Spelkomponenter från Azul Queen's Garden

Odla din trädgård i Azul: Queen’s Garden

Spelkomponenter från Azul Queen's Garden
Läsarbetyg5 Betygsätt
5

Azul: Queen’s Garden är det fjärde i raden av Azul-spel. Det släpptes 2021 och har nu kommit i en nordisk utgåva. Men behövdes det verkligen ännu ett spel i den här serien? Och hur står det sig i jämförelse med de andra?

Reglerna i korthet

Spelet går ut på att bygga en så fin trädgård som möjligt. Det gör du genom att samla in och spela ut hexagonala spelmarker med olika färger och symboler, och expansionsbrickor som gör din trädgård större.

Det finns sex olika färger och sex olika symboler, som kombineras på markerna och brickorna. Ditt långsiktiga mål är att bygga kedjor med samma färg eller samma symbol som är minst tre långa, för det ger dig poäng i slutet av spelet. Du får dock inte ha några exakta dubbletter i dina kedjor. Spelet består av fyra rundor, och i slutet av varje runda får du poäng för hur många av vissa färger och symboler som du har i din trädgård.

När det är din tur kan du välja mellan att plocka upp spelmarker från bordet och lägga i ditt förråd, plocka upp en expansionsbricka, spela ut en bricka eller mark, eller passa.

Symbolerna är olika mycket värda. De symboler som är billigare att lägga ut i trädgården ger dig mindre poäng i slutet. När du ska spela ut en mark eller en expansionsbricka, så måste du betala genom att slänga en viss mängd marker och brickor som matchar antingen färgen eller symbolen på den som du spelar ut. Att spela ut ett träd, den billigaste symbolen, kostar 1 bricka – och då betalar du helt enkelt med den som du spelar ut. Att spela ut en fågel, den näst billigaste, kostar 2 brickor – den du spelar ut plus en till, som du slänger. Den du slänger kan alltså antingen vara en fågel av en annan färg, eller en annan symbol som har samma färg som fågeln du spelade ut. Spelets dyraste symbol kostar sammanlagt 6 brickor att spela ut, och då behöver du nästan alltid använda dig av de jokrar som du får i början av spelet (men som du också kan samla på dig under spelets gång).

Komponenter

Precis som i de tidigare Azul-spelen känns alla komponenter gedigna och härliga att spela med. Vår enda invändning är att några av brickornas olika färger är för lika varandra. Det skiljer för lite på ljusgrönt och mörkgrönt, samt ljuslila och mörklila. Särskilt för personer med nedsatt färgseende kan det här bli ett stort problem, men har du inte optimala ljusförhållanden när du spelar blir det knepigt för vem som helst.

Strategi och risker

I Queen’s Garden har du lite mer manöverutrymme än i tidigare Azulspel. Istället för att först plocka på dig så mycket brickor du kan och därefter spela ut, kan du växla mer mellan att samla och placera. Att vara startspelare är inte lika kraftfullt i den här varianten, vilket också ger dig större frihet.

Det är så klart frestande att satsa på att samla på sig de mest värdefulla symbolerna för att maximera sin poäng. Men det innebär också en större risk. Om du har samlat på dig ett antal marker med den dyraste symbolen för att ha råd att spela ut den, men någon annan förstör din plan så att du blir sittande med markerna i slutet av spelet, då får du lika många minuspoäng som varje marker är värd.

Omdöme

Finns det någon poäng med ännu ett spel i Azulserien? Absolut, tycker vi. Det här är riktigt bra. Om du har spelat ett eller flera av de tidigare Azulspelen kommer du att känna igen mycket, men det är ändå ett distinkt eget spel och inte bara en kopia på sina föregångare. Om du inte har spelat några andra spel i serien, kan du mycket väl börja med det här. Men ta dig tid att verkligen sätta dig in i reglerna. De är inte så komplicerade när ni väl kommit igång, men efter vår första spelomgång insåg vi att vi hade missförstått ett par saker.

Spelkomponenter från Azul Queen's Garden
Azul: Queen's Garden (2021)
Läsarbetyg5 Betygsätt
Positivt
Intressanta strategier
Snygga och gedigna komponenter
Utmanande och roligt
Negativt
Snarlika färger
Några regler är lätta att missa
5
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x