Fria Ligan skapar en egen Open Game License

Även Fria Ligan öppnar nu upp sina regelsystem för att fritt kunna användas av andra kreatörer.

Det är nog inte så långsökt att gissa på att Fria Ligan gör detta som ett direkt svar på ryktena om Wizards of the Coasts försämring av deras egen OGL för Dungeons & Dragons, men de hävdar ändå att arbetet påbörjades redan förra året och att det nu bara påskyndats på grund av cirkusen kring OGL.

“The work on these new licenses was initiated last year, but was intensified after the news regarding the update of Wizards of the Coasts’ OGL v1.0, on which the Year Zero Engine (YZE) license was based.”

Från Fria Ligans pressrelease

Stormen kring OGL 1.1

För de som inte följt kontroverserna kring OGL 1.1, så har det verkligen stormat kring Wizards of the Coast de senaste veckorna efter att det läckt ut försämringar i deras öppna spellicenser, som tidigare gjorde det möjligt att fritt skapa tredjepartsinnehåll “för all framtid”. Något som de nu verkar dra tillbaka och skära ned på rejält med sin uppdaterade licens, och som de redan förvarnat flera av sina innehållsskapare om. Se flera genomgångar på Youtube för mer detaljer om läckorna och spelarnas reaktioner, som fick flera att säga upp sina DnD Beyond-abonnemang i protest.

Detta har väckt andra spelföretags intresse att skapa egna öppna spellicenser som förenklar skapandet av tredjepartsinnehåll. Inte minst Paizo, skaparna av Pathfinder, som snabbt klev ut med att de ämnar återuppta facklan om en öppen spellicens. En spellicens som dessutom blir systemneutral.

Fria Ligans OGL

Det är mot den här bakgrunden som nu även Fria Ligan hoppar på tåget och vill skapa en egen öppen spellicens för sina spel, vilket låter fantastiskt. Fler öppna spellicenser måste väl ändå innebära vinst för oss spelare?


“It’s clear that it is high time for Free League to have an OGL that is fully our own”

Tomas Härenstam, Fria Ligan

Den nya öppna licensen gäller spel baserade på YZE (År Noll-motorn) och ger kreatörer rätt att fritt kopiera och använda ett referensdokument som sammanfattar spelreglerna, samt ge ut egna spel baserade på reglerna.

Dessutom utvecklar Fria Ligan ytterligare en tredjepartslicens för den kommande nyutgåvan av Drakar och Demoner som låter kreatörer skapa och ge ut moduler som är kompatibla med Drakar och Demoner, samt presentera logotypen Ett tillbehör till Drakar och Demoner på framsidan. Drakar och Demoner-licensen är dock endast avsedd för tillbehör till spelet och inte fristående spel, varför man inte får återpublicera spelreglerna.

Båda de nya licenserna planeras publiceras inom några veckor, enligt Fria Ligan.

Hur ser framtiden ut?

Det här har inte varit ett roligt år för WotC med tanke på att det inte är länge sedan totala bojkotten av deras högst kontroversiella jubileumsprodukt för att fira Magic: The Gatherings 30 år. Den öppna spellicensen som en gång blev D&D:s räddning i början på 2000-talet verkar nu bli dess fall, men det verkar ändå som att vi spelare kan gå segrande ur det här om fler rollspel blir öppna.

Vad tror ni om utvecklingen? Kommer fler spelföretag hoppa på trenden?

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x