High Concept – filmspel på två sätt

Stil
80
Innehåll
45
Känsla
55
Variation
50
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Snygg design
Kul idé
Negativt
Trasig mekanik
Kort hållbarhet
57
Filmgissa

High Concept har samma sköna retrodesign som tidigare spel från Ninja Print. Det är snyggt, men inte helt genomtänkt. Kort sagt märks det att de som gjort spelet lagt mer krut på grafisk design än på speldesign.

I det nya spelet från Ninja Print ska spelarna dels lista ut vilka filmer som döljer sig bakom mer eller mindre luddiga beskrivningar, och dels pussla ihop egna filmpitchar med hjälp av färdiga formuleringar. Det känns som två halvfärdiga spel som har kombinerats till ett.

Man spelar först två rundor där man ska gissa på filmer. Varje ”gissakort” innehåller fyra filmfrågor med lite olika utformning. Den första är en kort pitch, alltså en mycket enkel beskrivning av en films handling. Den andra är en beskrivning där två filmer har bakats ihop till en. Den tredje är en ”dåligt beskriven plot”, det vill säga en mer luddigt formulerad pitch än kategori ett. Och den sista är en plot som beskrivs baklänges – om filmen man ska gissa på handlar om en vanlig kille som blir superhjälte så kommer ploten på kortet att beskrivas som ”en superhjälte blir en vanlig kille”.

Det är mycket varierande svårighetsgrad på korten, och även varierande kvalitet på beskrivningarna – från rent genialiska till ganska trötta. Som mest kan man få 6 poäng på ett gissakort, och då gå 6 steg framåt på spelplanen. Om man landar på en bonusruta kan man få pengar eller extra pitchkort.

Efter två ”gissarundor” kommer en ”pitchrunda”, där spelarna ska kombinera tre kort till en kort filmpitch. Sedan röstar man om vilken som var bäst, och den som får flest röster får gå framåt på spelplanen (det får även de som röstade på det vinnande förslaget göra) och får pengar som kan användas till att köpa fler pitchkort till kommande rundor.

Trasig mekanik

Jag testade High Concept med en grupp erfarna brädspelare, inklusive en spelforskare. Det kommer så klart inte alla att göra, men vi blev ganska frustrerade av spelmekaniken, som vi delvis upplevde som trasig. Vid pitchrundans omröstning vet man vem som gett vilket förslag och man kan även rösta på sig själv. Det ger taktikröstning i för hög utsträckning. För att det ska funka bra behöver man nog vara minst åtta spelare, annars blir det för många oavgjorda omröstningar (och då vinner den som har mest pengar). De bonusar som finns på spelbrädet gjorde oss också fundersamma. Är de tänkta som tröstpris för den som hamnar efter, eller ska man av taktiska skäl ibland medvetet gissa fel på filmer, för att få färre poäng men i gengäld hamna på en bonusruta? Hur viktigt är det egentligen att få nya pitchkort, alternativt pengar för att köpa nya pitchkort?

Komponenter

Några ord om spelkomponenterna. 100 frågekort är alldeles för lite och ger spelet en kort livslängd (varje spelomgång gör åt med 7–10 frågekort). Jag gillar verkligen spelpjäserna, spelpengarna och röstkorten. Men spelplanen är ganska tråkig och otydlig, och det samma gäller frågekorten. Efter att någon har läst kortet, läggs det mitt på bordet och sedan kan ingen se vad det står, utan alla får lägga tid på att skicka kortet mellan sig (utan att baksidan, där svaren står, syns!). Det är ändå fyra olika filmbeskrivningar att hålla reda på, så det är inte konstigt att minnet behöver lite hjälp på traven. En annan irriterande sak är att pitchkorten inte riktigt får plats i lådan, och att de understa korten fastnar och måste petas upp. Jag tycker också att pennorna var av dålig kvalitet.

Sammanfattning

Kommer ni ihåg ”Nya Rappakalja”, som kom för sisådär 15 år sedan? Där fanns en kategori frågor där man fick en filmtitel (mestadels gamla B-filmer) och alla spelare skulle skriva ner en kort beskrivning av handlingen, och sedan gissa vilken som var den riktiga. Det var hysteriskt roligt. Riktigt så kul har jag inte med High Concept. Även om det går att kombinera pitchkorten till intressanta handlingar, begränsar förstås det förtryckta formatet kreativiteten.

Eftersom jag är både filmgeek och spelgeek känner jag mig kluven inför det här spelet. Som filmgeek tycker jag det är rätt så kul, men som spelgeek störs jag av den dåliga spelmekaniken. Men om du samlar ett gäng kompisar som gillar att gissa film och inte bryr sig så mycket om själva spelet, kommer ni garanterat att ha roligt.

 

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x