Blueprints – bygg ett tärningshus

BlueprintsBlueprints är designat av Yves Tourigny och släpptes 2013 från Z-Man Games (kanske mest kända för Agricola). Det är ett snabbt spel för 2-4 spelare. Rekommenderat från 12 år på lådan, men jag ser ingen anledning till varför det inte skulle fungera även för yngre barn – i alla fall om de har lite spelvana.

Idén är ganska genial i sin enkelhet, här gäller det att bygga var sitt hus bestående av totalt sex stycken tärningar. Varje spelare får en hemlig ritning och väljer i tur och ordning en tärning från bordet att använda till sitt hus. Det finns tärningar i fyra olika färger som representerar fyra olika material: Trä, sten, glas och ”återvunnet material”. De olika färgerna ger poäng för olika saker, och det är här klurigheten kommer in. En stentärning vill du ha så högt upp i ditt hus som möjligt. En glastärning ska ha så högt värde som möjligt. En trätärning ska angränsa till så många andra tärningar som möjligt, och en återvunnen tärning ska du ha så många av som möjligt.

Spelet såldes in till mig som ”ett tärningsspel där du inte behöver räkna så mycket”, men det var ju ren lögn. Här gäller det så klart att räkna ut vilken av tärningarna du ska välja för att få så många poäng som möjligt! För att krångla till det lite extra får du inte lägga en tärning av en lägre valör ovanpå en av en högre valör. Du får bonuspoäng om du har följt din ritning till punkt och pricka – men kanske får du ännu högre poäng om du bygger på en extra våning istället?

Spelet har så klart hög slumpfaktor, och det är nästan meningslöst att försöka planera i förväg. Dina medspelare plockar tärningarna som du hade tänkt att ta, och slår sedan nya tärningar åt dig. Men detta ger också en förvånansvärt stor spelarinteraktion och tar bort patiens-känslan. Kanske kan det bli problem om man blandar spelare som vill tänka och räkna riktigt mycket (och därför tar lång tid på sig) med spelare som kör lite mer på känsla. Det gäller nog att vara ett gäng som har ungefär samma spelstil.

Bäst blir spelet med fyra spelare, men det ska fungera bra både på tre och två. Det är lätt att lära sig och rekommenderas både till gamer geeks och nybörjare. Det här hamnade direkt på min inköpslista!

[bgg id=140933 ]

Snabbt och lätt
0
Räkna och tänka
0
Strategi
0
Roligt
0
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
73
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x