Digitala Splendor är välproducerat men repetitivt

Splendor är ett brädspel som många uppskattar för att det är enkelt men ändå utmanande; gör en av tre olika saker samla flest poäng helt enkelt. Hur funkar det då i digitalt format?

Det finns flera fördelar med att spela Splendor digitalt. Spelet håller koll på vilka kort du har råd att köpa, hur många ädelstenar du har av olika valör, hur många kort det finns kvar, och viktigast av allt; hur många ädelstenar och poäng dina motspelare har. Inget av detta är ju något oöverstigligt hinder för att spela analogt, men det är alltid lite lyxigt att slippa tänka – och att slippa dra nya kort! Man kan välja att spela mot AI eller att skicka spelet mellan sig. Båda varianterna funkar bra. AI-spelarna har olika “personligheter”, det vill säga olika strategier för att vinna, och det ger en extra puff till spelkänslan. Att spelet blir lite träligt efter ett tag är ju inte appens fel, utan en invändning jag har även mot originalversionen. Det blir ju inte så många variationer av spel, och Splendor är också till sin natur ett väldigt abstrakt spel, om än elegant.

En speciell sak med appen är så kallade Challenges, ett slags patiensläge där spelaren ska klara att nå ett särskilt mål – till exempel få ett visst antal poäng på begränsad tid eller med ett begränsat antal drag. Duels är en variant av challenges som man spelar mot AI:n. Gillar man de här utmaningarna växer spelet en hel del.

Jag gillar appens design, som så klart  ligger nära originalspelets, men där man fått in informationen om dina egna kort och motspelarnas kort på ett snyggt sätt utan att det tar för mycket plats från själva spelbordet. Ljudet är också härligt – klickandet från ädelstenarna och prasslet från korten tillsammans med den sammetsliknande bakgrunden ger en skön casinokänsla. Musiken är så där lite allmänt “hitstorisk” vilket ju passar in bra med temat på korten. Det är en mjuk och trevlig musikslinga men lite för kort – och den fastnar i skallen!

Priset känns kanske lite väl högt med tanke på hur “litet” spelet är. Men om man redan gillar det analoga spelet, gärna klurar på pusslen i Challenges och har lite dötid att slå ihjäl emmelanåt, så kan det ändå vara värt det.

Den digitala versionen av Splendor finns för iOS och Android (75 kr) samt Steam (9,99 €)

Testat på iPhone 5 och 6 samt iPad.

Missa inte vår recension av det fysiska brädspelet Splendor.

13125007_10154175008122220_4786929015635584445_n
Splendor: Digital Edition
Produktion
80
Grafik
90
Ljud
80
Kontroller
80
Omspelbarhet
50
Läsarbetyg0 Betygsätt
0
Positivt
Snyggt
Utmaningar för singelspel
Bra musik
Negativt
Dyrt
Repetitivt i längden
Musiken blir öronmask
76
Splendor
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x