Dessa är årets brädspel enligt Guldtärningen 2021

Årets Guldtärningar delades ut i veckan och bakom prisutdelningen ligger den svenska branschorganisationen Lek & Babybranschen.

Det har varit lite “hit or miss” tidigare år och man kanske bör ta i beaktande att det primärt gäller sällskapsspel och sällskapsspel som finns utgivna på svenska. Detta är årets vinnare.

Årets Barnspel 2021:

Foto Fish (2020)

Boardgamegeek: 6.7

Från 4 år, 2 – 4 spelare, speltid ca 20 minuter
Speldesign: Logis
Distributör: Amo Toys

Här gäller det att hitta den bästa undervattensfotografen. Kasta tärningen och använd en kameraram för att hitta rätt fisk på spelbordet som visas på tärningen. Spelaren som snabbast hittat rätt bild kan lägga till en stor bit till sin fisk. De andra spelarna, som också hittat rätt bild, kan lägga till en mindre bit. Vinnaren är den spelaren som snabbast samlat ihop delar till en hel fisk, som är längre än akvariet. Spelet har flera olika svårighetsnivåer och kan spelas med antingen en liten eller en stor kameraram. Spelbordet har också två olika sidor – den ena är svårare än den andra. Man kan också välja att den svåra sidan ska vara till de vuxna och den lätta sidan ska vara till barnen.

Övriga nominerade: Grabbit och Mr Wolf

Årets Familjespel 2021:

My City (2020)

Boardgamegeek: 7.8

Från 10 år, 2 – 4 spelare, speltid ca 30 minuter
Speldesign: Reiner Knizia
Distributör: Brädspel.se

Precis som i datorspelet Sim City handlar det här om att bygga en stad, men på ett helt annorlunda vis. Staden byggs med bostäder, offentliga byggnader och industrier genom hela 24 olika avsnitt, där varje avsnitt bjuder på nya utmaningar och regler. Den som i slutet har flest utvecklingspoäng vinner. När alla avsnitten är avklarade går det att vända på spelbrädet och ge sig på på ”det eviga spelet” som är minst lika utmanande. Intrikat och spännande där mycket kan hända på vägen.

Övriga nominerade: MicroMacro: Crime City och Pictures

Årets Vuxenspel 2021:

Chronicles of crime (2018)

Boardgamegeek: 7.8

Från 12 år, 1 – 4 spelare, speltid 60 – 90 minuter
Speldesign: David Cicurel
Distributör: Asmodee Nordics

Vi befinner oss i London och jobbar som brottsutredare för Scotland Yard. Polischefen ber oss utreda om den äldre kvinnan som hittats i sin stol dött naturligt, eller om det kanske var något annat som förorsakade hennes död. Så börjar detta spännande spel, där du själv eller tillsammans med andra ska lösa mängder av olika brottsfall på Londons gator.

Du lägger ut platser, bevis och ledtrådar på bordet, medan du får information om allt och alla via en app. Också ett nytänkande att ett traditionellt så kallat brädspel kompletteras med nätuppkoppling via en app – något som kanske välkomnas av somliga och inte uppskattas alls av andra.

Övriga nominerade: Wavelength och Mitt i Prick

Det lite förvirrande är att Chronicles of Crime är tre år gammalt vid det här laget och enligt Guldtärningens egen beskrivning så kan spel delta som “lanserats eller kommer att lanseras i år är att föredra, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta. Likaså kan nyreleasade spel delta om betydande förändringar i spelet skett. Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln.“.

Men hur som helst får vi säga grattis till de tre brädspelen. Vilka av dem har ni själva hunnit spela?

Prenumerera
Meddelande om
guest

1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Högst rankade
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
Mia

Guldtärningen är en konstig utmärkelse, men kanske ändå ett bra sätt för att få “icke-gamers” att upptäcka andra spel än de gamla vanliga. Jag tycker att My City verkar lite kul, men jösses – binda upp sig på 24 spelomgångar??? Vi har andra legacy-spel liggande i hyllan som nog måste spelas först …

1
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x