Shovel Knight – Retro för den moderna spelaren

Utmaning
80
Musik
90
Retrografik
90
Spelkontroll
100
Längd
75
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Det bra
Bra kontroll
Genomtänkta banor
Bra musik
Det dåliga
I kortaste laget
Onödiga 2:a vapen
87

3DSPackshot_PEGI

I spelet Shovel Knight får vi spela som den tituläre riddaren som beväpnad med en spade tvingas slå sig fram genom horder av fiender på jakt efter sin förlorade kamrat och älskade: Shield Knight.

Väldigt snart står det klart att spelet är influerat och inspirerat av klassiska 8-bitars plattformare. Här finns drag av Rock Man, Castlevania, Zelda 2 och Duck Tales. Influenserna syns både i grafiken, hörs i musiken och känns i kontrollen. Så, trots att spelet är nytt så känns det omedelbart bekant. Shield Knight är till en början begränsad till att kunna svinga sin spade som ett svärd och att använda den som en hoppstylta för att besegra sina fiender men ganska snart kan du börja köpa reliker som ger dig nya attacker. Varje bana bygger på ett visst tema och introducerar en ny mekanik som du snabbt tvingas att bemästra genom den genomtänkta bandesignen.

DragonScreen

Shovel Knight använder sin spade som hoppstylta i strid med den första minibossen. 

Den mesta utmaningen kommer från banornas fällor snarare än från fiender. Ofta finns fienderna placerade på platser där de snarare stör dina precisa hopp än utgör ett direkt hot. Du kommer att trilla ner i bottenlösa hål många gånger men du kommer vara sugen på att omedelbart ge det ett försöka till. Du är aldrig långt ifrån en checkpoint och istället för att plikta med ett liv så blir du av med en summa pengar varje gång då trillar dit. Pengarna är dock inte förlorade utan väntar på dig i flygande säckar nära den plats där du dog, så om du bara tar dig tillbaka dit så kan du plocka upp dem och ta dig an hindret som tog kål på dig en gång till.

Likt många andra titlar så rider Shovel Knight på en våg av nostalgi med pixlig grafik och chiptune-musik. Det som gör att Shovel Knight lyckas bättre än de flesta andra spel i retrovågen är att spelet inte bara erbjuder ett tjusigt fodral utan är byggt kring intressanta och genomtänkta spelmekanismer. Spelet tar mellan 5-7 timmar att spela genom beroende på ifall du endast vill se slutbossen besegras eller vill hitta alla undangömda godsaker. För ett modernt spel är längden lagom men jämfört med de titlar som spelet hämtar inspiration från är det i kortaste laget. När sluttexten rullar kan jag inte undgå att tänka att det gick lite snabbt och att jag gärna hade sett fler banor att utforska. Som tur är låser du upp en ny karaktär med helt nya förmågor och nya spellägen när du klarat spadriddarens äventyr. Om du redan är en inbiten retrospelare, eller om du tycker steget är för långt att försöka få liv i en gammal dammig konsol från vinden men ändå är sugen på pixliga fällor, så kommer du gilla Shovel Knight.

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x