Stjärnornas Krig blir ett escape room i Unlock! Star Wars

Läsarbetyg1 Rösta
67
70

Kortbaserade komprimerade escape room-upplevelser har länge varit en brädspelsfluga där de två största spelserierna heter Unlock! och Exit. Nu har turen kommit till Star Wars-franchisen och resultatet är Unlock! Star Wars.

Som brukligt så inkluderar spelet ett lär-dig-spela-scenario och sedan tre “riktiga” scenarion av varierande svårighetsgrad. Allt förpackat i duglig, om än som vanligt onödigt skrymmande låda och insert, men det är sånt vi numera vant oss vid.

Det bör nämnas att spelet kräver att ni laddar ned och installerar en app för att fungera. Appen är förvisso gratis och det finns troligtvis ingen gamer som i dag inte har en smartphone, men det är värt att poängtera eftersom vissa spelare fortfarande är lite avigt inställda till appar i brädspel.

Själv har jag inga problem med digitaliseringen av brädspelsmekaniker om det förenklar eller tillför något och inte bara blir en gimmick. Tvärtom ser jag det som den naturliga utvecklingen som tar brädspel in i 2000-talet och tycker oftast att spelen istället utnyttjar för lite digital hjälp avlasta krångliga eller omständiga regelmekaniker.

I Unlock! Star Wars håller appen koll på tidsfristen för scenariot och drar automatiskt av tid när ni bestraffas, vilket ökar känslan av tidspress. Appen inkluderar även ett soundtrack som med fördel stängs av då det snabbt blir störigt.

Det märks att detta inte är Asmodees första brädspelsapp och att de lärt sig av sina tidigare försök. Appen är välgenomtänkt och förverkligar även flera pussel och minispel som skall lösas på tid för att komma vidare och det är kanske här den fyller sin funktion som bäst. Du får till exempel lyfta upp mobilen för att söka av snölandskapet med din kikare i ett av de första minispelen, vilket lyfter Star Wars-temat från att bara vara ytterligare en annan dussinförpackning av Unlock!-mekaniken.

Har ni aldrig spelat ett Escape Room-spel rekommenderar jag att ni först skaffar grundspelen i respektive serie för att få ett hum om vad det är och om detta är något för er. Unlock! Star Wars är varken det bästa Escape Room-spelet eller det bästa Star Wars-spelet vi spelat, men fungerar ändå helt ok som den blandning det är.

Unlock!: Star Wars Escape Game
Läsarbetyg1 Rösta
67
Positivt
Mysigt litet samarbetsspel
Välfungerande app
Klurigt
Negativt
Störig musik
Stundtals irriterande och långsökta lösningar
Låg omspelbarhet
70
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x