Redaktionens brädspelsfavoriter 2021

2021 har varit ett riktigt bra brädspelsår med många nya spännande utgivningar. Här är, utan inbördes ordning, redaktionens favoriter. Några av dem släpptes 2020 men spelades av oss för första gången i år och får därför vara med på listan.

Mio: Brädspelet

År: 2021
Designer: Björn Flintberg
Utgiven av: Eloso Förlag
Redaktionens omdöme: Brädspelet om Mio min Mio var ett välkommet Kickstarterlöst spelsläpp under året som bygger på en internationellt stark licens. En guldgruva som vi tycks ha glömt bort i spelsammanhang. Riktigt roligt att se ett nytt modernt brädspel baserat på Astrid Lindgrens verk. Till råga på allt ett kooperativt sådant, vilket spelar väl in i ursprungsberättelsen. Tematiskt, spännande och med varierad svårighetsgrad.


Närbild från spelet Riverside

Riverside

År: 2021
Designers: Eilif Svensson, Åsmund Svensson
Utgiven av: Chillfox Games
Redaktionens omdöme: Mycket intressant mekanik i det här snabba roll-and-write-spelet, som är snyggt och har ett roligt tema. Inte jättemycket spelarinteraktion men kul ändå.


Närbild 7 Wonders Architects

7 Wonders: Architects

År: 2021
Designer: Antoine Bauza
Utgiven av: Repos Production (m fl)
Redaktionens omdöme: Ännu en variant av 7 Wonders, kan det verkligen tillföra något nytt? Ja, faktiskt! Det här är lite mer slimmat spel med förenklade regler, få val och därmed också nästan ingen väntetid. De snygga underverken ger det där lilla extra, och trots att alla har sitt eget “spelområde” är det verkligen ett socialt spel.


Närbild Cascadia

Cascadia

År: 2021
Designer: Randy Flynn
Utgiven av: Flatout Games
Redaktionens omdöme: Spelarna kombinerar olika landskap och djur för att samla poäng. Riktigt enkla regler gör att ni snabbt kommer igång. Slumpade poängkort ger variation. Dessutom är det riktigt snyggt!


Närbild Unfathomable

Unfathomable

År: 2021
Designers: Tony Fanchi, Corey Konieczka
Utgiven av: Fantasy Flight Games (m fl)
Redaktionens omdöme: Att Fantasy Flight Games valde att sätta sin omdesign av klassikern Battlestar Galactica på en båt med deep ones som fiender var ett smart val. Spelet är otroligt snyggt designat. Både grafiskt med jugendstil och spelmässigt där det är jämnt och svårt att veta vem som vinner till slutet. Dessutom är karaktärerna välskrivna med stort mångfaldstänk.


Närbild Funfair

Funfair

År: 2021
Designers: Joel Finch
Utgiven av: Good Games Publishing
Redaktionens omdöme: En lättsammare variant av Unfair (2017). I det här spelet bygger du upp en nöjespark som består av olika sorters kort. Det gäller att göra kloka investeringar! Relativt snabbspelat och ganska enkla regler.


Spelet MicroMacro: Crime City. Närbild på en del av spelplanen

MicroMacro: Crime City

År: 2020
Designer: Johannes Sich
Utgiven av: Edition Spielwiese (m. fl.)
Redaktionens omdöme: Ett riktigt uppfriskande annorlunda spel, där ni tillsammans försöker lösa olika brott genom att leta ledtrådar på en stor karta där allt händer samtidigt.


Närbild på Mariposas

Mariposas

År: 2020
Designer: Elizabeth Hargrave
Utgiven av: Alderac Entertainment Group
Redaktionens omdöme: Trots enkla regler är det många svåra beslut. Tajming är allt! Intressant och utmanande, behöver verkligen spelas flera gånger.


Närbild från spelbrädet på Project L

Project L

År: 2020
Designers: Michal Mikeš, Jan Soukal, Adam Spanel
Utgiven av: Boardcubator (m fl)
Redaktionens omdöme: Köp Tetrisliknande pusselbitar, utveckla dessa eller förvärva nya genom att göra klart pusselbrickor. En ganska snabbspelad optimeringsövning som är roligare än vad det kan se ut vid första anblicken.


Vilket är ditt bästa brädspel från 2021?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Berätta gärna nedanför vilket spel ni menar om ni väljer “* Annat”

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x