Snabbt och roligt för två personer med Star Wars: The Deckbuilding game

Läsarbetyg2 Betygsätt
4

Star Wars: The Deckbuilding Game är precis vad det heter. En deckbuilder med Star Wars-tema och ett riktigt bra sådant.

Ett nybörjarvänligt spel för 2-4 spelare* med enkla regler som i mångt och mycket påminner om Star Realms fast i Star Wars-tappning, med vissa nyheter som jag återkommer till senare.

En spelare gestaltar rebellerna och den andra imperiet. Målet med spelet är först förstöra den andra spelarens baser.

I grund och botten finns ett deckbuilder-spel, där varje spelare börjar med en kortlek om 10 grundläggande kort och under spelets gång köper på sig bättre kort. Varje runda drar spelarna en hand om fem nya kort och cyklar snabbt genom sin startkortlek tills de bygger upp den med fler och bättre kort eller kanske tar bort sämre kort.

Det som för tankarna till Star Realms är att korten ibland även har ett attackvärde som man kan använda för att attackera med.

Precis som i Star Realms finns det också huvudskepp som ligger kvar i spel tills de skeppen besegrats och återgår till kortleken. Dessa kort presenteras i liggande format för att förtydliga att de inte försvinner direkt efter de spelats ut.

Till skillnad från Star Realms så attackerar man inte motståndaren själv utan deras baser. När spelarens bas är besegrad väljer de en ny bas tills tre eller fyra baser är besegrade, beroende på om man kör ett nybörjarspel eller med de avancerade reglerna. Förutom förstabasen kommer varje ny bas kommer med sina specialförmågor, som kan vända spelet till spelarens fördel.

En annan nyhet är att de köpbara korten är uppdelade i rebellerna, imperiet och neutrala kort. Fraktionsspecifika kort kan bara köpas av de som spelar den sidan medan neutrala kort kan köpas av båda sidorna. För att förtydliga och underlätta läsandet, så vänds korten åt det håll som de tillhör och vissa kort avslöjar då en bottentext för motståndarsidan som gör det möjligt att sabotera mindre enheter mot en belöning för att hindra den andra spelaren från att köpa kortet.

För att balansera lite ifall bara motståndarens fraktions kort kommer upp, så finns det också 10 neutrala Outer Rim-piloter som alltid är tillgängliga att köpas.

En tredje nyhet är införandet av “Balance the force track”, som visar vilken sida The Force favoriserar för tillfället. Därtill finns det därför en tredje resurs i form av “The Force” på flera kort, som gör att kraftmätaren flyttar på sig. En del kort får starkare effekt om kraften för tillfället favoriserar fraktioner och är mätaren längst ut på sin egen sida får man också en bonusresurs i början av sin runda.

Det är egentligen alla regler man behöver veta innan man spelar, så det är verkligen en snabb och nybörjarvänlig deck builder, som jag tror kommer tilltalas av många. Framför allt om man älskar Star Wars.

Spelboxen är mer kompakt än brukligt, men ändå stor nog för att husera korten med plastfickor.

Det är ännu lite osäkert hur stor återspelbarheten är, men då det handlar om Fantasy Flight Games kan man säkerligen räkna med flera expansioner längre fram. Flera huvudkaraktärer lyser med sin frånvaro, inte minst Yoda och Kejsaren, så det vore konstigt om vi inte får se mer av det här spelet längre fram.

* Reglerna för fler än två spelare verkar heller inte färdigskrivna, då de endast beskrivs i reglerna med information om att det krävs två kopior av spelet och en länk till hemsidan för att läsa mer, men hemsidan verkar ännu inte ha uppdaterats med mer information.

På det stora hela tycker jag dock att är Star Wars: The Deckbuilding Game är ett riktigt trevligt och enkelt tvåspelarspel, som passar både nybörjare och inbitna fans av deckbuilders.

Star Wars: The Deckbuilding Game
Läsarbetyg2 Betygsätt
Positivt
Snabb & Enkelt
Star Wars-temat & Bounty Hunting
Negativt
Lägre återspelbarhet i väntan på expansioner
Saknar ännu regler för 2v2
4
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x