7 Wonders Architects – lätt att lura in nya spelare!

Läsarbetyg0 Betygsätt
4
Bra gateway spel eller filler.

Har du några vänner över och behöver ta fram något snabbt spel för att starta spelkvällen? Vill ni riva av ett spel medans ni väntar på att någon spelgruppen är iväg och hämtar pizza? Vill du ha något snabbt och enkelt att förklara för en kusin som inte spelat så mycket spel? Då kan 7 Wonders Architects vara något för dig!

För den som spelar mycket 7 Wonders så kommer mycket i spelet sig likt rent tematiskt. Civilisationerna och deras kända underverk är med, resurserna är densamma, färgerna på korten representerar samma typ av effekter. Men vid en närmare genomgång av regler och spelets komponenter så är det samtidigt ett fristående spel helt i sin egen rätt. Drafting har ersätts av att vi istället har upp till tre olika kortlekar att dra ifrån vilket snabbar upp spelet men ändå tillåter en hel del val. Man har verkligen försökt att förenkla så mycket som möjligt men samtidigt erbjuda en varierad spelupplevelse.

Klart att den som äger katten ska få extra vinstpoäng!

Till skillnad från sin föregångare så avslutas detta spel så fort någon byggt klart sitt underverk. Det gäller alltså att ha bra koll på hur nära spelets slut du är. En av de smarta sakerna med upplägget är att det finns flera sätt att få vinst poäng förutom att bygga underverk. Detta skapar en situation där du behöver identifiera vem som tjänar mest på om spelet fortsätter. Om det visar sig att det inte är du bör du med andra ord försöka avsluta så fort som möjligt. Detta är en av egenskaperna till att spelet faktiskt går snabbt att spela.

Ett snabbt spel med enkla regler och en uppsjö av strategier.

Med tanke på spelets enkla upplägg och slimmade design så lämpar det sig även väl till att spela med familj eller vänner som du vill introducera till hobbyn. Dessvärre är filmen som tagits fram för att förklara reglerna inte på svenska, vilket jag hade hoppats på till svenska utgåvan. För att komma igång så snabbt som möjligt skulle jag nog rekommendera till att spela igenom ett par rundor av spel, visa upp de olika korten och kort berätta hur spelet slutar. Spelet förklarar sig själv väldigt väl när det är igång går det faktiskt snabbt att köra ett parti. Vi har inte testat spelet med fler än fyra spelare men jag skulle nog ändå avråda till att köra på sju, vilket är vad spelet max tillåter.

7 Wonders Architects
Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Snabbspelat
Enkla regler
Välgjord design
Negativt
Ibland känns det som att alla ens val är dåliga
Spelet slutar när du just kommit igång!
Filmen som går igenom spelet är inte översatt.
4
Bra gateway spel eller filler.
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x