Tadaa, eller Top That! som den engelska utgåvan heter, är ett barnspel där det gäller att snabbt uppfatta symbolerna på ett kort och sedan stapla sina spelpjäser på rätt sätt.
Varje spelare har fem olika spelpjäser: En svart hatt, ett orange rör, en röd bägare, ett grönt mynt och en vit kanin. Till spelet hör också en kortlek med sextio utmaningskort.
På korten anges vilka komponenter som ska vara synliga och vilka som ska vara osynliga i utmaningen. Om kortet till exempel visar hatten, kaninen och myntet i färg, så måste de vara synliga, och om bägaren och röret är gråa på kortet så måste de gömmas undan. Alla komponenterna måste staplas ovanpå varandra. Den som först lyckats göra en stapel enligt instruktionerna på kortet ropar ”Tadaa!” och vinner kortet. Den som först vunnit ett visst antal kort (beroende på hur långt spel man vill ha) vinner spelet. För ett lite svårare spel kan man också använda regeln att en komponent som på utmaningskortet är markerad med stjärnor måste vara tom, alltså att ingen annan spelpjäs får döljas inuti den.
Lämplig ålder
Spelet rekommenderas från sex år, men yngre barn kan absolut spela om medspelarna är lite snälla och inte extremt tävlingsinriktade. Vuxna kan spela tillsammans med en eller två 4- eller 5-åringar, men om äldre syskon ska vara med så får de nog först vara införstådda med att förlora med flit ungefär varannan gång.
Spelpjäserna är rejäla och lätta för små fingrar att handskas med, men att stapla dem ovanpå varandra kan ändå vara en utmaning. Det går snabbt för barnen att förstå vad som förväntas av dem, och det är förstås spännande att se vem som hinner bygga klart först. Ungefär fem-tio minuters speltid är nog lagom, åtminstone för yngre barn, sedan kan tålamodet börja tryta.
Det här är ett väldigt enkelt, snabbt och roligt spel för barn, och det är rätt kul för vuxna också. Det är viktigt att barn får öva sig på att förlora ibland, och här kan de förlora en eller två utmaningar men sedan få vinna den tredje, och då blir förlusten förhoppningsvis lite lättare att hantera. Det är inte ett spel som kommer att sysselsätta barnen timmar i sträck, men även barn kan ju behöva lite ”fillers” i sina liv.