Spelet BrainBox Världen utlagt på ett bord. Låda, kort, timglas och tärning.

BrainBox – klurigt minnesspel för de yngsta

Spelet BrainBox Världen utlagt på ett bord. Låda, kort, timglas och tärning.
Läsarbetyg0 Betygsätt
3.5

BrainBox är en serie enkla barnspel som går ut på att snabbt memorera detaljerna i en bild. Vi har testspelat de två som hittills verkar vara översatta till svenska; “Bilder” och “Världen”.

Alla BrainBox-spel har samma regler, och de är extremt enkla: Titta på ett kort i 10 sekunder, och svara sedan på en fråga om vad du såg på kortet.

Reglerna i korthet

För att gå in på lite mer detaljer så innehåller spelet ett timglas, en tärning och ett 50-tal kort. På kortens framsida finns en bild (och i vissa spelvarianter också text). På baksidan finns ett antal frågor. När tiden gått ut, lämnar spelaren som tittat på kortet det vidare till en annan spelare som läser frågan. Vilken fråga som ska ställas avgörs med ett tärningsslag. 10 sekunder går väldigt snabbt, så det gäller att effektivt ta in så mycket av bilden som möjligt.

Om spelaren svarar rätt på frågan får hen behålla kortet, som är värt ett poäng. Annars läggs kortet åt sidan. Rekommenderad speltid är 10 minuter, men det går förstås lika bra att bestämma att man kör först till 10 poäng, eller att alla spelare ska hinna svara på samma antal frågor.

Olika svårighetsgrad

De två varianter som vi har testat har olika svårighetsgrad och rekommenderas för olika åldrar. “Bilder” rekommenderas från 4 år. De spelare som ska svara på frågor behöver inte kunna läsa, men givetvis måste åtminstone en läskunnig spelare vara med för att kunna ställa frågorna. Bilderna är färgglada och enkla, och frågorna är av typen “Vilken färg har bollen?” och “Hur många djur finns på bilden?”

“Världen” rekommenderas från 8 år. Här krävs läskunnighet även av den som ska svara på frågan, och lite bättre koncentrationsförmåga. Varje kort visar ett land, landets grannländer, flagga och toppdomän (fast på korten kallas det domänförkortning), samt kanske några kända personer, byggnader eller kulturella fenomen från landet. Frågorna är både faktafrågor som “Vad heter huvudstaden?” och “Gränsar landet till Tyskland?” men också observationsfrågor som “Vilket nummer har bussen?” och “Har musikanten en hatt på sig?”.

Reflektioner

Här vill min noggranna 10-åring, som var med och speltestade, att jag påpekar att på kortet för Danmark finns en vikingahjälm med horn, och att detta är en felaktighet som inte borde få förekomma, minst av allt i ett spel där man ska lära sig saker!

“Bilder” var förstås alldeles för enkelt för 10-åringen, och han är ju inte heller den tänkta målgruppen. Det är så pass få detaljer på varje bild att det inte var någon utmaning att memorera dem och svara rätt på frågorna. Men varianten kan säkert vara rolig och utmanande för barn i rätt ålder.

“Världen” var mer utmanande, eftersom bilderna har fler detaljer och frågorna är svårare. Men det blev å andra sidan lite obalanserat, eftersom jag som vuxen har med mig en massa förkunskaper in i spelet som hjälper mig att svara på vissa av frågorna oavsett om jag har sett svaret på kortet eller inte.

10-åringen tror inte att de här spelen är så roliga att spela om flera gånger, och jag kan nog hålla med om det. 55 kort går man igenom ganska snabbt och även om man sannolikt får en annan fråga nästa gång man ser kortet, har man ändå sett det förut.

Vi hade ganska kul när vi spelade (framför allt “Världen”), men har inte varit sugna på att plocka fram något av spelen igen. Det beror säkert på att vi oftast spelar lite mer strategiska spel som kräver taktik och tankeverksamhet. För spelare som föredrar trivia-spel och memory-spel är just enkelheten och snabbheten i BrainBox-spelen givetvis en fördel. Så för rätt spelare i rätt ålder kan jag ändå rekommendera BrainBox.

Spelet BrainBox Världen utlagt på ett bord. Låda, kort, timglas och tärning.
BrainBox - Världen + BrainBox - Bilder
Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Snabbspelat
Enkla regler
Negativt
Vuxna spelare får orättvisa fördelar
Låg omspelbarhet
3.5
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x