Speedrunner – Springer rakt in i hjärtat

Speedrunner har letat sig in till Xbone. För mig det perfekta partyspelet. Så väl som på 8 årskalaset som på 40 årsfesten. I korthet springer du en bana, hoppar över hinder, slide:ar under trånga utrymmen, kastar olika kraftvapen på varandra och svingar dig i rep. Runt runt på en bana tills någon sprungit ifrån alla andra. Mot spelet, med fyra fjärrkontroller mot varandra eller online mot andra.

Spelet är utvecklat av DoubleDutch Games och publiceras av tinyBuild Games. De har satsat på enkelhet och har tagit fram en kraftig retrokänsla i grafiken och hur animeringar och rörelser är. På ett plan kommer C64 åter till mig, med en nostalgiskt positiv känsla. Det är enkelt, rent och snudd på billigt estetiskt. Det tillför heller inget nytt mot tidigare plattformar där det släppts. Det är vad det är och verkar förbli vad det är. Simple as that.

Detta spel tror jag kommer tilltala målgrupper som gillar stressig tävling, axel mot axel. Andra kommer tycka detta är för löjligt, för lätt, för ensidigt. Det är nämligen enkelheten som är dess styrka och svaghet. Det är inga överraskningar, inga dramatiska vändningar. Det är som speed schack eller som leka datten. Till slut kommer spelet sitta i ryggraden och gå på automatik. Jag tror att då kommer tristessen och det kommer hamna på hyllan.

Efter en helkväll med mina barn är jag ändå fast och kommer förnedras många gånger framöver innan det är dags att erkänna att reflexerna inte är unga längre. Men det är också ett spel jag tyckte var kul att sitta bredvid och se när de andra spelade. Det drar fram tävlingsmänniskan i en. Det skriks, hejas och är fantastiskt spännande då allt kan vända på sekunden. Det är kanske ett spel som växer som tävlingsspel. Men är det möjligen för enkelt för att kunna bli ett riktigt e-sport spel? Eller så är det just detta som kan göra att det också kliver fram som ett spel att verkligen vråla ut sin fanatism över på läktarplats.

Slutligen kan nämnas att alla som har Xbox guld kommer att få spelet gratis denna månad, allt för bygga en stor spelarbas redan från start.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x