Extra! Extra! Pressfriheten inskränks i Westport Independent.

Grafik
80
Ljud
60
Innehåll
90
Nyskapande
80
Spelkänsla
85
Ros
Moraliska beslut som spelar roll
Fin helhet
Aktuellt tema
Ris
Något tjatig musik
För få val
79
Censur och moral

För att undvika att folket förleds till att misstro sin president och regering har det nu införts ett nytt lagförslag som kommer träda i kraft. Detta kommer att inskränka pressfriheten. Men det är trots allt för allmänhetens bästa. Du själv är en tidningsredaktör för Westport Independent och måste nu brottas med regeringen, storföretag, dina anställda, folket och framför allt, din egen moral.

Westport Independent är ett litet indiespel skapat av svenska Double Zero One Zero. Spelet handlar om pressfrihet, censur, korruption och tidningar. Spelet påminner ganska mycket om Papers, Please både på tema och grafiken.  I båda får spelaren sätta sig in i en verklighet som tyvärr inte känns allt för främmande.  Orginalversionen skapades under Ludum Dare 29 och har under en tid funnits att spela på många ställen såsom Indie DB. Jag har dock spelat den nya fullversionen som skiljer sig på en hel del punkter så som uppdatering av spelmotor samt fler saker att sköta.

Westport Independent utspelar sig i den fiktiva staden Westport år 1949 där partiet the Loyalist har makten.  Som tidningsredaktör är det en utmaning att hålla balansen för att inte göra någon för arg.  Tidningen behöver sälja och vara populär hos folket, men den får inte bli för provokativ så staten stänger ner, eller sätter spelaren eller de anställda journalisterna i fängelse.

 

Westport

Grafiken är enkel och i sepianyanser. Ett val som ökar spelkänslan och får en att tänka på en gammal tidning. Det är stilrent och snyggt och tar inte bort fokus från spelets huvudsyfte.

Ljudet är enkelt och stör inte, med undantag av början där en film presenteras och ljudet från projektorn stör ut talet. Inget missas då det står på skärmen vad som sägs och kanske finns det en poäng i att det gjorts såhär. Men det stör mig ändå. Annars består det mest av enkla ljud och en jazzslinga. Musiken sänker jag efter ett tag för att jag tröttnar en aning. Men på lägre volym är det en passande bakgrund.

Själva spelmekaniken går ut på att välja vilken information som ska vara med i en artikel innan journalisten får den samt att sätta rubrik.

westbro

 

Det är ett simpelt system, genom att klicka på ett stycke så stryks den, och rubriken ändras på samma sätt. Det är dock roligt och får en i bland att tänka till lite om hur lätt det är att vinkla en nyhet och förvränga sanningen.

Ett lysande exempel är en artikel om rökning. Den säger att vissa studier säger att rökning är bra, andra att den är dålig. Det går dock bra att välja att publicera bara den ena studien och anpassa rubriken efter det.

Jag hade önskat att det fanns tre val på rubriker i bland, en neutral, en starkt åt rebellernas synvinkel och en för att stödja regeringen. För att återgå till exemplet med rökning så hade ett tredje val av rubrik kunnat vara att det finns olika studier utan ett klart svar.

De fyra journalisterna har olika ställning och olika bakgrunder. Valen påverkar vad de pratar om vid kafferasten. Det gör att spelet blir lite mer levande då det är några med namn att bry sig om, vars liv påverkas av spelarens val.

westport

 

Staden är dessutom uppdelad i fyra områden, som har olika typer av människor med olika intressen. Det går att inrikta sin marknadsföring och reklam på de olika områdena vilket  påverkar tidningens popularitet. Alltså finns det många tillsynes små val som spelar in för hur omvärlden ska se på redaktören, tidningen och samhället i stort. Val av information, rubrik, journalist och marknadsföring.

Det publiceras en tidning per vecka så spelet består alltså av tolv omgångar. Jag spelar igenom det på lite mer än en timme och det känns lagom långt. Hade det varit längre hade det blivit tjatigt.  Jag spelade dock genast en andra omgång för att försöka styra min tidning i en annan riktning, så det finns ett stort omspelningsvärde.

Jag vill även nämna att när jag skulle starta en ny omgång så blev den sparfilen korrupt, med både grafikfel och konstigheter i själva spelet som att journalisterna pratade om saker som inte hänt än. Men när jag startade en ny var problemet borta.

Westport Independent har verkligen kommit rätt i tiden. Många människor bråkar om att medierna är vinklade åt ena eller andra hållet.  Många skriker högt om censur utan att verka veta vad de pratar om.  Många debatterar om ordval är viktiga eller ej. Extra aktuellt är det på grund av att vi  nyligen nåddes av beskedet att Polen inskränker pressfriheten och vill att media ska ha ett nationellt uppdrag att “stärka läsarnas nationalistiska hållning.” Något som är väldigt likt vad Westports regering säger och skyller på.

Sammanfattningsvis är Westport Independent ett tankeväckande litet spel om censur och pressfrihet. Det håller sig stilrent och enkelt för att inte ta fokus från spelets huvudsyfte.  Det hade kunnat fyllas ut med fler val för att öka det redan existerande omspelningsvärdet ännu mer.

Så hur gick det för mig? Jo jag klarade mina tolv veckor och lyckades att hålla både rebeller och regering undan både tidning och anställda.

Fast jag kan inte undgå att sitta med en smutsig känsla i kroppen av att jag strukit en uppenbart korrupt regering medhårs och inte rapporterat fullt ut av den totalitära stat de skapar. 

Westbros regering är fantastisk. Vote Loyalist!

12189822_10153244187844077_1976283458102812384_n

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x