Klipp ihop din verklighet i Not For Broadcast

Av en slump blir jag inkastad som redigerare under nyhetssändning efter ett stort val. Partiet Advance har gjort det som tordes omöjligt och vunnit valet. Advance är för jämlikhet, och att se till så att de rika ger av sina tillgångar, så att alla ska få samma möjligheter. Och bakom knapparna för att visa både nyhetssändning i direktsändning och talet från de två nya premiärministrarna är jag.

Not For Broadcast är ett av de intressantaste spel jag spelat på länge. Det är en humoristisk propagandasimulator från brittiska spelstudion NotGames. Det går ut på att välja kameravinklar, censurera när folk svär och välja bilder till nyheter. Det är ett stressigt jobb, att byta kamera i tid, hindra störningar och sätta in reklam vid rätt tillfälle. De val man gör spelar roll för hur nyheterna framställs och kommer påverka även i framtiden. Mellan sändningarna så får man även familjeval, sådant som huruvida man ska låta sin dotter åka på semester eller låna ut sitt pass till sin svåger.
Samhället förändras i och med det nya partiet och man måste även här välja om man ska stryka makten medhårs eller mothårs. Det kan ju ha konsekvenser för en själv och ens familj.
En positiv sak här är att både personen som man spelar och hens partner har könsneutrala namn.

Efter att en sändning är kvar går det att gå in och titta på dels hur den såg ut, med ens val av kamera, och reklamerna ser ut. Det går även att se på inspelningar som inte var med i sändning. Vad sa egentligen nyhetsankaret till sin producent samtidigt som de nya premiärministrarna höll tal?

Spelet består av filmade sekvenser. Vilket passar utmärkt för spelets tema. Karaktärer som dyker upp är bland annat nyhetsankaren och kulturreportern som kanske är ute efter hans jobb, en självupptagen skådis, konspirationsteoretikern och en hel hoper tonåringar som ska spela meningsfull musikal. Skådespeleriet är bra, det känns inte orealistiskt även om vissa av dem är komiska och därför dras till en överdrift. Dock är inte det negativt utan något som behövs för humor.

Det enda jag skulle vilja ge kritik för i nuläget är att det inte finns en möjlighet att spola fram när man ser på de inspelade banden. Det är roligt att få se de små scenerna om vad som händer när det inte är städning. Men när det innebär att i princip se samma inslag för tredje gången är det lite tjatigt. Samt att jag hade velat kunna se de reklamer jag valde bort, och inte bara de jag faktiskt valt att visa.

För tillfället finns det tre delar ute av spelet som är i early access. Och jag ser verkligen fram emot kommande delar. Jag vill veta hur det kommer utveckla sig. Det är nu ett tag sedan jag spelade, men spelet sitter kvar i tankarna och dyker upp. Jag pratar gärna om det med folk och längtar efter mer. Ett intressant och högst relevant koncept.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x