Svensk spelindustri går fortsatt starkt i senaste rapporten från Dataspelsbranschen

Enligt Dataspelsbranschens Spelutvecklarindex för 2021 så fortsätter svensk spelindustri slå nya rekord.

Omsättningen växte till 3,3 miljarder euro under 2020, vilket är en tillväxt med 43% från föregående år. Jämförelsevis så växte den globala spelindustrins omsättning endast med 20%.

De flesta svenska spelföretag går med vinst och hela sektorn har nu gått med vinst för tolfte året i rad. Den svenska spelindustrins totala vinst under förra året var 720 miljoner euro.

Svenska spelföretag växer och sysselsätter 6 596 människor i Sverige och 7 177 människor utomlands. Svårigheterna att anställa personal kvarstår och många företag expanderar genom att förvärva utländska spelstudios. I Sverige ökade antalet anställda med 671, vilket var en ökning med 11%.

Var femte anställd inom den svenska spelindustrin är kvinna, 1 410 totalt vilket motsvarar 21% av de anställda.

81 nya spelföretag startade under 2020, vilket ökade antalet aktiva svenska spelföretag till 667 i december. En ökning med 14% jämfört med förra året.

Under förra året skedde 43 investeringar och uppköp av svenska spelföretag, där fyra av dem var värderade till över en miljard euro. Svenska företag var köparna i 40 av dessa transaktioner och försäljare i 11.

De 10 mest lönsamma svenska spelbolagen bidrog med över 140 miljoner euro i skatt till svenska statskassan varav 130 miljoner euro i sociala avgifter.


Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x