Foto: Fredrik Holmbom

Att leva med Steam Deck

Jag fick mitt Steam Deck för exakt en månad sen nu. Trots att jag bokade relativt sent (februari), så kom den nästan en månad tidigare än utsatt datum. Under denna månad, så har jag hunnit testa mycket av det jag vill kunna göra med mitt Steam Deck.

Hint: Jag är rätt nöjd.

Personligen tycker jag att det är kul att Valve gör en sån här grej som Steam Deck. Särskilt som den är baserad på öppen källkod och inte låst, som exempelvis Nintendo Switch, men i ärlighetens namn såg jag inte helt nyttan för mig själv när förbokningen öppnades.

På tal om Switch så köpte jag en begagnad sådan av en tidigare kollega för en tid sedan. Planen var att spela Civilization VI på den, vilket jag varit sugen på sedan det släpptes på Switch. Med möjlighet till cross-platform cloud-saves så tänkte jag nämligen att jag skulle kunna växla mellan att sitta vid speldatorn i källaren och att sitta i soffan och slöspela.

Detta var dock nånting som visade sig omöjligt. Dels på grund av buggar så den vill inte spara i molnet. Dels för att Switch inte stödjer tredjepersonsmoddar och framförallt för att Switchen inte riktigt orkar driva spelet, vilket visar sig i att varje drag kan ta flera minuter för AI:n.

Civ VI går mycket bra att spela, dragen går lika fort som på min gaming-PC

I slutändan så spelade jag en massa Skyrim, LA Noire och några till titlar på Switchen, vilket lärde mig att soffspela med handhållen enhet är grejen för mig. Men utbudet av spel jag vill spela är begränsat på Switch, så jag insåg snabbt att en handhållen spelkonsol med tillgång till mitt Steam-bibliotek kanske är helrätt.

På den månad jag har haft mitt Steam Deck så har jag inte hunnit testa jättemånga spel, men tillräckligt för att inse att det var ett bra köp. Givetvis var det första jag testade Civ 6. När jag installerat så följde alla de moddar jag använder med “automagiskt” vilket är ett stort plus.
Civ 6 är inte klassificerad som Verified, utan som Playable, men funkar klockrent.

Orsaken till varför den inte får högsta klassningen av kompatibilitet är för att en del text kan vara svår att läsa, men inget som jag, trots mina synfel, hade några större problem med.

Steam Decks klassificeringsnivåer
Det finns 4 nivåer av klassificering för spels kompatibilitet med Steam Deck:

Grön – Allt funkar OK.

Gul – Allting funkar i huvudsak, men kan vara små detaljer som stör.
Exempelvis att man manuellt måste aktivera skärmtangentbordet vid inmatning.

Svart – Fungerar ej. Men det kan finnas hack för att få igång spel som är klassade som inte fungerar, googla om du är osäker.

Otestad – Är precis vad det låter som, spelet är inte testat och kan mycket väl fungera, eller inte.


Gränssnittet i Civ 6 är lite bökigare med kontroller än med mus och tangentbord, men smart upplagt så det funkar utan någon egentlig extra konfigurering. Mus och tangentbord går visserligen mycket väl att koppla in i ett Steam Deck, man kan till och med ansluta extern bildskärm och på så sätt använda den som en pytteliten portabel dator. Men det är min åsikt att det är meningslöst, då det förtar poängen med att spela portabelt, eller i alla fall bekvämt i soffan medan frun ser på TV eller ockuperar PS4:an.

Hela ditt Steambibliotek i en liten ask..

Prestandamässigt är denna lilla leksak mycket kraftfull för sin storlek. Den klarar många moderna spel i 60 FPS med High/Ultra settings på grafiken. Hemligheten ligger i skärmen, då den bara har en upplösning på 1280×800 pixel, vilket inte kräver lika mycket “oompf” som exempelvis en skärm i 4K gör. Upplösningen och färgåtergivningen på den inbyggda skärmen är väldigt bra och det faktum att den är lite större än Switchen är positivt.

Ska man säga nånting negativ om Steam Deck, så är det nog att batteritiden har fått ge vika för prestanda. Det är svårt att få batterierna att driva ett grafikintensivt spel i mer än 1.5-2 timmar. Jag har alltid laddsladden nära, men då sitter jag som sagt mest hemma i soffan och spelar.

Det är ett helt ok ljud i de inbyggda högtalarna och de ger bra stereokänsla, men nackdelen med att köra med högtalare är ju att man stör resten av folket i samma rum. Jag skippar gärna hörlurar, men kommer nog bli så illa tvungen att använda ibland. Steam Deck stöder i alla fall Bluetooth, så det är inga problem att ansluta med den utrustning man har.

GTA Online flyter på riktigt bra!

En sak som jag gillar väldigt mycket med Steam Deck är Valves attityd till Right to Repair, de har hjälpt till med att få ut videos om hur man demonterar och till exempel byter hårddisk eller styrpinnar. Mjukvaran som kommer med Steam Deck är Valves SteamOS som är Linux i grunden. Samma sak där, ett öppen system som man kan modifiera själv, inga låsta bootloaders här inte. Valve tillhandahåller till och med drivrutiner så man kan installera Windows på den, om man av någon mystisk anledning skulle vilja detta, även om det inte ges någon officiell support för det.

För de flesta (jag gissar 99% av min egen tid) så kommer man köra direkt inne i Steam Deck UI för att starta, spela och installera spel från Steam. Men jag har redan testat att installera spel som inte finns i Steam, som till exempel World of Warcraft Classic. Det skulle vara mycket tacksamt om GOG valde att börja leverera spel för SteamOS, men det är kanske för mycket för att hoppas på.

Det finns tack och lov ett flertal olika launchers som stöder bland annat GOG. Jag installerade själv Heroic Launcher så jag kunde installera det enda spelet jag äger på Epic Game Store, GTA V, som jag fått gratis via nån promo. Det var lite småbökigt att ansluta mot Epic, särskilt om man missar några steg i instruktionerna. Men GTA V i sig funkar bra förutom att det inte lirar ihop med on-screen tangentbordet. (Om man inte startar Heroic Launcher inifrån Steam Deck UI, men det visste jag inte när jag skulle namnge min karaktär.)

Elder Scrolls Online, klassificerat som “Funkar Ej” men går relativt lätt att få igång ändå

När man är ute i SteamOS och härjar, så känner i alla fall jag att då skulle det vara skönt med mus och tangentbord, och ibland är det nästan ett måste. Men sedan hur mycket man kommer lämna Steam Deck UI är en annan sak, de flesta spel som kommer spelas finns redan där och då är de färdigt konfigurerade för att funka i Steam Deck. Att ibland behöva koppla in mus och/eller tangentbord, är ett litet pris att betala för att få den öppenhet och flexibilitet som man får med ett Steam Deck.

En av tankarna jag hade i mitt bakhuvud med mitt köp av Steam Deck, var att kunna sitta och spela Stadia på den, streamande spel tar mindre prestanda och skulle teoretiskt sett kunna vara bra för batteritiden. Men jag hann inte mycket mer än få mitt Steam Deck, så postade Google att de lägger ned Stadia. Det har dock en begränsning som jag insett att Steam Deck gör fantastiskt bra, om jag behöver ta en paus i spelet så trycker jag bara på strömbrytaren, så pausas allt och Decket går ner i strömsparläge. Sedan kan jag fortsätta exakt där jag slutade när jag kommer tillbaka senare. Detta
funkar inte lika bra med en tjänst för strömmande spel, då sessionen kopplas ned och allt osparat försvinner.

En annan sak som står på framtidsplanerna, är att leka med emulatorer. Tydligen ska det funka riktigt bra på Steam Deck, men det har jag inte hunnit med ännu.

När jag summerar denna första månad med mitt Steam Deck kan jag iallafall konstatera att min huvudsakliga upplevelse är mycket god och den går varm varje kväll i soffan hemma.

Kan man ge ett bättre betyg än så?

PS: Nyligen så berättade Valve att alla förbokade exemplar levererats och att Steam Deck nu finns tillgängliga i lager för omedelbar leverans.

Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x