Rapport från ett regionalt FIFA-Mästerskap

I helgen gick Jönköpings läns fritidsgårdars regionala FIFA-turnering av stapeln i Sävsjö. En turnering som involverat en stor del av hela länets fritidsgårdar.
Är det ett embryo till ett Fritidsgårds-SM i FIFA vi ser växa fram?

DSC00601O[dropcap size=dropcap]O[/dropcap]m man kommer in på en fritidsgård, var som helst i Sverige idag är det en markant skillnad från hur det såg ut för över tio år sedan. Det är inte längre pingisen och biljarden som är det mest lockande, utan i varje hörn spelas det konsolspel.
Vanligast är FIFA, där man kan spela upp till fyra personer på varje konsol. Det blir, till skillnad från många andra digitala spel en social företeelse där samtal uppstår, både bland spelarna och i publiken. Fotbollen berör och därför finns det inget naturligare än att anordna en fritidsgårdsturnering i detta spel. Detta görs också regelbundet lite här och var, med olika ambitioner. Men att ta steget och börja möta fysiskt andra tycks ligga lite längre bort.

[dropcap size=dropcap]D[/dropcap]et har försökts tidigare, men tekniken har satt käppar i hjulen. Så här i efterhand kanske det egentligen var bra att de lokala IT-avdelningarna inte tillät onlinespel från sina slutna nätverk, för detta ledde till att de fysiska utbytena mellan gårdarna var en förutsättning för att genomföra en turnering. Från stora planer med onlineturneringar med publika “vinnar-brackets” fokuseras det istället på mötet runt varje konsolmatch. Man behöver inte ens vara ansluten till internet när man tränger sig ner i en mysig soffa tillsammans med sina motståndare.

IMG_5778[dropcap size=dropcap]I[/dropcap] varje kommun som nappat har det genomförts lokala turneringar på fritidsgårdarna, därefter har vissa haft kommunala utslagningar där ett enskilt lag får representera sin kommun. Bara detta är stort, att vara bästa FIFA-laget i kommunen! För det är det som skiljer de här sociala turneringarna från de FIFA-SM och liknande som regelbundet genomförs i E-Sportvärlden. Man är två som måste föra bollen framåt till vinst. Man är två som möter andra lag, vilket förhoppningsvis gör att även den blyge kan lyftas av sin lagkamrat.  Att en fritidsledare följer med är garant för en trygg arena och vips blir FIFA-mästerskapet en unik gren, som till skillnad från den övriga E-sportvärlden börjar likna idrottsrörelsens välorganiserade laguppfostran, med gott uppträdande och förebilder att ta efter. Ett inslag som uppenbarligen behövs i dessa tider där orättvisor online vädras friskt. För det visar sig att det fungerar bra, reglerna som är uppsatta respekteras av alla deltagare och man tar gemensamt ansvar för att ställa in spelen. Något som annars kan avskräcka eventuella otekniska fritidsledare från att vara med i en dylik satsning.

DSC00639[dropcap size=dropcap]J[/dropcap]önköpings läns fritidsgårdsmästerkskap i FIFA var en ganska enkel satsning. Ett initiativ i form av inbjudan gick ut till länets befintliga fritidsgårdsnätverk och de som ansåg sig vilja delta ordnade turneringar enligt de förutsättningar de innehade. Vissa lär ha haft värsta pokalerna till sina fritidsgårdsmästare, medan andra fick se fram emot sista finalen som alltså gick av stapeln nu i nu i helgen. 4 kommuners fritidsgårdslag i varierande åldrar dök slutligen upp på Pavven – Sävsjö Fritidsgård och en hård kamp utspelades när alla mötte varandra i webbsända matcher. Vetlanda och Vaggeryd kämpade visserligen tappert, men den jämna finalen som slutade med det enda och avgörande målet i 89:e minuten stod mellan Värnamo och Sävsjö, varav de senare alltså vann. Kanske var det hemmaplanen med påhejjande publik som avgjorde, kanske var det de organiserade E-Sportsträningar som hållits på gården i Sävsjö E-Sportkoncept? Guldmedaljer, T-shirts och fräscha spel som EA-Sports tillhandahöll överlämnades till vinnarna Esam och Ali. De andra lagen gick inte lottlösa, alla belönades med snajdiga affischer, nyckelband och annat smått och gott.  Men förhoppningsvis var den största vinsten att få var med och kämpa för sin gård och att möta andra från andra kommuner. Men det går inte komma ifrån att det blir något extra för ungdomarna när EA ställer upp och uppmärksammar satsningen med sina priser.

DSC00644[dropcap size=dropcap]A[/dropcap]rbetsinsatsen för ett sånt här arrangemang är inte jättestort och står lätt i proportion med andra satsningar som görs i fritidsgårdarnas regi. Därför känns det självklart att det här ska bli en återkommande tradition i Jönköpings län. Det hade varit roligt om fler fritidsgårdar ute landet hängde på, kanske kunde man ha Fritidsgårds-SM med final på DreamHack Winter varje år? Fram tills det är genomförbart ser vi över möjligheten att åtminstone anordna våra regionfinaler där! Ni ställer väl upp med er kommun då?!

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x