Sagan blir spel i Äventyr

Läsarbetyg134 Betygsätt
49
100
Sagofullt

Så sitter vi där med förväntansfulla blickar, tärningar i drivor och papper och tabeller och monster och allt som ska till. Det är rollspel, det är som förr, det är som ungdom. Men det är inte jag som är ung längre, inte kroppsligt. Men sinnet är förflyttat direkt bakåt till min tidiga tonårstid. Nu är det genom mina barns och deras kusins sinnen jag är tillbakaflyttad. De bråkar om den lite klumpiga krigarjätten Ajax får trampa ihjäl köpmanstomten som envisas med att säga att de ska gå till staden i stället för skogen. Oliver hävdar att det är en dum ide att stampa ihjäl hans karaktär när de bara hunnit spela i två minuter. Albin tycker det är orättvist att han lyckades med sitt slag som gjorde att de blev övertalade att gå mot staden i stället. Melvin som bara är 6 år tjuter av förväntan att han vill rida iväg på sin älg och Oskar på 11 år försöker förstå varför hans magi inte fungerade. Det är precis som förr, det kunde varit jag.

20150807_142642

Sagospelet är en förenklad version av Drakar och Demoner. Du kommer känna igen många av elementen i det hela. Men det är charmerande avskalat och förenklat för att göra det enklare, snabbare och mer sagolikt. Det är som spelet blivit skrivet av Alfons Åberg. Det är helt enkelt för och kring barn. Ja det är till och med av barn. Inte för att jag inte njuter, för det gör jag. Men jag skulle nog inte spela det med ett gäng 40-åringar. Eller kanske det är just vad man skulle?

Iden bakom detta är lika enkel som genial. Ta något som barn gillar, kör det ihop med ett koncept som redan uppfunnits och lägg till lite förändringar. Det känns nytt, det känns kreativt och ändå så enkelt. Har du spelat rollspel kommer du känna igen allt men ändå inte riktigt. Som att läsa barnböcker, du känner igen berättelsen, men det är tvistat. Pettsson är inte samma gubbe som Dostojevskijs Idioten, men du känner igen dig. Bara det att här kan du också spela med barnen på deras villkor utan att skala bort eller anpassa. Det är redan gjort åt dig.
Det är underbart sätt att skapa sagor tillsammans. Som när Melvin börjar berätta om striden och det blir så spännande att han får hålla för sina egna öron. Hur Albin rent fysiskt försöker se ut som en jätte som kastar sig genom en stor port. Suggestionen blir stark och där, precis som ett rollspel ska vara. Att det är avskalat och mindre gör också att det krävs mer av spelledaren. Men å andra sidan, har det inte alltid gjort det? Det är mindre tabeller, mindre siffror och mindre av allt. Men lika mycket fantasi, om inte mer. Det står visserligen från 7 år på spelet. Men jag ser ingen mening med att inte spela detta med både 6 och 5-åringar. Kan de prata och kasta en tärning är det inga problem. Läsa kan man göra åt dem, hålla reda på deras inventarielist gör deras medspelare. Eller de själva i huvudet. Eller så struntar man i den biten och de får ha vad de vill i ryggsäcken.

20150807_142635

Monsterboken har färgglada bilder och är snyggt illustrerad. Inte för hemsk och inte för gulligt. Äventyren är öppna och jag tycker de verkar vara mer förslag än färdiga alster. Å andra sidan finns det att ladda ner och köpa till mer utvecklade äventyr. Spelet har ett inkluderande tänk genom sin utformning och sina texter. Bilderna varierar i utseende, form, tillhörighet och åldrar. Du ska kunna hitta dig själv och hitta olikar. Texten känns genomarbetad men inte svår. Ett spel som även den som nyss börjat lära sig läsa kan ta stor del i själv. Inser mer och mer att det är få saker att klaga på när det gäller detta spel. Det är vad det utlovar sig att vara och det håller det löftet rakt igenom. Och det lovar spännande sagor, så vad mer kan man önska?

Det finns även en mycket enkel hemsida, Äventyrrollspel.se där du kan ladda ner kartor, målarfigurer, rollkort, färdiga figurer och mycket mycket mer. En sida som har fokus på att sätta igång och spela och inte så mycket sälja eller pracka på. Den är för upptäckarglädjen i spelet och en hjälp att spela mer rätt och slätt.

Uppdatering: Vi har även recenserat tredje upplagan av Sagospelet Äventyr.

Sagospelet Äventyr
Barnvänlighet
90
Spelbarhet
90
Regelsystem
90
Läsarbetyg134 Betygsätt
49
Sagospel
Välskapat
Lätt att ta till sig
Fantasieggande
Kan förbätras
Hemsidans upplägg
Fler välskrivna äventyr
100
Sagofullt
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x