Ytterligare missförhållanden inom spelbranchen – Larm från svenska Paradox

I artiklar från så väl Kollega som Breakit har en medlemsundersökning från facken visat att även den svenska spelstudion och utgivaren Paradox har allvarliga problem med sin företagskultur.

Över 40% av de anställda uttryckte att dom upplevt kränkande behandling. Siffran är ännu högre bland de kvinnliga anställda, hela 69%. Motsvarande siffra bland männen är 33%.

Det framkom även problem med tystnadskultur inom organisationen och att företaget skyddade personer på högre positioner inom företaget. Tystnadskultur, vilket är ett begrepp som betyder att problem och missförhållanden inom ett företag ignoreras och de anställda till lika del skräms som uppmuntras att inte diskutera problemen vare sig inom företaget och framföra allt inte med någon utanför. Då spelbranschen är ganska liten och antalet jobb är få kan det vara svårt att få anställda att gå mot denna typ av företagskultur då resultatet kan bli att man avskedas och kan få svårt att få nya jobb inom branschen.

Missförhållandena inom Paradox kommer som ytterligare ett bevis på att det finns ett större problem hos många utvecklare och utgivare då Paradox nu ställer sig till företag som Activision/Blizzard, Ubisoft och Riot Games för att nämna några där allvarliga arbetsmiljöproblem uppdagats. Blizzard exempelvis är underutredning av motsvarande arbetsmiljöverket i Kalifornien. Paradox har lovat att man ska tillsätta ett externt bolag för att utreda hur det ligger till inom företaget men vad detta kommer att leda till är svårt att säga. Många av de undersökningar som gjorts i andra företag visar på en mångårig kultur och det kommer att ta tid att ändra på det.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x