Samarbeta och krossa insekter i Xenoshyft

Slutbetyg
75
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Kul att samarbeta
Lätt att komma igång
Starkt tema
Negativt
Känns upprepande
Stundvis för enkelt
75
Rymdinsekter

I Xenoshyft är varje runda dödlig och spelarnas samarbete är allt.

Till skillnad från många andra spel i samma kategorin deckbuilding så skall man i Xenoshyft samarbeta för att lyckas vinna. Genom nio omgångar så skall du och de andra spelarna införskaffa soldater, utrustning och resurser för att beskydda eran division av det påhittade företaget NorTec.

Varje spelare har vid start varsin lek bestående av tolv kort, en division av basen man skyddar som ger olika förmågor genom spelets gång, och även en spelplan där man placera ut sina trupper och utrustar dem för att försvara mot de otroligt äckliga rymdinsekter som snart kommer dyka upp. Varje omgång kommer vardera spelare stöta på fyra stycken fiender med varierande förmågor och styrkor. Dessa kommer också fokusera just på dina trupper och din halva av spelplanen. Lyckas du inte försvara mot dessa kommer de börja slå ut er gemensamma hälsa som baseras på mängden spelare.

Men räds icke då samarbetet skall rädda er alla (förutom era stackars soldater som nu är begravda i någon form av rymdslem). För skönheten med spelet ligger just i temat och i samarbetet. För även om du och varje spelare måste fokusera på vad som händer framför dig, så har ni också möjligheten att hjälpa varandra. Detta kan ni göra genom att ge utrustning så som vapen till de andra spelarnas soldater, eller slänga en granat mot en extra elak insekt som invaderar din kompis.

Xenoshyft recbild 1

CoolMiniOrNot har verkligen lyckats skapa ett roligt och intressant spel med Xenoshyft, som skiljer sig otroligt mycket från andra spel i deckbuilder genren. Man behöver till exempel inte köpa resurser (de ges ut under spelets gång) så man kan istället fokusera på de mer roliga korten som hjälper dig vara rymdens Anticimex. Fokuset i sin helhet har då också istället flyttats över till samarbetet mellan spelarna och striderna som händer varje runda, som till en början upplevs både spännande och svårt! Dock så släpper den känslan ganska snabbt efter att ha spelat några få gånger.

Om du eller din spelgrupp har lätt för spela igenom ett och samma spel ett flertal gånger på kort tid, så tror jag att ni ganska snabbt kommer hitta ”lösningen” till spelet. Då soldaterna man har tillgång till och fienderna man stöter på inte förändras från spelomgång till spelomgång, så blir kombinationerna ganska stela till slut. Visst så finns det utrustning som väljs ut på måfå varje gång ni startar spelet, men den har tyvärr inte lika stor effekt på utgången som de återkommande soldaterna.

xenoshyft kort2

 

Något som är viktigt för mig när det kommer till just samarbetsspel är att man får en känsla av framgång och seger när man väl lyckats klara av det tillsammans. Man skall känna svetten i pannan, ge varandra high-fives och glatt undvika spelet ett tag efter att det är över. Xenoshyft lyckas dock inte ge mig den känslan, till slut såg jag över reglerna och spelets FAQ med förstoringsglas för att vara säker över att vi inte hade spelat på fel sätt.

Trots det så vill jag ändå rekommendera spelet, temat är underhållande, designen och illustrationerna är otroliga, samarbetet är klockrent och jag har riktigt kul med Xenoshyft. Dock skulle jag vilja se en höjning av svårighetsgrad och variation när det kommer till spelets start uppsättning. Spelet får trots allt stanna kvar i min samling.

[bgg id=159109]

[boardgamepricebox id=12769 destination=SE currency=SEK stock=Y]

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x