. Spelkult var där och pratade med arrangören.
Vem är du och vad händer här?
⁃ Jag heter Pontus Kjellberg och jobbar med gruppen Hörsägen. I vanliga fall berättar vi sagor, men vi har på senaste tiden börjat med olika workshops med historiska brädspel. Och det är anledningen till att vi är här på Kapitelhusgården på Medeltidsveckan och kör SM i kvarnspel.
Berätta lite om kvarnspel!
⁃ Kvarnspel är ett jättegammalt spel. Vi har fynd på det redan tillbaka på romartid men det verkar ha varit väldigt populärt även här uppe i norden under vikingatid och medeltid. Det finns fynd från 1200-talet i Lödöse, och det har fortsatt att vara populärt långt fram i modern tid. Till och med Shakespeare skrev om det i En Midsommarnattsdröm.
Hur spelar man, i korta drag?
⁃ I korta drag har du tre kvadrater inuti varandra, där du ställer ut pjäser på korsningar och hörn. Du försöker få tre i rad, för då får du ta bort en motståndarpjäs. Och du vill ta bort så många motståndarpjäser som möjligt, för då kan inte motståndaren få tre i rad. Väldigt kortfattat!
Av alla gamla spel som finns, och nya spel, vad är det som gör att ni har valt att ordna SM i just kvarnspel?
⁃ För att kvarnspel är ett av de antika spelen som fortfarande är ganska välkänt. Det går fortfarande att köpa i butiker och många kanske har sett det och testat det på ungdomsgårdar eller i skolor. Så det är mer lättillgängligt än de mer obskyra spelen som alquerque eller ludus latrunculorum eller annat som vi också lär ut i våra workshops.
Hur har uppslutningen varit?
⁃ Jättegod. Folk har varit ytterst entusiastiska, och det har varit folk som till och med kommit tillbaka för andra kvalet, vilket gjorde mig jätteglad för det visar ju att de inte bara känner ”det här var kul men inte SÅ roligt”, utan mer ”jag bara måste få vinna!!!” Och det gör mig jätteglad.
Kvalspel och semifinaler kördes som bäst av tre, och det gjorde även finalen som stod mellan Andrei Barbu och Malin Granqvist Malmberg och vanns av Malin med 1-2. Alla matcher utom den allra sista hade en tidsgräns på 15 minuter.
Vi fick en kort intervju med vinnaren, som skulle vidare för att tävla även i matlagning i Medeltidsveckans Köksslag.
Hur länge har du spelat kvarnspel?
⁃ Jag såg det på programmet ett par dagar innan vi kom hit, och då började jag träna med min make.
Och så gick du hela vägen till vinst! Men det är inte första gången du vinner i ett SM?
⁃ Nej, jag har vunnit Ticket to Ride och jag vann Carcasonne i år och ska till VM nu i oktober.