Basker Blå – En resa in i Atlântida

Läsarbetyg0 Betygsätt
4.5

Sveriges rollspelsnestor har skrivit en ny setting, den här gången för Chock om en plats som inte finns. 

Platsen

I Chock finns en extra ö utanför Sierra Leones kust vid namn Atlântida. Den koloniserades av portugiserna, och utsattes för alla hemskheter som kolonialismen innebar med slaveri, trasiga samhällen och olika typer av förtryck. Likt många andra länder blev det en brutal diktatur i samband med avkolonialiseringen, och när settingen tar vid i åttiotalet är landet fyllt av en bräcklig vardag efter ett inbördeskrig. Demokratiseringspocessen är i full gång och det är här rollpersonerna kommer in. 

Basker blå?

Det kampanjupplägg som föreslås är att spelarna ska ta på basker blå, och ingå i FN:s trupper på Atlântida. Den oroliga fred som finns på ön är en riktigt bra bakgrund för att spela rollspel, och det mandat man har som FN-soldat är en perfekt anledning att blanda sig i en massa saker och lösa problem. Med tanke på den knappt hållbara fred som råder i landet är det fullt av konflikter att stoppa, och det är lätt för en spelledare att fylla på med fler detaljer och personer om så behövs. 

Nysstidshistoria

En av de bästa aspekterna av den här settingen är Blixts fokus på nysstidshistorien. Visst finns det massor med ruiner och händelser redan från de gamla fenicierna ända fram till våra dagar, men krutet ligger verkligen på det som hände i rollpersonernas egen livstid. Det som ligger för tio, tjugo, trettio år sedan beskrivs i mycket större detalj än det för tvåhundra år sedan, men det går också tydligt att se hur de gamla koloniala strukturerna har påverkat dagens invånare.

Det gör också att det finns gott om bra SLP:er att använda sig av i sin kampanj. Det nya provisoriska styret, folk på FN-basen, diverse barer och etablissemang i huvudstaden Porto Veronica, och mycket mer. Allt beskrivs med precis rätt mängd information – så att det känns som om det beskrivits mycket mer ingående än det faktiskt gjort. Det märks att Blixt vet vad han håller på med. 

Illustrationerna

Lars Krantz är huvudillustratör, och hans bilder ger en härligt förfallen känsla till hela Atlântida. Det är mörkt trots solskenet, på något sätt. Flera av bilderna känns genuint smutsiga och det förstärker verkligen den känsla av misär som genomsyrar stora delar av ön. 

Det övernaturliga

Även om Atlântida känns levande som den är, vore det ju inte Chock om det inte fanns väsen och varelser att hantera också. Här finns både mer väsen man känner igen från andra platser, som de trolliknande ogro, eller häxorna (bruja), om än med en tydlig lokal twist. En del har drag från de portugisiska kolonisatörerna, andra från de västafrikanska slavarnas hemländer. Alltihop kokas ihop till ett litet monstergalleri som är helt eget, och känns väldigt Chock. 

Äventyr

I boken finns ett gäng äventyr, men det största är helt klart det som baseras runt den försvunna guldreserven. Roten till det onda är ett skattjaktscenario, där skräcken kommer från både det övernaturliga, från de många färgstarka SLP som figurerar inom FN-styrkorna och atlântiderna själva. Äventyret har en modulär struktur, där det lätt går att plocka in och ut vad som behövs utifrån vad som ni vill fokusera på i just er kampanj. 

Utöver hemskheterna kring guldreserven beskrivs två större äventyrsplatser. En 2400 år gammal fenicisk ruin, och en lagun där pirater ankrat och gömt sig under öns tid som koloni. Platserna är kryddade med Chocks säregna skräckstil och känns helt klart värt att undersöka. 

På det stora hela

Det här är ett riktigt bra supplement till alla som gillar Chock. Om du inte redan har det bör du skaffa det.

Det är heller inte omöjligt att använda det som referensmaterial till andra spel. Jag skulle utan problem kunna tänka mig en kampanj i World of Darkness på Atlântida, där man hanterar de övernaturliga varelserna samtidigt som man själv är en del av den övernaturliga världen. 

Basker Blå är ett riktigt bra supplement. Anders Blixt har gjort det igen.

Basker Blå
Läsarbetyg0 Betygsätt
Positivt
Lättillgänglig text
Mängder med äventyrsuppslag
Mycket kan användas även utanför Chock
Negativt
Lite tunt med övernaturligheter och monster
4.5
Prenumerera
Meddelande om
guest

0 Kommentarer
Citerad feedback
Visa alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra dina åsikter. Kommentera nedanför!x
()
x