Kamratpatrullen – ett community utan kränkningar

”Vi vill bygga en samhörighet som inte går ut på hån och hat, såsom vi alltför ofta upplevt inom spelarkretsar, utan istället fokusera på kamratlighet, gemenskap och spelen i sig.”

Så presenterar sig Kamratpatrullen, en ny plattform för spelare som är trötta på den dåliga attityd, rasism och sexism som förekommer i många livestreams.

– Det är sådant som man förväntas stå ut med för att kunna vara i de rummen, berättar Paloma, en av initiativtagarna, och fortsätter:

– Jag ville göra en motplattform, där man är så pass revolutionär att man säger ”här försöker vi vara snälla och välkomnande och skippa elitismen”.

Att streama spel och titta på andra som streamar är lite som att sitta i någons vardagsrum, tycker Paloma. Man pratar med den som spelar och med varandra. Det är underhållning, en möjlighet att kolla in ett spel som man är nyfiken på, att titta på ett spel som man inte vill spela själv, eller att diskutera strategi.

– Det handlar mycket om samspel, mötet mellan spelare och spelintresserade, och det är därför vi vill fokusera på stämningen, säger Paloma.

För det är tyvärr ganska vanligt att stämningen i en streamchat blir allt annat än trevlig. Anonymiteten kan bidra, tror medlemmarna i Kamratpatrullen, men attityderna som kommer fram är inte isolerade till nätet utan speglar det som finns i samhället.

– Det finns en norm där man ska vara taskig, en tävlingsattityd där man ska trycka ner varandra, säger Yakov, en annan av medlemmarna i gruppen. Vi vill ha en norm där vi är trevliga. Det är konstigt att ”PK” blivit något som uppfattas som något artificiellt, att det finns de som tycker det är censur att vara en schysst människa.

– Jag vill kunna ta del av ett spel utan att utsättas för en massa rasistisk skit, och utan att behöva göra kompromisser med mig själv, fortsätter Paloma. Det här borde inte behövas, men många har hört av sig och sagt ”gud, det här har jag väntat på”.

Paloma tog via Twitter kontakt med fyra andra spelare: Yakov, Lina, Linnea och Fanny, och frågade om de ville vara med i projektet. Tanken var att få en bra blandning av olika spel, men framför allt handlar det om spel som inte streamas så mycket, till exempel indiespel och retrospel.

– Målet är inte att växa och bli störst i världen, utan bara att ha det trevligt, säger Paloma, och Yakov tillägger:

– Blir det bara 20 personer som kommer varje vecka så är det okej. Men förhoppningsvis får vi ett bra grundcommunity som kan stödja oss, utan att det blir för stort.

Alla är välkomna att följa och kommentera i Kamratpatrullens streams. Men om någon uttrycker sig på ett sätt som inte känns okej för de andra, så kommer de att bli tillsagda och i värsta fall blockerade. Gruppen kommer att fungera som moderatorer i varandras streams.

– Vi kör nolltolerans mot skit, säger Paloma. Vi styr inte folks åsikter, men vi förväntar oss att alla som deltar är snälla mot varandra.

På lördag den 29 augusti lanseras Kamratpatrullen med en så kallad streamathon, en streamingmaraton där medlemmar ur gruppen streamar i totalt 15 timmar under två dagar. Vill man följa streamen är det bara att gå in på http://www.twitch.tv/kamratpatrullen
Kamratpatrullen finns också på twitter: @kamratpatrullen

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x