Octopath Traveler – En resa genom pixelstänkta berg

Det Nintendo Switch-exklusiva Octopath Traveler från Square Enix ser på omslaget ut som ännu ett JRPG som letat sig över till väst, men om en bara startar upp spelet visar det sig snart att det är fråga om en unik titel väl värd att ta en titt på.

Det första som slår en är grafiken. Spelet är byggt i det utvecklarna själva kallar HD-2D. Klassiska 2D-sprites promenerar runt i en tilt-shiftad polygonvärld med realistisk ljussättning och partikeleffekter. Trots att stilen är synnerligen overklig och stiliserad har den en märkligt påtaglig realism över sig. Det är lite som att betrakta en miniatyr bakom glas på ett museum. Hur mycket du än försöker går det inte att varken komma närmare eller röra vid modellerna du ser framför dig, trots att de är precis där, bakom glaset, bara några millimeter från dina fingertoppar. Allt från soldränkta öknar, snöklädda skogar, stränder där solen glittrar i vattnet till mörka grottor är en fröjd att beskåda.

Stridssystemet är turbaserat likt mängder av liknande titlar men lyckas trots detta erbjuda ett strategiskt djup. Varje fiende har ett försvarsvärde som du måste övervinna med någon av attacktyperna som just den fienden är svag mot. Lyckas du bryta fienden blir den förvirrad i en runda och mer mottaglig för skada. Karaktärerna i ditt eget följe laddar för varje runda upp poäng för att kunna släppa lös starkare versioner av sina attacker. Så, använder du dina poäng för att bryta igenom fiendens försvar, eller väntar du med att nyttja dem tills försvaret är brutet för att åsamka maximal skada? Ska du fokusera dina starkaste attacker på den farligaste fienden, eller är det klokare att eliminera de mindre hoten först? Valen är många och om du är van vid att ta dig igenom striderna i JRPG-spel genom att trycka på a-knappen så kommer du få problem. Varje strid är taktisk utmaning.

Vad gäller titeln, Octopath Traveler, anspelar den på titelns åtta spelbara karaktärer. Du väljer själv vilken karaktär du börjar spela som och vilka du söker upp under dina resor. Var och en av karaktärerna har en specialförmåga och en egen bakgrundshistoria samt en egen berättelse över ett antal uppdrag. Förvånande nog är det näst intill ingen överlappning mellan karaktärernas öden. Var och en av dem har en drivkraft: att hitta en försvunnen person, utkräva hämnd eller bege sig på pilgrimsvandring. Jag har spelat ett antal timmar och ännu har ingen enorm ondska som hotar hela världen uppenbarat sig. Inte heller har någon svulstig släkthistoria med tidsresor och profetior inletts. Istället får vi följa var och en av karaktärernas tillbakaskalade levnadsöden ett i taget. Är du intresserad av taktiska strider eller JRPG i allmänhet så bör du kika närmare på Octopath Traveler om du har möjlighet.

Vacker resa med strategiska strider.
Utseende
95
Personlighet
90
Slughet
95
Smidighet
85
Läsarbetyg2 Betygsätt
30
Positivt
Fantastisk grafik
Strategiska strider
Intressant värld
Negativt
En del mekaniker dåligt förklarade
Långa strider
91
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x