Äventyret växer i tredje utgåvan av Sagospelet Äventyr

Sagospelet Äventyr av far och dotter-teamet Daniel och Julia Lehto var i sin första utgåva ett fantastiskt trevligt spel att plocka fram för att introducera rollspel för yngre spelare. Efter en lyckad Kickstarter är spelet tillbaka med en ny version som är bättre än någonsin.

Äventyr är perfekt för nya spelare då det är uppbyggt med gott om exempel på hur reglerna fungerar och insprängt i grundboken finn även hjälpfulla tips på hur spelledaren, eller i detta fall sagoberättaren, kan anpassa reglerna för att göra upplevelsen mer intressant för spelarna. Genom grundboken finns också slumptabeller för händelser och grundidéer för äventyr som gör att sagoberättaren får lätt att skapa intressanta situationer för spelarna.

Reglerna är enkla att komma igång med och när de väl har satt sig finns en uppsättning mer avancerade regler för till exempel egenskaper att tillgå. Det som rent regelmässigt skiljer detta spel mest från liknande produkter är att det inte på karaktärsbladet finns specifika förmågor för attack och strid. För att hantera svärd och båge används förmågan rörelse som lika gärna kan användas till klättring eller att hoppa mellan två hustak. Det kanske tycks vara en liten detalj men som spelledare har jag märkt att de grupper jag har spelat med har haft mindre fokus på just strid då reglerna och karaktären du byggt gör det lika lätt att undvika strid som att gå in i strid.

Den största skillnaden på den nya versionen av spelet är världen. Förutom att grundboken innehåller mer information om platser och sagovärldens historia finns nu även två omfattande världsböcker med kartor, nya monster, beskrivning av personer och annat smått och gott som måttenheter och olika språk. Rent tematiskt skiljer sig böckerna åt då boken Västanhavet bygger vidare på sagotemat från grundboken medan Nordhelm-boken riktar in sig mer på klassisk fantasy.

Sen är det det där kluriga som inte riktigt går att förklara, spelets charm. Böckerna är mysiga att bläddra i och illustrationerna förhöjer upplevelsen och sätter tonen för att tillsammans med spelgruppen besöka en spännande och trevlig värld. Där den första utgåvan av spelet gav spelgruppen en trygg plats att börja utforska rollspelens värld erbjuder den nya utgåvan mängder av alternativ att gå vidare med längre kampanjer i intressanta miljöer. Nu i dagarna har backarna till en andra Kickstarter även fått hem en ny monsterbok för att få ännu mer innehåll att utforska.

Sagospelet Äventyr
Utseende
90
Personlighet
100
Slughet
90
Smidighet
100
Läsarbetyg51 Betygsätt
62
Positivt
Negativt
95
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x