Mogul – No thanks! med extra allt

Komponenter
85
Intensitet
90
Timing
90
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Bra
Enkla regler
Snabbspelat, intensiva beslut
Ingen downtime
Dåligt
Några linjer är lite väl lika i färgerna
Ingen markör för att man varvat poängräkningen
88
Mogul

Kommer ni ihåg de där korkade lekarna man lekte på högstadiet där man turades om att slå varandra med en linjal på fingrarna tills någon gav upp?

Man ville inte fortsätta men tänkte att den andre nog snart skulle ge sig, så man fortsatte. Precis den spelmekanismen finns i ett litet populärt spel som heter No thanks! (som är ett kalasbra spel i sig själv, jag rekommenderar varmt att ni provar) där spelarna måste turas om att betala spelmarkörer för att slippa ta kort som ger minuspoäng i slutändan. Den som ger med sig och tar kortet får också alla markörerna vilket gör att de har mer ammunition till nästa auktion, och då kanske det är ett sämre kort man slipper ta. Allt bygger på att avgöra hur mycket det är värt att vinna auktionen och vad som är ett rimligt antal markörer för att det ska vara värt att ge upp.

Mogul av Michael Schacht från Rio Grande Games har utvecklat det här konceptet ett steg till och låter spelarna investera i järnvägslinjer. Varje runda drar man upp ett kort som både innehåller en aktie i en av linjerna och en säljoption i en av de andra linjerna. På samma sätt som i No thanks! måste spelarna i tur och ordning bidra med budmarkörer till en skål (som följer med spelet, en glad överraskning), eller ta samtliga markörer ur skålen och på så vis dra sig ur rundan. Auktionen fortsätter tills alla utom en valt att passa. Vinnaren tar antingen aktien och lägger till sin samling eller utför säljaktionen (som i sin tur är ett val mellan att sälja av sina aktier eller att placera ut en stationsmarkör på kartan). Den spelare som blev tvåa i auktionen får sen göra det som vinnaren inte gjorde. Det är alltså två personer som får dra nytta av kortet som auktioneras ut. Så här håller man på tills man drar kortet som visar börskraschen (ligger inblandat bland de sista korten i leken), och då räknar man samman slutpoängen. Man får lite tröstpoäng för aktier man inte lyckats sälja och om man har många budmarkörer kvar, men de stora poängen erhålls genom försäljning av aktier tidigare i spelet och genom att ha många stationer utplacerade (ju fler stationer på samma linje desto högre poäng).

En av de intressantaste aspekterna är just försäljning av aktier. Aktiekursen stiger nämligen under spelets gång, en aktie är värd lika mycket som antalet aktier av den sorten som finns hos alla spelarna. Man vill kanske vänta med att sälja aktierna tills värdet gått upp, säg att jag har två gula aktier och de andra spelaren har tre till mellan sig. Då kommer mina två aktier att vara värda totalt 10 dollar, väntar jag med att sälja tills en ny gul aktie kommer ut får jag 12 dollar för dem istället. Samtidigt får man inte vänta för länge, om jag väljer att sälja mina två aktier för 10 dollar så försvinner dessa ut spel, och då sjunker värdet för de aktier de andra spelarna har på handen också. Det blir lite av ett chicken race där man måste fundera på hur länge man vågar vänta innan man säljer. När tillfället bjuds vill det dessutom till att man har budmarkörer så att man faktiskt får chansen.

Mogul går fort att spela men innehåller ändå jobbiga situationer och kräver att man är lite vaken på vad de andra spelarna gör och när man ska lösa in sina tillgångar. Budgivningssystemet gör också att man inte kan vara med och vinna auktioner hela tiden, så man måste veta när det lönar sig att ge upp och hur mycket man vill tjäna på det i budmarkörer.

Jag måste säga att jag älskar det här spelet, men jag kan absolut tänka mig att det finns spelare som det här inte alls passar för, det är ett lömskt spel där man måste vara steget före sina medspelare. En runda går fort, så får ni chansen tycker jag att ni ska prova, särskilt om ni redan gillar No thanks! Man lär sig reglerna på fem minuter och sen är det bara att börja.

Mogul finns som billigast för [boardgameprice id=10521 destination=SE currency=SEK stock=Y] inklusive frakt enligt Bradspelspriser.se.

[bgg id=174744 ]

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x